Botalife
Nigella Sativa - масло от черен кимион

Nigella Sativa – масло от черен кимион

Nigella Sativa е едно от най-добрите медицински семена в човешката история. Датира от времето на египетските фараони, споменава се в Библията и от пророка Мохамед като лекарство за всяко заболяване, освен за смъртта. Причина за това е сложната химическа структура на семената, съдържащи над 100 различни химически съставки, включително значими източници на есенциални мастни киселини.

Какъв е ефекта на маслото от черен кимион

Има над 600 изследвания, които показват ефекта на маслото от черен кимион. Най-изследваните негови активни съставки са тимохинон и кристалинен нигелон. Маслото съдържа още миристинова киселина, палмитинова, олеинова, стеаринова и много други, протеини, витамини В1, В2, В3, В9, минерали Ca, Fe, Cu, Zn, P и други. Хранителните качества на нутриентите в маслото от черен кимион са достатъчни за да поправят условията на дефицит в организма и да възстановят нормалното му състояние. Това е една мощна концентрирана храна, дар от природата.

Има сведения за тимохинона, че се използва от векове за борба с диабет, астма, алергии, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Тимохинонът има мощни предимства при инхибиране на автофаговите гени на раковите клетки. Предизвиква апоптоза – помага на тялото да елиминира стари, ненужни и болни клетки, без да отделя токсини в тялото. Молекулярният механизъм, който определя противораковата му роля не е напълно разбран.

Изследвания

Изследвания на учени от Охайо – САЩ, обаче доказват, че тимохинонът е антиоксидантен, противовъзпалителен и антираков агент, безвреден за нормалните клетки.

Маслото от черен кимион поддържа една здрава и балансирана имунна система, и превъзхожда всяко друго естествено средство, използвано за автоимунни разстройства. Здравата имунна система ще открие и разруши раковите клетки преди да са застрашили живота. Това тя постига чрез поддържане на повишено производство на имунни клетки, клетки на костния мозък и В-клетки, които произвеждат антитела.

Статията е подготвена с любезното съдействие на доц. д-р Павлина Симеонова.

*Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в статиите на Botalife, както и в листовките, приложени към всеки продукт се отнасят единствено за продуктите с марка Botalife, за които Botalife гарантира за концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.