Botalife

9 ползи на маслото от черен кимион при кучета Напиши коментар

Научете всичко за безбройните ползи от това свещено масло – масло от черен кимион, за кучетата. Научете как може да помогне на кучета с рак и много повече!
Маслото от черен кимион превзе света – буквално! Дори тези, които вярват във фармацевтичните лекарства, няма как да не останат изумени от ползите на това свещено масло и неговата чудотворна лечебна сила!

Маслото от черен кимион се добива чрез студено пресоване на семената на растението Nigella Sativa и няма нищо общо с ким или кимион. Оригиналният дом на истинския черен кимион е в Западна Азия, особено в Ирак и Турция. Може да се намери и в Южна Европа, Индия, Пакистан и Северна Африка.
Черният кимион е популярен като подправка и лечебно средство в Ориента от около 2000 години.

В тази статия ще опишем ползите на маслото от черен кимион за нашите кучета.

1. При рак: Маслото от черен кимион действа отлично при кучета с рак, защото повишава имунитета и в същото време помага да се блокира растежа на раковите клетки и да се индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Маслото от черен кимион може също да се прилага директно върху раковите зони на кучето или мястото на тумора, тъй като може да помогне за свиването на тумора чрез абсорбиране от кожата.

2. Повишава имунитета на кучето и помага при алергии: Маслото от черен кимион помага за засилване на имунитета на вашето куче и този факт върви ръка за ръка с безбройните лечения, които предлага, и ползите за здравето. Маслото от черен кимион помага за неутрализиране на хистамините, което го прави идеална добавка към диетата на вашето куче за борба с алергиите. Ако кучето ви има алергии и проблеми като косопад, прекомерна слуз, лигавене, сърбящи очи, сълзене на очите, ушни инфекции и т.н., тогава опитайте да давате малко масло от черен кимион всеки ден и ще видите огромно подобрение в състоянието на вашето куче и здравето като цяло.

3. Помага на кучета с артрит, скованост на задните крака, ревматизъм и други възпалителни състояния: Маслото от черен кимион съдържа тимохинон, който помага за намаляване на възпалението. Изследванията в епруветки, както и проучванията при хора са открили същия резултат, а именно че маслото от черен кимион помага за бързото инхибиране на възпалението и по този начин помага за намаляване на болката. Това е много полезна информация за тези, които имат възрастни кучета, кучета с рак или кучета, които са претърпели злополука и са във фаза на възстановяване. Масажирането на кучето с топло масло от черен кимион може да бъде много полезно, успокояващо и ще помогне за по-бързото възстановяване на увредените тъкани и мускули.

4. При храносмилателни проблеми: Добавянето на малко масло от черен кимион към диетата на вашето куче ще помогне за избягване на храносмилателни смущения като подуване на корема, газове, запек.

5. Помага на кучетата за редовно изхождане: Маслото от черен кимион е чудесна помощ за регулиране на моториката на червата и редовното изхождане, като по този начин помага и за редовното елиминиране на токсичните отпадъци. По същия начин, точно както и за нас хората, това е много важен процес и за кучета. Не забравяйте, че без редовно изхождане, тялото на вашето куче е благодатната среда за заболявания като рак, гъбични инфекции, IBS/IBD, алергии, треска, сърбяща кожа, ушни инфекции и почти всяка болест, за която можете да се сетите. Токсичните отпадъци трябва да излязат и ако е необходимо добавяйте чаена лъжичка или две към диетата на вашето куче.

6. За здрава кожа и козина: Маслото от черен кимион има силно противовъзпалително действие и е богато на хранителни вещества, следователно ще помогне и за здрава кожа и козина на вашето куче. Също така помага за намаляване на сухота, сърбеж, суха лющеща се кожа, зачервяване, екзема и т.н. за вашия космат приятел. Просто смесете малко масло от черен кимион с друго масло по ваш избор като органично кокосово масло и нанесете върху кожата или подкосъма на вашето куче. Срешете козината на кучето след това и вижте разликата.

Също така може да капнете няколко капки върху четката на кучето и да го срешете добре, ще получите страхотно лъскава козина.
Можете да използвате маслото от черен кимион и при екзема. Накапете няколко капки масло от черен кимион върху тампон и поставете върху нараненото място. Маслото от черен кимион ще ускори процеса на оздравяване, като едновременно дезинфекцира и се грижи за кожата.

7. Пази бълхите и кърлежите далеч от кучетата: Благодарение на своята лютивина и аромат, бълхите, комарите и кърлежите естествено се държат на разстояние от вашето куче. Маслото от черен кимион може да бъде чудесна алтернатива на режима ви за грижа за кучето вместо причиняващите рак химически продукти срещу бълхи и кърлежи.

8. Кучета с епилепсия или припадъци: Маслото от черен кимион е много полезно за кучета, които са склонни към епилепсия или дори за тези, които имат „разстроен ум“, както го наричаме. Ако вашето куче е предразположено към гърчове или епилепсия, тогава трябва да започнете да му давате масло от черен кимион веднага.

Индийско проучване от 2011 г., проведено при деца с епилепсия, установява, че маслото от черен кимион намалява честотата на пристъпите. Активната съставка в маслото от черен кимион, която е помогнала за намаляване на гърчовете, е тимохинон.

9. Укрепване на имунната система: Една от най-важните съставки в маслото от черен кимион са простагландините. Като цяло те имат положителен ефект върху цялата имунна система на вашия четириног приятел. Силната имунна система обикновено означава по-добро благополучие за вашето куче и по-малко заболявания. Маслото от черен кимион намалява риска от алергии, успокоява дихателните пътища, облекчава болката и отблъсква кърлежите и другите паразити. Маслото от черен кимион също така помага за регулиране на чревната флора.

Забележка относно вкуса и мириса на маслото от черен кимион:

Обърнете внимание, че даването на масло от черен кимион на вашето куче може да изисква известна креативност от ваша страна – вашето куче може да не хареса вкуса или острата му миризма. Можете да опитате да смесите малко с малко тиквено пюре, фъстъчено масло или домашно приготвени вкусни ястия.

Дозировка и начини на приложение на маслото от черен кимион при кучета:

1. Вътрешен прием: Смесете няколко капки масло от черен кимион с храната. Можете също да поставите капките върху любимото на кучето лакомство.

Трябва да имате предвид следното основно правило:
1 mg масло от черен кимион на 10 килограма телесно тегло на вашето куче
Малките породи кучета получават 1 до 2 капки дневно в храната
Средните породи кучета получават 3 до 6 капки дневно в храната
Големите породи кучета получават 7 до 8 капки дневно в храната

2. Външна употреба: Капнете 4 – 5 капки масло от черен кимион на шията, за да не може вашето куче да оближе маслото. Маслото не трябва да се разпределя по цялото тяло. Също така можете да капнете няколко капки масло от черен кимион върху четката и да изчеткате вашият любимец.

Безопасно ли е маслото от черен кимион при кучета?

Маслото от черен кимион съдържа терпени, вторични растителни вещества, които някои животни не могат да разградят. Едно от тези животни е котката. Те нямат ензим, който може правилно да разгради тези терпени в черния дроб. Затова никога не трябва да давате масло от черен кимион на котка. Нито като хранителна добавка, нито за външна употреба за кожа и козина. Това може да бъде фатално за вашата котка.
Също така не трябва да използвате масло от черен кимион на бременни кучета или кучета с чернодробни заболявания.

И не на последно място, ВИНАГИ избирайте 100 % чисти масла, сертифицирани за вътрешен прием! Някои производители смесват с други нискокачествени масла, за да поддържат цената по-ниска. Свойствата на маслата се губят в процеса и могат да ви навредят както на вас, така и на вашето куче.

Източници:

www.thegardenrecipe.com/dogs

www.petwarmplace.com

Вашият коментар