Botalife
масло от смирна

9 изпитани приложения на маслото от смирна и 8 начини на употреба Напиши коментар

Смирната е дърво, наречено Commiphora myrrha, разпространено в Африка и Близкия изток.  

Смирната е ботанически свързана с Босвелията и е едно от най-широко използваните етерични масла в света. 

Смирната е, може би, най-популярна като един от даровете (заедно със златото и тамяна), които тримата мъдреци донасят на Исус в Новия Завет.

Маслото от смирна се използва и до сега при различни здравословни състояния.

9 ИЗПИТАНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА МАСЛОТО ОТ СМИРНА:

Мощни антиоксидантни свойства: Проучване, публикувано в списание Food and Chemical Toxicology, установява, че маслото от смирна е в състояние да предпази от олово (PbAc) – индуцирана хепатотоксичност. Авторите на изследването стигат до извода, че маслото на смирна е „мощен антиоксидант“, който може „да предпази от PbAc-индуцирано чернодробно окислително увреждане и имунотоксичност чрез намаляване на липидната пероксидация и засилване на антиоксидантните и имунните защитни механизми“. Смята се, че антиоксидантите помагат за неутрализиране на оксидативния стрес в организма. Причинен от натиска на околната среда, като замърсяване и други фактори.

Противоракови свойства: Проучване на група китайски изследователи, публикувано в Journal of Medicinal Plants Research установява, че маслото от смирна може да бъде ефективно срещу човешки гинекологични ракови клетки. Изследователите открили, че маслото от смирна е в състояние да намали пролиферацията или репликацията на човешки ракови клетки. Те открили, че маслото от смирна инхибира растежа в осем различни вида ракови клетки, по-специално гинекологични ракови заболявания.

Облекчаване на състояние при невропатична болка: През 2017 г. в публикувано изследване в Journal of Medicinal Plants Research се посочва, че маслото от тамян и маслото от смирна могат да помогнат за облекчаване на невропатичната болка, следвайки положителни резултати при лечение на болки при мишки с тези масла.

Облекчаване на състояния при ревматоиден артрит: Маслото от смирна отдавна се използва в някои части на Азия. Като традиционна медицина при възпалителни заболявания. През 2015 г. изследователи публикуваха резултати от направено проучване при гризачи. Което показва, че то може да помогне за лечение на възпаление, свързано с ревматоиден артрит (РА).

Противогъбични, противопаразитни и антибактериални свойства: В исторически план маслото от смирна се е използвало за лечение на рани и предотвратяване на инфекции. Все още може да се използва по този начин при леки гъбични раздразнения като крак на спортиста, лош дъх, трихофития. (Всички те могат да бъдат причинени от кандида) и акне. Маслото от смирна може да помогне в борбата с някои видове бактерии. Например, в проведени лабораторни изследвания показва мощно действие срещу инфекции с S. aureus (стафилокок). Антибактериалните свойства на маслото от смирна се засилват многократно, когато се използва заедно с масло от тамян, друго популярно библейско масло.

Древните египтяни са използвали масло от смирна и други етерични масла за балсамиране на мумии, тъй като маслата не само осигуряват приятен аромат, но и забавят гниенето. Учените вече знаят, че това е така, защото маслата убиват бактерии и други микроби. Освен това, в библейските времена, смирна, често в комбинация с масло тамян са били изгаряни в местата за поклонение. За да помогнат за пречистването на въздуха и предотвратяването на разпространението на заразни болести, включително тези, причинени от бактерии.

Проучване за маслото от смирна

Едно скорошно проучване установява, че изгарянето на смирна и тамян намалява броя на бактериите във въздуха с 68 %. Предварителните изследвания върху животни показват, че маслото от смирна може директно да убива бактериите. Както и да стимулира имунната система да произвежда повече бели кръвни клетки, които също убиват бактериите. В проучвания с епруветки, маслото от смирна има силен ефект срещу няколко инфекциозни бактерии, включително някои, устойчиви на лекарства . В друго проучване с епруветка, маслото от смирна убива всички латентни бактерии от лаймска болест, които могат да продължат да съществуват при някои хора след лечение с антибиотици и да продължат да причиняват заболяване.

Маслото от смирна също така е ефективно срещу паразитна инфекция с червеи, която заразява хората по целия свят. Този паразит обикновено се предава чрез поглъщане на водни водорасли и други растения. Маслото от смирна може да намали симптомите на инфекцията, както и спад в броя на яйцата на паразити, открити в изпражненията.

Здрави черва: Едно проучване върху животни показва, че съединенията на маслото от смирна могат да помогнат при чревни спазми, свързани със синдрома на раздразнените черва. Друго проучване върху животни предполага, че маслото от смирна е ефективно при стомашни язви.

Здраве на кожата: Маслото от смирна може да помогне за успокояване на напукана или лющеща се кожа. Обикновено се добавя към продукти за грижа за кожата, за да подпомогне овлажняването, както и за аромат. Древните египтяни са използвали масло от смирна за предотвратяване на стареенето и поддържане на здрава кожа.

Релаксация: Маслото от смирна обикновено се използва в ароматерапията за масажи. Може да се добави и към топла вана.

Мухъл: Проучванията в епруветки отбелязват, че маслото от смирна може да помогне за унищожаване на мухъл, включително Aspergillus niger, който обикновено се появява като плесен на влажни стени, и A. flavus, който причинява разваляне и замърсяване на храната с мухъл.

8 НАЧИНИ НА УПОТРЕБА НА МАСЛО ОТ СМИРНА

Терапията с етерични масла се използва от хиляди години. Всяко етерично масло има своя уникална полза и може да бъде включено като алтернативно лечение при различни заболявания. Обикновено маслата се вдишват, пръскат във въздуха, масажират се в кожата и понякога се приемат през устата. Ароматите са силно свързани с нашите емоции и спомени, тъй като нашите рецептори за аромат са разположени до емоционалните центрове в нашия мозък, амигдалата и хипокампуса.

  1. Вътрешен прием: Дневната доза за вързрастни е 2 капки дневно, смесени с 1 ч. л. кокосово масло или мед, и разтворени  в 1/2  ч.ч. топла вода. Използвайте маслото от смирна за облекчаване на проблеми с горните дихателни пътища, намаляване на храносмилателните проблеми, противопаразитно, противовирусно, за стимулиране на имунната система.
  2. Вдишване и използване в аромалампа: Можете да използвате няколко капки в аромалампа или добавете няколко капки към гореща вода и вдишайте парата. Маслото от смирна също може да се вдишва, когато сте болни, за да подобрите симптомите на бронхит, настинка или кашлица. Може да се смесва и с други етерични масла, за да се създаде нов аромат. То се смесва добре с цитрусово масло, като бергамот, грейпфрут или лимон, за да облекчи аромата му.
  3. Масажирайте върху кожата: Най -добре е да смесите маслото от смирна с носещи масла като масло от жожоба, бадем или гроздови семки, преди да го нанесете върху кожата. Може също да се смесва с лосион без аромат или да се използва директно върху кожата. Поради своите антиоксидантни свойства, той е чудесен за предотвратяване на стареенето, подмладяване на кожата и лечение на рани. Можете също така да използвате масло от смирна, за да правите различни естествени продукти за грижа за кожата, когато се смесва с други съставки. Например, помислете за приготвяне на домашен лосион с масло от тамян и масло от смирна, за да подпомогнете лечението и тонизирането на кожата.
  4. Използвайте като студен компрес: Маслото от смирна има много терапевтични свойства, затова добавете няколко капки към студен компрес и го нанесете директно върху всяка заразена или възпалена зона за облекчение. То е антибактериално, противогъбично и помага за намаляване на отока и възпалението.
  5. Спомага за предотвратяване на заболявания на венците и инфекции в устната кухина: Поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, маслото от смирна може да помогне за облекчаване на възпалението на устата и венците, причинено от заболявания като гингивит и язви в устата. Може да се използва и като вода за изплакване на устата, за да се предотврати заболяване на венците. Също така може да освежи дъха ви и често се използва като съставка във вода за уста и паста за зъби.
  6. Помага при хипотиреоидизъм: Маслото от смирна е лекарство за хипотиреоидизъм или ниско функционираща щитовидна жлеза в традиционната китайска медицина (TCM) и аюрведичната медицина. Някои съединения в маслото от смирна имат стимулиращи щитовидната жлеза ефекти. Нанасяйте 2-3 капки дневно директно върху щитовидната жлеза, за да намалите симптомите.
  7. При на рак на кожата: Както бе обсъдено по-горе, маслото от смирна се проучва за нейните потенциални противоракови ползи. Доказано е, че е има положителен ефект срещу ракови клетки на кожата в лабораторни изследвания. За тази цел нанесете няколко капки на ден директно върху мястото на раковото образувание, като винаги първо тествате малка площ.
  8. При язви и рани: Маслото от смирна има силата да повишава функцията на белите кръвни клетки, от решаващо значение за заздравяването на рани. Установено е, че намалява честотата на язви и подобрява времето за заздравяване. Първичната употреба на маслото от смирна е като фунгицид или антисептик. То може да спомогне за намаляване на гъбични инфекции, като например стъпалото на атлета, когато се прилага директно върху засегнатата област. Може да се използва и върху малки ожулвания и рани за предотвратяване на инфекция. Маслото от смирна може да помогне за укрепване на клетките на тялото, като действа стягащо. Традиционно се използва за спиране на кървенето. Поради стягащите си ефекти, то може също да помогне за предотвратяване на косопада чрез укрепване на корените в скалпа.

Внимание! Продуктът не е лекарствено средство! Да не се употребява като заместител на разнообразното и пълноценно хранене! Да не се превишава препоръчителната дневна доза! Да не се употребява вътрешно от бременни и малки деца!

Маслото от смирна може да понижи кръвната захар, поради което не се препоръчва за хора с диабет или други заболявания, свързани с кръвната захар. Тъй като взаимодейства с кръвната глюкоза, също не се препоръчва за хора, подложени на операция и най-добре е да спрете употребата му поне две седмици преди операцията. Маслото от смирна не се препоръчва за хора, използващи антикоагуланти като варфарин, тъй като може да има потенциални взаимодействия с това лекарство.

Източници:

National Center for Biotechnology Information (nih.gov)

Welcome to the Natural Medicines Research Collaboration (therapeuticresearch.com)

American Journal of Research Communication | American Journal of Research Communication (usa-journals.com)

Dr. Axe | Health and Fitness News, Recipes, Natural Remedies (draxe.com)

Medical and health information (medicalnewstoday.com)

Вашият коментар