Botalife

9 етерични масла при варицела и начини на приложение Напиши коментар

Варицелата е заболяване, което е силно заразно и се причинява от първоначална инфекция с вируса варицела зостер. Варицелата се характеризира с кожен обрив, който образува кръгли сърбящи червени мехури. Обикновено се появяват първо по лицето, гърдите, гърба и след това се разпространяват по останалата част от тялото.

Други симптоми на варицелата включват главоболие, треска и умора. Варицелата е заболяване, предавано по въздушно-капков път и лесно се разпространява при други хора чрез кашлица или кихане, или директен контакт с мехури на заразен човек.

Заболяването е често срещано при деца. Може да засегне и възрастни и когато се случи, е много по-тежко, отколкото при децата.

КАК ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ПОМАГАТ ПРИ ВАРИЦЕЛА?

Етеричните масла имат мощни терапевтични свойства. Някои от тях включват противовъзпалително, аналгетично, против сърбеж, антимикробно, антибактериално, понижаващо температурата, успокояващо кожата, стимулиращо имунната система и много други.

При варицела етеричните масла могат да помогнат за повишаване на имунитета, облекчаване на сърбежа, подпомагане на краста от варицела, главоболие и намаляване на температурата, наред с други.

По-долу са най-добрите етерични масла при варицела:

1. Етерично масло от евкалипт

3. Етерично масло от лавандула

2. Етерично масло от чаено дърво

4. Етерично масло от немска лайка

5. Етерично масло от мента

6. Етерично масло от бергамот

7. Етерично масло от гераниум

8. Етерично масло от тамян

9. Кокосово масло

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ПРИ ВАРИЦЕЛА?

1. Смес за облекчаване на сърбежа и по-бързо зарастване на мехурите – 1-ви вариант:

1 супена лъжица сода бикарбонат
2 капки масло от чаено дърво
1 капка масло от мента
малко вода

Смесете 1 супена лъжица сода за хляб с малко вода, за да се получи гъста паста. Добавете етеричните масла и разбъркайте. Нанесете пастата върху мехурите и я оставете да изсъхне. Внимателно отстранете пастата след два часа.Повтаряйте три пъти на ден.

2. Смес за облекчаване на сърбежа и по-бързо зарастване на мехурите – 2-ри вариант:

– 200 г кокосово масло

– 10 капки масло от гераниум

– 10 капки лавандулово масло

– 10 капки масло от тамян

– 5 капки масло от чаено дърво

Смесете хубаво всички съставки. Нанасяйте сместта през 2 часа. Тази смес е изключително подходяща при деца.

2. Смес за изсушаване на мехурите и предотвратяване на белези:

Тази смес е особено полезна за по-късни стадии на варицела, за да ускори заздравяването и да предотврати, или намали появата на белези.

60 мл флорална вода от лавандула или лайка
6 капки масло от чаено дърво
10 капки масло от немска лайка
10 капки лавандулово масло
10 капки масло от бергамот

Бутилка спрей

Смесете съставките в бутилка спрей и пръскайте върху засегнатите участаци.
Не излагайте напръсканата кожа на слънце 12 часа след нанасяне, защото маслото от бергамот е фоточувствителено. Ако не можете да направите това, заменете маслото от бергамот с 5 капки евкалиптово масло.

3. При главоболие добавете 3 капки масло от мента и 3 капки евкалиптово масло в 1 супена лъжица кокосово масло. Масажирайте с тази смес върху слепоочията, задната част на врата и раменете. Ако е дете, намалете броя на етеричните масла до 2 капки етерично масло от евкалипт и 1 капка етерично масло от мента.

4. При треска напълнете купа със студена вода, след което добавете смес от 1 капка масло от мента в 1 чаена лъжичка гел от алое вера. Накиснете памучна кърпа във водата, изстискайте я и обтрийте челото, гърдите и гърба.

Източници:

www.theelliotthomestead.com

www.themiracleofessentialoils.com

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov


Вашият коментар