Botalife

9 етерични масла при болки в гърлото Напиши коментар

Етеричните масла се извличат от листата, кората, стъблата или цветовете на растенията чрез парна дестилация. Те помагат за защита на растенията от хищници, гъбички и бактерии. Те също така привличат насекоми за опрашване. При хората етеричните масла могат да помогнат за убиване на микроби, намаляване на възпалението и ускоряване на заздравяването.

Възпаленото гърло е болезнено състояние, което често затруднява преглъщането. Обикновено се причинява или от вирусна инфекция, като настинка или грип, или от бактериална инфекция, като стрептокок в гърлото.

Няма много изследвания за медицинската употреба на етерични масла. Въпреки това, направените проучвания показват, че етеричните масла могат да помогнат при възпалено гърло.

9 етерични масла при болки в гърлото

1. Етерично масло от мащерка: Маслото от мащерка е един от най-силните известни антиоксиданти и антимикробни средства и се използва като лечебна билка от древни времена. Мащерката подпомага имунната, дихателната, храносмилателната, нервната и други системи на организма.

Според проучване от 2011 г., етеричното масло от мащерка има мощни антибактериални способности срещу често срещани резистентни на антибиотици щамове бактерии. Маслото от мащерка също така намалява мускулните спазми, така че може да предотврати кашлицата, която понякога причинява болки в гърлото.

Друго проучване от 2011 г. тества отговора на маслото от мащерка на 120 щама бактерии, изолирани от пациенти с инфекции на устната кухина, дихателните и пикочно-половите пътища. Резултатите от експериментите показват, че маслото от мащерка проявява изключително силна активност срещу всички клинични щамове. Маслото от мащерка дори демонстрира добра ефикасност срещу резистентни на антибиотици щамове.

2. Етерично масло от риган: Тази добре позната билка под формата на масло е умен избор за защита срещу възпалено гърло. Има редица изследвания, които доказват неговите силни противогъбични и антивирусни свойства. Друго проучване доказва, че лечението с масло от риган може да бъде полезно и при паразитни инфекции.

Ако имате някакви съмнения, че маслото от риган може да предотврати и лекува възпалено гърло, дори е доказано, че убива супербактерията MRSA както приемано вътрешно, така и вдишвано и неговата антимикробна активност не се намалява от нагряването му във вряща вода.

3. Етерично масло от карамфил: Етеричното масло от карамфил е полезно за подсилване на имунната система, така че е изключително полезно за облекчаване на възпалено гърло. Ползите от карамфиловото масло при болки в гърлото могат да се отдадат на неговите антимикробни, противогъбични, антисептични, антивирусни, противовъзпалителни и стимулиращи свойства.

Проучване, публикувано във Phytotherapy Research, установява, че етеричното масло от карамфил показва антимикробна активност срещу голям брой мулти-резистентни Staphylococcus epidermidis. Неговите антивирусни свойства и способността му да пречиства кръвта повишава устойчивостта към множество заболявания, включително и при болки в гърлото.

4. Етерично масло от чаено дърво: Според проучване от 2013 г., маслото от чаено дърво има мощни антибактериални и противовъзпалителни ефекти срещу микроби. Често се използва като антисептик при инфекции на венците и други орални проблеми.

5. Етерично масло от евкалипт: Маслото от евкалипт често се използва като антисептик за лечение на настинки, болки в гърлото и кашлица. Маслото от евкалипт се съдържа в много продукти за кашлица и настинка, продавани без рецепта, за облекчаване на болките. Ползите за здравето от евкалиптовото масло се дължат на способността му да стимулира имунитета, да осигурява антиоксидантна защита и да подобрява дихателната циркулация.

Първоначално наричан „евкалиптол“ от научната общност, ползите за здравето от евкалиптовото масло идват от химикал, известен сега като цинеол, който е органично съединение, за което е доказано, че притежава удивителни, широкоразпространени лечебни ефекти – включително всичко от намаляване на възпалението и болката до апоптоза на клетки от левкемия! Не е чудно, че може да бъде една от стъпките за преодоляване на настинка и възпалено гърло.

6. Етерично масло от лимон: Проучване от 2017 г. установи, че етеричното масло от лимон има силно антибактериално действие срещу бактериите, причиняващи листерия.

Етеричното масло от лимон е известно също и със способността си да пречиства токсините от всяка част на тялото и се използва широко за стимулиране на лимфния дренаж, за подмладяване на енергията и пречистване на кожата.

Лимоновото масло се извлича от кората на лимона и е отлично при болки в гърлото, тъй като е антибактериално, противовъзпалително, с високо съдържание на витамин С, повишава слюноотделянето и помага да се поддържа гърлото влажно.

7. Етерично масло от мента: Ментата съдържа ментол, основната съставка, използвана в много таблетки и сиропи, използвани за лечение на болки в гърлото. Проучване от 2015 г. установи, че етеричното масло от мента има антибактериални свойства, подобни на тези на антибиотика гентамицин (Garamycin). Вдишването на ментово масло също може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.

8. Етерично масло от джинджифил: Джинджифилът е най-известен с успокояващия си ефект върху стомаха, но също така е естествен лек за обикновена настинка. Според Herbal Medicine маслото от джинджифил има силни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката в гърлото.

9. Етерично масло от плодове на хвойна: Със сладък, дървесен аромат, етеричното масло от плодове на хвойна е популярна съставка в много домакински почистващи продукти, смеси за ароматерапия и ароматни спрейове. Днес етеричното масло от плодове на хвойна също се използва често като едно от най-добрите естествени лекарства за възпалено гърло, както и за респираторни инфекции, умора, мускулни болки и артрит.

Употребата на маслото от плодове на хвойна при възпалено гърло е потвърдена от изследване, което показва, че маслото съдържа над 87 различни активни съставки, включително силни антиоксиданти, антибактериални и противогъбични средства.

Как да използвате етеричните масла при болки в гърлото?

След като сте избрали етерично масло, има няколко начина да го използвате при възпалено гърло:

Парна инхалация: Добавете до 2 – 3 капки етерично масло в чаша вряща вода; покрийте главата си с кърпа и вдишайте парата през носа. Дръжте очите си затворени, за да предотвратите дразнене на очите.

Директно вдишване: Добавете 2 или 3 капки етерично масло към памучен тампон; вдишвайте дълбоко. Можете също така да поставите памучната топка до възглавницата си, докато спите.

Дифузия: Добавете няколко капки етерично масло към стаен дифузер. Разпръснато масло ще помогне за дезинфекция на въздуха.

Локално приложение: Добавете до 10 капки етерично масло към 2 супени лъжици базово масло, като кокосово масло или масло от жожоба; нанесете го върху врата в областта на гърлото.

Гаргара: Използвайки етерични масла за гаргара, можете директно да накарате етеричните масла да влязат в контакт с проблемната зона. Просто добавете една до две капки етерично масло към половин чаша леко топла вода и правете гаргара за минута или две. Не поглъщайте сместа след гаргара.

Вътрешен прием: Много етерични масла могат да бъдат погълнати през устата. Важно е обаче да се уверите, че маслата, които използвате, са безопасни и чисти. Много масла на пазара могат да бъдат разредени или смесени със синтетика, която не е безопасна за поглъщане. FDA одобри някои етерични масла общо за вътрешна употреба и им даде общопризнатото обозначение като безопасни (GRAS) за консумация от човека.

Безопасен и ефективен начин за консумация на етерични масла според The ​​Healing Intelligence of Essential Oils: The Science of Advanced Aromatherapy е да добавите една капка масло към чаша вода или към чаена лъжичка мед. Други опции за орално приложение включват използване на капсули, приготвяне на чай и готвене с етерични масла. Спазвайте инструкцията за вътрешен прием на производителя!

Източници:

www.draxe.com

www.healthline.com

www.medicalnewstoday.com

Вашият коментар