Botalife

8 ползи и приложения на маслото от жълт кантарион Напиши коментар

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е едно от най-старите познати лечебни средства. В съвременния свят учените изследват и доказват многобройните му ползи. Изолирани вещества от растението се използват във фармацията за направата на различни медикаменти. В народната медицина се използва под формата на чай, тинктура или маслен извлек (мацерат), който от своя страна може да бъде само от съцветията – рубинено-червен на цвят или от стръковете – зелен на цвят.

Маслото от жълт кантарион приежава антидепресантно, противовъзпалително, адстригентно, регенеративно, противоязвено, противомикробно действие, подобрява оросяването на миокарда, тоник за ЦНС и др.

Oсновните и най-ценни вещества, които съдържа маслото от жълт кантарион са: хиперицин, хиперфорин , флавоноиди, дъбилни и смолисти вещества, етерични масла и други. На тях се дължат и многобройните му ползи и разнообразни приложения.

1. Маслото от жълт кантарион успокоява и облекчава суха и напукана кожа, леки раздразнения и обриви, синини, измръзване, подходящо при екзема, псориазис, витилиго, ужилвания от насекоми, дерматит и акне. Нанася се върху кожата, често в комбинация с други масла. Прилагат се и памучни тампони, напоени с маслото за 15 – 20 мин. Често се включва (обикновено 15 – 20 %) в домашно направената козметика, особено за чувствителна кожа.

2. Маслото от жълт кантарион ускорява заздравяването на рани, леки порязвания, натъртвания, рани от залежаване, изгаряния, използва се за язви по краката, разширени вени и хемороиди, парадононтоза и гингивит. Нанася се върху кожата, често в комбинация с други масла (при рани и изгаряния с успех се добавят маслата от лавандула и чаено дърво). Прилагат се и памучни тампони, напоени с маслото за 15 – 20 мин.

3. Маслото от жълт кантарион облекчава болките при артрит, подагра, невралгии, синдром на карпалния тунел, скованост в ставите, мускулни болки. Нанася се върху кожата самостоятелно, чрез подходящ масаж. Служи като базово масло за етерични масла с противовъзпалително, аналгетично или ревулзивно действие. Може да се прилага и под формата на компрес.

4. Маслото от жълт кантарион предотвратява  растежа на туморни клетки, помага за намаляване на риска от рак.

5. Маслото от жълт кантарион успокоява нервната система, освобождава от тревожност и промени в настроението, помага при безсъние и хронична умора. Върешно се приемат за възрастни от 25 до 50 капки дневно в продължение на 3 месеца максимум.

6. Маслото от жълт кантарион подпомага хормонален баланс, намалява тежестта на предменструалните и менопаузалните симптоми. Върешно се приемат за възрастни от 25 до 50 капки дневно в продължение на 3 месеца максимум.

7. Маслото от жълт кантарион помага  при стомашни проблеми като язва и гастрит, пречиства кръвта, подпомага детоксикацията на черния дроб, включва се в състава на билкови рецепти и против анемия. При стомашни проблеми се препоръчва да се приема половин – един час преди хранене от 1 до 3 пъти дневно, за 1 – 3 месеца.

8. Маслото от жълт кантарион често се препоръчва и при грип и настинка, особено в комбинация с други масла като риган, мащерка, мента и бял равнец. Може да се използва под формата на капки за нос за овлажняване и успокояване на носната лигавица и подпомагане на оздравяването.

Безопасност:

Установено е, че в големи дози маслото от жълт кантарион причиняава чувствителност към слънчевата светлина (основно, поради наличието на хиперицин).

Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, ако приемате лекарства, тъй като маслото от жълт кантарион може да взаимодейства с някои от тях, особено с антидепресанти!

Вътрешният прием е противопоказен за малки деца и бременни жени.

Внимание! Може да понижи нивото на някои лекарства в кръвта. Да не се приема заедно с варфарин/кумадин, дигоксин, протеазни инхибитори, лекарства срещу отхвърляне на присадени органи като циклоспорин или химиотерапевтични препарати като иринотекан, контрацептиви, антидепресанти.

Източници:

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.academic.oup.com

www.liebertpub.com

www.sciencedirect.com

Вашият коментар