Botalife

8 най-добри масла при симптоми на астма Напиши коментар

Опитвали ли сте някога да използвате етерични масла за астма?

Астмата нарушава нормалните функции на дихателните пътища, достигащи до белите дробове, които ни позволяват да дишаме. Ако се борите със симптомите на астма и търсите естествени алтернативи за подобряване на състоянието си, може да помислите за етерични масла.

Според Американската фондация за астма и алергии, астмата е по-често срещана при млади момчета, отколкото при млади момичета, но по-често при възрастни жени, отколкото при възрастни мъже. Когато се използват по подходящ начин, етеричните масла могат да бъдат наистина ефективна част от естествен план за лечение на астма.

Маслото от мента е било използвано при затруднено дишане в традиционната билкова медицина от векове поради неговите противовъзпалителни, спазмолитични, отхрачващи и антиконгестивни свойства. Според последните изследвания маслото от мента не е единственото етерично масло, което може да ви помогне да дишате по-лесно.

Астмата и алергиите често вървят ръка за ръка, особено в случаите на алергична астма, която е астма, предизвикана от излагане на същите вещества, които предизвикват симптоми на алергия. Ето защо не е изненадващо, че има голямо припокриване между етеричните масла за алергии и етеричните масла за астма.

Кои са най-подходящите етерични масла при астма?

1. Етерично масло от евкалипт: Астматичен бронхит е, когато астма и бронхит се появят едновременно. Ако търсите етерични масла за астматичен бронхит, евкалиптовото масло е чудесен избор. Евкалиптовото масло е известно с това, че помага за отваряне на дихателните пътища, подобрявайки бронхиалното ограничение. Маслото от евкалипт съдържа активния компонент цитронелал, който има аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

Хриптенето може да бъде симптом на астма, където комбинация от подуване, слуз и стягане на мускулите може да причини стесняване на дихателните пътища. Какво етерично масло е добро за хрипове? Евкалиптовото масло определено си струва да опитате! Научен преглед, публикуван през 2014 г., подчертава полезния компонент на евкалиптовото масло, известен като евкалиптол, който е известен със способността си да намалява спазмите в дихателните пътища и да разрежда слузта, правейки я по-малко гъста, лепкава и проблематична.

Известен също като 1,8-цинеол, евкалиптолът е показал, че има терапевтични ползи при възпалителни заболявания на дихателните пътища, включително астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Като цяло, прегледът заключава, че въз основа на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства, демонстрирани в последните клинични изпитвания с евкалиптол, има доказателства за употребата му като дългосрочна терапия за подобряване на контрола на астмата.

Изследванията показват също, че вдишването на евкалиптово масло предизвиква усещане за студ в носа, което помага за подобряване на въздушния поток.

2. Етерично масло от мента: Маслото от мента определено е другия най-добър избор от етерични масла за затруднено дишане. Със своя пречистващ и ободряващ аромат, маслото от мента често се използва за прочистване на белите дробове и отваряне на бронхиалните пътища.

Проучване, публикувано в European Journal of Medical Research, показва, че ментовото масло и неговият активен компонент L-ментол имат впечатляващи противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат при хронични възпалителни заболявания като бронхиална астма.

Друго изследване върху животни, публикувано през 2010 г., демонстрира способността на маслото от мента да действа като релаксиращ спазмолитик, което е качество, което може да бъде особено полезно при общи симптоми на астма като хрипове и кашлица. Ето защо ментовото масло се счита за едно от най-добрите етерични масла за кашлица.

3. Етерично масло от мащерка: Маслото от мащерка има мощни антисептични свойства, които могат да прочистят белите дробове за по-здравословна дихателна функция. Ако сте човек с астма, който се бори с допълнителен слой затруднено дишане поради бронхит, маслото от мащерка наистина може да бъде полезно. То успешно се справя в унищожаването на всички видове бактерии, включително тези, които могат да заразят дихателните пътища. Дори е доказано, че маслото от мащерка се бори с устойчиви на антибиотици бактерии!

Маслото от мащерка може да намали възпалението и да поддържа здравето на белодробните клетки, според проучване върху животни от 2021 г. В това проучване животните, които са консумирали масло от мащерка, са имали по-малко симптоми на астма.

Маслото от мащерка се използва също така за лечение на други белодробни заболявания като кашлица и бронхит.

4. Етерично масло от джинджифил: Джинджифилът се използва от векове за лечение на респираторни заболявания. Етеричното масло от джинджифил често се използва като естествен лек за астма, както и за настинки, кашлица и бронхит. Изследванията показват, че маслото от джинджифил инхибира свиването на дихателните пътища, което може да улесни дишането.

Хиперреактивността на дихателните пътища и възпалението са две общи характеристики на астмата. Проучване, публикувано в American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, установява, че маслото от джинджифил и неговите активни компоненти причиняват значително и бързо отпускане на изолирана гладка мускулатура на човешките дихателни пътища. Изследователите заключават, че активните компоненти на джинджифиловото масло, включително джинджерол, могат да осигурят „терапевтичен ефект“ за хора с респираторни заболявания като астма, самостоятелно или в комбинация с други приети форми на лечение.

5. Етерично масло от лавандула: Известно е, че астмата се влошава, когато човек изпитва стрес или тревожност. Използването на успокояващо етерично масло като лавандула в комбинация с дълбоко дишане може да предложи известно облекчение. Маслото от лавандула е доста известно със своите релаксиращи, карминативни и седативни ефекти, поради което попада в списъка със седемте най-добри масла за тревожност.

Бронхиалната астма включва бронхиално алергично възпаление с ремоделиране на дихателните пътища. Проучване върху животни, публикувано през 2014 г., показва как вдишването на етерично масло от лавандула може да потисне алергичното възпаление. Като цяло изследователите заключават, че лавандуловото масло може да бъде полезно като алтернативно лекарство при бронхиална астма.

6. Етерично масло от карамфил: Етеричното масло от карамфил може да помогне за намаляване на симптоми като хрипове, болка в гърдите и затруднено дишане.

7. Етерично масло от розмарин: Маслото от розмарин отпуска гладките мускули на трахеята, според ранно проучване. Това води до по-спокойно дишане.

Проучване от 2018 г. показа, че маслото от розмарин може да намали симптомите на астма при хора, които не са забелязали подобрение от традиционното лечение. Участниците в това проучване са забелязали намаляване на симптомите на астма като кашлица, отделяне на храчки и хрипове.

8. Етерично масло от чаено дърво: В малко проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, изследванията показват, че маслото от чаено дърво може да намали възпалението на кожата, което възниква в отговор на хистамина.

Хистаминът е химикал, който тялото произвежда при алергична реакция. Алергените отключват астма при много хора и маслото от чаено дърво може да помогне за намаляване на възпалението, което възниква в резултат на това.

Как да използвате етеричните масла за астма?

Ароматерапия

Ароматерапията е терапевтично използване на етерични масла от растения (цветя, билки или дървета) за подобряване на физическото, емоционалното и духовното благосъстояние.

Когато става въпрос за това как да използвате евкалиптово масло за астма, разпръскването му във въздуха е чудесен вариант. Всички масла, които току-що споменахме, могат да се използват в арома дифузер, за да можете да вдишвате обогатения с етерични масла въздух.

Можете да използвате едно маслоили да комбинирате няколко масла, за да създадете своя собствена персонализирана смес.

Други начини за използване на етерични масла при астма чрез ароматерапия включват:

  • Вдишване на масла през ноздрите директно от кърпа или от бутилката.
  • Накисване във вана, напоена с масло.
  • Втриване на масла директно върху кожата.
  • Получаване на масажна терапия, която включва използването на етерични масла.

Орално приложение:

Преди да използвате вътрешно етерични масла за астма, прочетете внимателно етикетите, за да сте сигурни, че маслото е подходящо за вътрешна употреба. Изключително важно е да се уверите, че маслата, които използвате, са 100 % чисти, с терапевтичен клас и сертифицирани за вътрешен прием. Много масла на пазара днес са разредени или смесени със синтетика, която не е безопасна за поглъщане.

За вътрешен прием при астма се приемат 1-2 капки наведнъж и максимум до 2-3 пъти дневно. Задължително разредете етеричните масла за вътрешен прием както е описано в листовката! Също така е най-добре да приемате етеричните масла с храна, а не на празен стомах.

Други опции за орално приложение включват капсули, добавяне на капка или две към любимата ви напитка, приготвяне на чай и готвене с етерични масла.

Локално приложение:

Можете също така да използвате етерични масла за астма локално, за да ги нанесете върху кожата си. Маслото от мента и лавандуловото масло могат да се прилагат локално върху гърдите, задната част на врата, слепоочията и стъпалата. За хора с чувствителна кожа е най-добре да разреждат етеричните масла с носещо масло като кокосово или масло от жожоба преди локално приложение.

Бленд за локално приложение:

2 капки етерично масло от мента

2 капки етерично масло от евкалипт

2 капки етерично масло от мащерка

2 капки етерично масло от джинджифил

1 ч. л кокосово масло

Смесете добре всички масла и втрийте в гърдите. След това направете дълбоки, диафрагмени вдишвания.

Източници:

www.draxe.com

www.medicalnewstoday.com

www.healthline.com

Вашият коментар