Botalife
масло от карамфил - силно и полезно

8 изпитани приложения масло от карамфил – от зъбобол до кандида Напиши коментар

Използванeто на масло от карамфил варира от притъпяваща болка и подобряване на кръвообращението до намаляване на възпалението и акнето.

Една от най-известните употреби на карамфилово масло помага в борбата със зъбни проблеми, като зъбобол. Доказано е, че действа като естествено противовъзпалително средство и намалява болката.

Основният химичен компонент на маслото е евгенолът, който оказва силно влияние върху болката. Това е основната съставка в ароматното масло, извлечено от карамфил, което представлява между 70 % и 90 % от летливото му масло.

  1. При зъбобол: смесете няколко капки масло от карамфил с кокосово масло и втрийте директно върху болния зъб и областта около него. Маслото от карамфил действа със силата на упойка в продължение на 2 – 3 часа и може да се употребява преди манипулации на зъболекарския стол. Може също така да си направите успокояващ балсам: 1 ч. л кокосово масло, 2 капки масло от карамфил, 2 капки масло от тамян.
  2. При кандида: друг мощен ефект на карамфиловото етерично масло е борбата с кандида и чревните паразити. Проучване, публикувано в списание Oral Microbiology & Immunology, съобщава, че маслото от карамфил е също толкова ефективно, колкото нистатина /лекарство, което обикновено се предписва за лечение на гъбични инфекции на устата (млечница), което може да има множество грозни странични ефекти/. При кандида и чревни паразити може да приемате 2 капки масло от карамфил, разредено в 1 ч. л. базово масло /масло от черен кимион, кокосово масло, зехтин/ в продължение на 2 седмици, най-добре вечер, преди лягане.
  3. Храносмилателна система: маслото от карамфил също така оказва положително влияние при често срещани оплаквания, свързани с храносмилателната система, включително лошо храносмилане, подуване на корема и метеоризъм (натрупване на газове в храносмилателния тракт). За тази цел при нужда изпийте 2 капки масло от карамфил, разредени в 1 ч. л. базово масло /масло от черен кимион, кокосово масло, зехтин/.
  4. Подкрепа за имунната система: има добра причина, поради която маслото от карамфил е включено в маслото на Четиримата крадци. Със своите мощни антибактериални и антивирусни способности, проучванията показват, че спомага за стимулиране на имунната система, за да се пребори и предотврати настинката и грипа. Доказано е, че евгенолът има инхибиращи ефекти върху оксидативния стрес и възпалителните реакции, като по този начин помага за защита срещу хронични заболявания. Последните данни дори показват, че маслото от карамфил има потенциални противоракови свойства поради основния си активен компонент евгенол. За тази цел при нужда изпийте 2 капки масло от карамфил, разредени в 1 ч. л. базово масло /масло от черен кимион, кокосово масло, зехтин/.
  5. Понижава кръвното налягане и подобрява здравето на сърцето: това свойство отново се държи на основния компонент в маслото от карамфил – евгенол, който също така действа съдоразширяващо. За тази цел при нужда изпийте 2 капки масло от карамфил, разредени в 1 ч. л. базово масло /масло от черен кимион, кокосово масло, зехтин/. Също така може да разредите 1 капка масло от карамфил към 5 капки базово масло и да втриете в китките.
  6. Противовъзпалително и чернодробно-защитно действие: Journal of Immunotoxicology наскоро публикува първото проучване, доказващо, че евгенолът в маслото от карамфил наистина е мощно противовъзпалително средство. Това проучване показва, че ниските дози евгенол могат да предпазят черния дроб от заболявания. Също така беше установено, че евгенолът спира възпалението и клетъчното окисление (което ускорява процеса на стареене). Освен това изследователите отбелязват, че приемането на големи дози вътрешно може да навреди на храносмилателната лигавица, а използването му външно може да раздразни чувствителната кожа. По този начин, както при всички етерични масла, е важно да не прекалявате. Карамфиловото масло (и всички етерични масла) са изключително концентрирани, така че не забравяйте, че не трябва да прекалявате с дозировката. Маслото от карамфил може да се приема не повече от 14 последователни дни по 2 капки дневно, разредени в 1 ч. л. базово масло /масло от черен кимион, кокосово масло, зехтин/.
  7. Успокояващ бленд за дифузер: 4 капки масло от карамфил, 3 капки масло от тамян, 3 капки масло от лимон.
  8. Скраб за тяло: 3/4 ч. чаша хималайска или морска сол, 1/2 ч. чаша кокосово масло, 4 капки масло от карамфил, 4 капки масло от канела, 4 капки масло от джинджифил. Смесете всичко в стъклен буркан и използвайте под душа.

Вашият коментар