Botalife

8 етерични масла при болки в ушите Напиши коментар

Ако някога сте имали ушна инфекция знаете колко болезнена може да бъде. Ушните инфекции също могат да бъдат голяма грижа за родителите. Те не само могат да причинят на детето ви много дискомфорт, но също така могат да бъдат трудни за лечение. Много хора се обръщат към етеричните масла като начин да помогнат за изчистване на ушна инфекция по естествен път. Но действат ли етеричните масла при ушни инфекции? Могат ли да бъдат опасни? Ето какво трябва да знаете за използването на етерични масла при ушни инфекции.

Как етеричните масла могат да се използват за лечение на ушни инфекции?

Етеричните масла се извличат от растения. Мислете за тях като за супер концентрирани форми на растението, от което са дестилирани.

Някои етерични масла имат силни антимикробни и антибактериални свойства, които са полезни за борба с вирусни и бактериални инфекции.

Вирусите действат, като превземат клетките в тялото ви. След това вирусът използва вашите собствени клетки, за да създаде повече вирусни клетки. Някои етерични масла могат да помогнат за спирането на този процес, като предотвратяват размножаването на вируса.

Други видове етерични масла действат като антибиотик, като помагат за унищожаването на вредните нишки от бактерии. Различните масла убиват бактериите по различни начини. Например, някои могат да попречат на клетъчните процеси, които дават на бактериите енергия. Това кара бактериите да умрат от глад и да напуснат вашата система.

Въз основа на съществуващите доказателства, ние ще разгледаме някои от най-добрите етерични масла при ушни инфекции:

1. Етерично масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво съдържа антибактериално вещество, наречено терпинен-4-ол. Прегледно проучване от 2006 г. заключава, че маслото от чаено дърво има силни антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Маслото от чаено дърво се използва за облекчаване на различни инфекции, които могат да се развият поради бактериална и вирусна инвазия. То действа чрез изсушаване на натрупаната излишна течност. Маслото от чаено дърво е богато на противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят възпалението, както и болката.

Можете да използвате маслото от чаено дърво, като загреете няколко капки и след това добавите 1 чаена лъжичка колоидно сребро, 2 супени лъжици зехтин и една чаена лъжичка ябълков оцет. С тази смес напоявате памучен тампон и поставяте върху ухото.

2. Етерично масло от риган: Проучване от 2011 г. включва in vitro тестове на масло от риган, които показват, че има силно антивирусно действие, което се дължи основно на активната съставка на маслото от риган, наречена карвакрол.

3. Етерично масло от босилек: Маслото от босилек е друго етерично масло, което би могло да помогне при ушни инфекции. Проучване от 2005 г. установи, че маслото от босилек е ефективно при лечение на ушни инфекции при плъхове. Изследователите са използвали плъхове с инфекции от бактерии Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae. Резултатите показват, че маслото от босилек води до по-значителни подобрения при плъхове с двата вида инфекция в сравнение с плацебо.

Маслото от босилек е едно от най-идеалните решения за намаляване на болката в ушите. Можете да използвате това масло, като вземете няколко капки върху памучен тампон и след това го поставите върху ухото.

4. Кокосово масло: Основната причина за използването на кокосовото масло при болки в ушите е, че то е един от най-безопасните варианти. Има много малко странични ефекти или рискове, свързани с това масло. Поставянето на капки за уши води до няколко странични ефекти в ухото, докато кокосовото масло е по-безопасно. Кокосовото масло е ефективен агент за убиване на инфекциозни микроорганизми.

5. Етерично масло от лавандула: Противовъзпалителните и аналгетичните свойства на лавандуловото масло работят за лечение на болките в ушите, които може да са причинени от инфекция. Добре известно е със своята сладка, отчетлива миризма. Етеричното масло от лавандула се използва заради неговите релаксиращи и седативни свойства, които могат да помогнат за успокояване на ума и тялото.

6. Етерично масло от евкалипт: Маслото от евкалипт лесно се абсорбира от тялото. Причината е, че съдържа съединение, известно като евкалиптол, което увеличава размера на кръвоносните съдове. Автоматично повече кръв тече и циркулира в тялото, което освобождава тялото от болки.

Тъй като маслото от евкалипт е богато на противовъзпалителни и аналгетични свойства е чудесен избор за намаляване на болките в ушите.

7. Етерично масло от мащерка: Маслото от мащерка има силни антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства поради наличието на активното съединение тимол. Тъй като маслото от мащерка е етерично масло задължително трябва да го използвате с носещо масло, като кокосово масло.

8. Етерично масло от розмарин: Маслото от розмарин има аналгетични свойства, които помагат за облекчаване на болки в тялото, като насърчава заздравяването. При болки в ухото може да смесите маслото от розмарин с масло от лавандула или масло от евкалипт, заедно с носещо масло като кокосово масло и да нанесете от тази смес върху шията в областта на гърлото, както и зад ушите.

Как да използвате етеричните масла за лечение на ушна инфекция?

Винаги трябва да разреждате вашето етерично масло с носещо масло преди употреба. Това ще намали мощния характер на етеричното масло и ще предотврати изгаряне или дразнене на кожата ви. Обичайните носещи масла включват масло от черен кимион, масло от жожоба, кокосово масло или чист зехтин. Трябва да използвате 1 чаена лъжичка носещо масло за всяка 1 – 2 капки етерично масло.

Можете да използвате етеричните масла за лечение на ушни инфекции по няколко различни начина:

Накисване на памучен тампон в етерично масло: След като потопите памучен тампон в етеричното масло, смесено с носещо масло, задръжте го близо до отвора на ухото и оставете маслото да капе бавно в ухото. Уверете се, че не поставяте памучната топка в ухото.

Загрейте няколко капки етерично масло, смесени с носещото масло: Загрейте маслената смес за няколко минути и след това я изсипете директно в ухото. Този метод спомага и за изчистване на ушната кал.

Втриване на етерично масло, смесено с носещо масло около ухото: Това може да помогне за намаляване на възпалението и болката. Ако ушната ви инфекция засяга средното ухо, този метод вероятно няма да донесе облекчение.

Безопасност при използване на етерични масла при ушни инфекции:
Наложително е да използвате всички етерични масла с известна предпазливост, тъй като това може да причини проблеми, ако не се борави правилно. Прилагането на етерични масла без разреждане може да причини дразнене на кожата, което трябва да се избягва при чувствителна кожа като тъпанчето.

Освен това, поставянето на повече масло в ухото може да доведе до запушване на ухото, което може допълнително да усложни проблема.

Уверете се, че пазите етеричните масла от деца и домашни любимци. Уверете се, че използвате 100 % чисти масла! Колкото и да си мислите за естествено лечение на болки в ушите, консултацията с УНГ лекар е най-добрият начин. Следователно, ако тези етерични масла не успеят да осигурят никакво облекчение, незабавно потърсете професионална помощ!

Източници:

www.healthline.com

www.medicalnewstoday.com

www.pristyncare.com

Вашият коментар