Botalife

8 етерични масла, подходящи за кучета Напиши коментар

Има многобройни предимства от използването на ароматерапията за вашето кученце. Ароматерапията, практиката на използване на естествени етерични масла за подпомагане на лечението и поддържане на здравето, съществува от векове. Многобройни са и предимствата от използването на етерични масла и за вашето куче. Д-р Мелиса Шелтън улеснява собствениците на домашни любимци да разберат как да ги използват обмислено и безопасно.

Какво е най-важното нещо, което трябва да знаете, когато става въпрос за безопасно използване на етерични масла при кучета?

Както д-р Шелтън споделя, всичко започва с това да се уверите, че използвате 100 % чисти, натурални етерични масла, а не синтетични или променени етерични масла. Д-р Шелтън заявява: „Разбира се, всяко етерично масло, което би било по-скоро масло от „ароматизиращ клас“ – ще има потенциала да причини дългосрочни проблеми… В домовете с много освежители за въздух и изкуствени аромати, тези по-малко важни масла са подобни на пръскането на парфюм върху вас и вашия домашен любимец и да се чудите защо това не вещае нищо добро. И е просто жалко на сегашния пазар на етерични масла, че има толкова много етерични масла с лош клас, които се продават като висококачествени”.

Какви са различните начини, по които етеричните масла се използват при кучета?

Когато се спазват правилните предпазни мерки и насоки, етеричните масла се използват успешно при кучета в арома дифузери, във вода за пиене и се прилагат локално, като например в правилно разредени спрейове.

Етерични масла, подходящи за кучета

Д-р Джанет Роарк, ветеринарен лекар по етерични масла посочва няколко етерични масла, които използва за кучета, и ние добавихме няколко други експерти, които предлагат да съставим този списък от 8 етерични масла за кучета.

Предлагаме ви най-добрите етерични масла, подходящи за вашето домашно куче:

1. Етерично масло от тамян: Маслото от тамян насърчава усещането за мир и релаксация при кучетата. Използва се в много аспекти на грижата за домашни любимци, тъй като е известно, че насърчава здравето на клетките и цялостното здраве. Д-р Роарк споделя, че маслото от тамян може да се комбинира с лавандулово масло, за да успокои раздразнената кожа. Също така добавено към водата на вашия домашен любимец, маслото от тамян действа противовъзпалително при артритни проблеми.

2. Етерично масло от лавандула: Маслото от лавандула има много чудесни приложения за здравето и благосъстоянието на вашето куче. Намалява стреса и безпокойството, понижава кръвното налягане и насърчава релаксацията! Ако сте прекарали известно време в проучване на ароматерапията за кучета, ще знаете, че маслото от лавандула е сред най-добрите етерични масла за употреба, тъй като предлага толкова голямо разнообразие от ползи за здравето. Тъй като лавандуловото масло е известно, че намалява безпокойството, то е най-добре да се използва, когато оставите кучето си само вкъщи или го вземете на почивка с вас. Тъй като използването на масло от лавандула ще помогне за облекчаване на нивото на стрес, вашето кученце ще има много по-лесно време да поддържа добро поведение, докато ви няма.

Холистичните ветеринари като д-р Роарк са използвали лавандулово масло за лечение на тревожни или стресирани животни. Тя споделя „Етеричното масло от лавандула може да се използва за всичко успокояващо. Независимо дали вашето животно е тревожно или има стрес в живота си, страхува се от силни шумове или се вълнува много при посещения на компания, маслото от лавандула може да бъде полезно. Помага за отпускане на напрегнатите мускули и успокоява кожата, която е раздразнена или увредена. Използва се емоционално, за да помогне за успокояване на несигурността, страха, напрежението и блокажите. Това масло е отлично за използване при преходи, като например завеждане на ново кученце у дома, на което може да липсва майка му… или ако се местите в нов дом или апартамент.“

Когато се използва според указанията и в определени разтвори, етеричното масло от лавандула също се използва за успокояване на раздразнена, сърбяща кожа или кожа с възпаление като горещи точки. Приятният аромат на лавандулово масло го прави и чудесен дезодорант и за кучета.

3. Етерично масло от мента: Маслото от мента не само е ефективен енергизатор, намалява температурата, но също така помага да се отървете от токсините в тялото! Маслото от мента е много полезно при проблеми с храносмилането при кучета, така че ако вашият космат приятел има проблеми, които причиняват дискомфорт, опитайте да добавите малко масло от мента към храната. Това ще им даде облекчение от гадене или повръщане и потенциално ще излекува всички основни стомашно-чревни проблеми, които може да изпитват.

Маслото от мента също така е известно, че помага за облекчаване на възпалени мускули или болки в ставите, така че е естествен избор за активни животни след активност или по-възрастни кучета.

Етеричното масло от мента действа също срещу бълхи, кърлежи и комари: ароматизиран спрей против бълхи, кърлежи и комари, шампоан, нашийник.

4. Етерично масло от гераниум: Маслото от гераниум има антисептични свойства, които са чудесни за заздравяване на рани. Ако вашето куче има порязвания или ожулвания, можете бързо да ги излекувате, като добавите няколко капки масло от гераниум в купичката му за хранене, или да намажете външно.

5. Етерично масло от иланг-иланг: Етеричното масло от иланг-иланг прави чудеса при кожни проблеми при домашни любимци. Можете да използвате маслото локално върху кожата на вашия домашен любимец, за да облекчите сърбежа, сухотата, лющенето и обривите. Препоръчва се да се прилага три пъти дневно, докато кожният проблем на вашето куче изчезне напълно.

6. Етерично масло от евкалипт: Евкалиптовото масло е антибактериално, антивирусно и противовъзпалително средство. Етеричното масло от евкалипт може да бъде чудесно допълнение към диетата им, когато вашето домашно куче изпитва възпаление поради заболяване или нараняване. Евкалиптовото масло се насочва към проблемната зона на възпалението и носи бързо облекчение. То също така укрепва имунната система на тялото, така че да може да се бори по-ефективно с инфекциите.

7. Етерично масло от лимонова трева: Етеричното масло от лимонова трева е популярно етерично масло, използвано в продукти както за хора, така и за домашни любимци, и е най-известно със сладкия си цитрусов аромат. Обикновено се използва като ефективен естествен репелент срещу насекоми и когато се използва в определени видове приложения, е отбелязано, че има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при артрит или проблеми със ставите.

8. Етерично масло от розмарин: Често използвано за насърчаване на здрава козина и успокояване на раздразнената кожа, етеричното масло от розмарин също се използва и като естествен репелент срещу бълхи и кърлежи.

9 ползи на маслото от черен кимион при кучета

Какви етерични масла са вредни за кучета?

Всяко масло с лошо качество, обозначено като ароматизиращо или само за външна употреба не е безопасно за кучета. И всяко куче може да бъде чувствително към всяко етерично масло или смес. Както най-често се случва, алергията или чувствителността не са известни, докато вашето куче не е изложено на съставката, така че винаги е важно да направите тест и да действате бавно, когато въвеждате нов продукт на вашият домашен любимец.

Възрастта също има значение при някои етерични масла и понякога се случва при по-възрастните кучета да се използва етерично масло, но да не се препоръчва за кученца. Всъщност има книга от почти 600 страници, написана от д-р Шелтън, която обхваща безопасността на етеричните масла за животни – Essential Oils for Natural Pet Care.

Следните етерични масла често са в списъка с масла, които не трябва да се използват при кучета. Препоръчват се изследвания и повишено внимание. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да потвърдите, че тези масла са забранени за вашето куче.

 • Анасон
 • Бреза
 • Канела
 • Цитрусови
 • Карамфил
 • Евкалипт
 • Чесън
 • Хвойна
 • Бор
 • Чаено дърво
 • Мащерка
 • Бял равнец

Как да използваме етеричните масла при кучета?

Вътрешен прием: Добавете 1-2 капки етерично масло в купичката с вода или храна на кучето.

Арома дифузер: Кучетата са животни, управлявани от миризмата. Дори капка етерично масло може да излъчи силен аромат, така че започнете бавно, когато разпръсквате с най-ниското препоръчително количество етерични масла и винаги следвайте указанията, които идват с вашия дифузер. Изборът на този тип ароматерапия, преди да преминете към локално приложение, е добра идея, за да помогнете на вашето куче да свикне с аромата.

Локално приложение: Правилното разреждане на естествени етерични масла, които са подходящи за домашни любимци, е друг важен аспект на безопасността, когато става въпрос за използване на етерични масла върху вашето куче. Тествайте на място вашия правилно разреден разтвор в основата на врата и проверете за чувствителност, преди да го използвате изцяло с вашия домашен любимец. Използвайте разреждане от 0,5 % до 1%. Това означава 3 до 6 капки етерично масло на 30 мл масло-носител. Тя препоръчва използването на бадемово, кокосово или кайсиево масло за масло.

Източници:

www.wondercide.com/blogs/thewonderside-pets-family

www.preciouspetcaresd.com

Вашият коментар