Botalife
етерични масла за кашлица

7-те най-добри етерични масла за кашлица Напиши коментар

1. Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт е отлично етерично масло за кашлица, тъй като има отхрачващо действие. И спомага за прочистването на тялото ви от микроорганизмите и токсините, които ви разболяват. Маслото също така разширява кръвоносните съдове. Позволява повече кислород да попадне в белите дробове, което може да бъде от полза, когато имате кашлица или задух. В допълнение към това, основният компонент в евкалиптовото масло, цинеол, има антимикробно действие срещу много бактерии, вируси и гъбички. Най-добрият начин да използвате евкалиптово масло за кашлица е да дифузирате 5 капки у дома, особено точно преди лягане.

Маслото от евкалипт може също да се прилага локално върху гърдите и шията. За да се намали тежестта на кашлицата, но използвайте само много малко количество – започвайки с 1 – 2 капки. Друг чудесен начин за използване на евкалипт и други етерични масла при кашлица е инхалацията. В 1 литър вряща вода на котлона добавете 1 – 2 капки масло от евкалипт и вдишвайте парите. Имайте предвид, че маслото от евкалипт не трябва да се използва локално при деца под 2-годишна възраст. И когато се използва при деца, направете първо за алергия, за да сте сигурни, че не изпитват нежелани кожни реакции.

2. Масло от мента

Ментовото масло е най-доброто етерично масло при задръстване на синусите и кашлица. Тъй като съдържа ментол и има както антибактериални, така и антивирусни свойства. Ментолът има охлаждащ ефект върху тялото, плюс това е в състояние да подобри носния въздушен поток, когато сте задръстени чрез отпушване на синусите. Ментата също е в състояние да облекчи болките и дращенето в гърлото, което ви кара да кашляте. Известно е също, че има антитусивно (анти-кашлица) и спазмолитично действие. Изследванията, проведени върху здрави възрастни, показват че ментовото масло отпуска гладката мускулатура на бронхите. Както и увеличава вентилацията, поради което често се използва от спортисти, за да подобри техните постижения. Именно тези свойства позволяват на маслото от мента да намали тежестта на кашлицата. И да подобри дихателната честота и способността ви да дишате.

Най-добрият начин да се възползвате от многото ползи от ментово масло за кашлица и респираторни заболявания е да дифузирате 5 капки у дома или на работа. Да вдишате директно от бутилката или да нанесете 2-3 капки локално върху гърдите, задната част на врата и слепоочията. Когато използвате мента локално, можете да я прилагате самостоятелно или да я комбинирате с кокосово масло и евкалиптово масло. При зачервено и болно гърло може да нанесете 2-3 капки локално на врата.

3. Масло от розмарин

Маслото от розмарин има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на трахеята, което помага за облекчаване на кашлицата. Подобно на евкалиптовото масло, маслото от розмарин съдържа цинеол. Който е показал, че намалява честотата на пристъпите на кашлица при пациенти с астма и риносинузит. Също така маслото има антиоксидантни и антимикробни свойства, така че действа естествен стимулатор на имунната система.

Проучване от 2011 г., публикувано в Evidence Based Complimentary and Alternative Medicine, установява, че спрей, съдържащ евкалиптови, ментови, риганови и розмаринови масла, е в състояние да подобри симптомите на горните дихателни заболявания сред 26-те участници в лечебната група. Чрез вдишване на тези масла пет пъти на ден в продължение на три дни, изследователите посочват, че участниците съобщават за по-голямо подобрение на симптомите, включително кашлица, възпалено гърло и пресипналост. Само след 20 минути след вдишване на спрея с етерични масла участниците забелязват подобрение. За да използвате маслото от розмарин при кашлица, дифузирайте 5 капки или комбинирайте 2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите си. Маслото от розмарин не трябва да се използва при деца под 4-годишна възраст и не е безопасно за бременни жени.

4. Масло от лимон

Маслото от лимон е известно със способността си да стимулира имунната ви система и да поддържа лимфния дренаж, което може да ви помогне бързо да преодолеете кашлицата и настинката. То има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което го прави чудесно средство за подпомагане на имунитета ви, докато се борите с дихателни заболявания. Етеричното масло от лимон също е от полза за вашата лимфна система, която предпазва тялото ви от външни заплахи, като подобрява притока на кръв и намалява отока в лимфните възли. Има няколко начина да използвате етерично масло от лимон за облекчаване на кашлицата. Можете да дифузирате 5 капки у дома или на работа или да го добавите към евкалиптовото масло във вашия дифузер. Можете също така да комбинирате 2 капки лимоново масло с половин чаена лъжичка кокосово масло и да втриете сместа във врата си, за да подпомогнете изчистването на лимфната система.

За да използвате вътрешно етерично масло от лимон, добавете 1 – 2 капки висококачествено, чисто лимонено масло към топла вода с мед или чаша вода. В опит да облекчите кашлицата си, първо трябва да помислите какво я причинява. Използването на етерично масло от лимон за унищожаване на токсини или бактерии във вашия дом може да бъде много полезно, така че направете свой собствен натурален почистващ продукт, като добавите около 20 капки етерично масло от лимон в спрей бутилка, пълна с вода и малко бял оцет. Използвайте тази комбинация за почистване на повърхностите във вашия дом, особено кухнята и банята.

5. Масло от риган

Двете активни съставки в маслото от риган са тимол и карвакрол, които имат мощни антибактериални и противогъбични свойства. Изследванията показват, че поради антибактериалната си активност маслото от риган може да се използва като естествена алтернатива на антибиотиците, които често се използват за лечение на респираторни заболявания. Маслото от риган също проявява антивирусна активност и тъй като много дихателни състояния всъщност са причинени от вирус, а не от бактерии, това може да бъде особено полезно за облекчаване на състояния, които водят до кашлица. За да използвате масло от риган за кашлица, дифузирайте 3 – 5 капки у дома или на работа.

Можете също така да комбинирате 2–4 капки риган с 1 суп. л кокосово масло и да го нанесете върху гърдите, гърба или врата или долната част на краката си. За подобрение при бактериални състояния, които водят до кашлица, добавете 1 – 2 капки масло от риган към чаша вода или чай два пъти дневно. За да използвате масло от риган за малки деца, просто разредете 1 капка с чаена лъжичка кокосово масло или зехтин и го втрийте в стъпалата на краката им. Вътрешният прием на маслото от риган не трябва да продължи повече от 10 – 14 дни.

6. Масло от чаено дърво

Най-ранната съобщена употреба на чаено дърво или растение малалеука е, когато хората от Бунджалунг в Северна Австралия смачкват листата и ги вдишват за лечение на кашлица, настинки и рани. Една от най-добре проучените ползи на маслото от чаено дърво са мощните му антимикробни свойства, които му дават способността да унищожава лошите бактерии, които водят до респираторни заболявания. Чаеното дърво също проявява антивирусна активност, което го прави полезен инструмент за справяне с причината за кашлицата и работа като естествен дезинфектант.

На всичкото отгоре маслото от чаено дърво е антисептично и има ободряващ аромат, който помага за изчистване на задръстванията и облекчаване на кашлицата и други дихателни симптоми. За да използвате чаено дърво за кашлица, дифузирайте 5 капки у дома или на работа, вдишайте го директно от бутилката или разредете 1 – 2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го втрийте в гърдите и задната част на врата си. Маслото от чаено дърво не е за вътрешна употреба и не трябва да се използва по време на бременност.

7. Масло от тамян

Тамянът (от дървета от вида Boswellia) традиционно се препоръчва за положителното му въздействие върху дихателната система. Може да се използва при инхалации с пара, бани, както и при масажи за облекчаване на кашлица при катар, бронхит и астма. Маслото от тамян се счита за нежно и обикновено се понася добре върху кожата сам по себе си от възрастни и деца, но когато има съмнения, винаги се разрежда с базово масло.

Тези етерични масла за кашлица са ефективни по два начина – те помагат за справяне с причината за вашата кашлица, като убиват токсините, вирусите или бактериите, причиняващи проблема, и работят за облекчаване на кашлицата, като втечняват слузта, отпускат мускулите на дихателната система и позволяват повече кислород да попадне в белите ви дробове. Можете да ги използвате поединично или комбинация от тези масла.

Внимание! Важно е вашите етерични масла за кашлица да са 100 % терапевтични масла, особено ако използвате етерични масла вътрешно. Трябва също така да се запознаете с безопасността на етеричните масла, особено ако сте бременна или кърмите. От тези седем етерични масла за кашлица, евкалипт, розмарин и чаено дърво не трябва да се използват по време на бременност.

Ако сте бременна и планирате да използвате масло от риган, внимавайте и предварително говорете с вашия лекар. Когато използвате етерични масла за кашлица, за да успокоите детето си, най-добре е да дифузирате евкалипт, мента, лимон, риган и чаено дърво от разстояние. Ако използвате тези масла върху кожата на детето си, винаги използвайте масло носител и само много малки количества от етеричното масло. Освен това направете първо тест за алергия.

Полезни статии по темата:

Как да си направим домашни бонбони за болно гърло и кашлица? – Botalife (botalife-bg.com)

Нашият начин за превенция и справяне с грип, настинки, вируси – Botalife (botalife-bg.com)

Мощна противовирусна и противогрипна напитка – Botalife (botalife-bg.com)

Силата на есенциалните масла и някои техни приложения при различни състояния. Блендиране и изпитани рецепти – 2-ра част – Botalife (botalife-bg.com)

Как да се справим с неприятната кашлица? – Botalife (botalife-bg.com)

Как се справихме с грипа – Botalife (botalife-bg.com)

По материали на д-р Джош Акс

Вашият коментар