Botalife

7 най-добри етерични масла за естествен хормонален баланс Напиши коментар

В тази статия ще споделим с вас как етеричните масла могат да помогнат за естествения баланс на вашите хормони и специфичните масла, които могат да помогнат за нивата на прогестерон и естроген, да подобрят хормоните на щитовидната жлеза и да помогнат на мъжете естествено да повишат ниския тестостерон.

Промени в настроението, горещи вълни, спазми, силно течение – каквото и да е, някой страда от това. Но когато телата ни функционират на оптимални нива, не е нужно да изпитваме всичките тези симптоми и да страдаме от това.

Тъжната истина е, че на повечето хора телата не са в отлично състояние и не става въпрос само за естроген. Стресът обикновено е най-големият виновник, карайки нашата репродуктивна система да заеме заден план пред реакциите на борба или бягство за оцеляване. Нивата на кортизола се повишават, кръвта ни се пренасочва към крайниците, а храносмилателната и репродуктивната ни система се спират, докато успеем да разрешим каквато и да е криза. И така, нашето производство на естроген и прогестерон е спряно, докато не успеем да си върнем контрола над ситуацията.

Добрата новина е, че вие сте напълно в състояние да намалите стреса в живота си с правилна диета, упражнения, спокоен сън, намаляване на токсичното натоварване и управление на стреса. Етеричните масла са златният билет за подпомагане на тази трансформация в живота ви, тъй като те могат да преодолеят празнината от дисбаланс към баланс, докато работите за презареждане на вашата система. Докато етеричните масла НЕ са хормони и НЕ функционират като такива, те са в състояние да поддържат телесните системи, които влияят и контролират хормоните, за да помогнат на тялото ви да се излекува.

7 най-добри етерични масла за естествен хормонален баланс

1. Етерично масло от мащерка: Изследванията, обсъдени в Proceedings of the Society of Experimental Biology and Medicine, откриват, че етеричното масло от мащерка има ефект на балансиране на прогестерона.

Маслото от мащерка е полезно за тялото, като подобрява производството на прогестерон, поради съдържанието на фитоестроген. Както мъжете, така и много жени имат ниско ниво на прогестерон, а ниските нива на прогестерон се свързват с безплодие, PCOS и депресия, както и с други дисбалансирани хормони в тялото.

Очевидно прогестеронът играе съществена роля в нашия месечен цикъл, подготвяйки лигавицата на матката за потенциално имплантиране от оплодена яйцеклетка. Заземяващите и балансиращи свойства на етеричното масло от мащерка помагат да поддържаме нивата на стрес под контрол, но също така облекчава симптомите, свързани с ниския прогестерон – като промени в настроението, безсъние, горещи вълни и наддаване на тегло. Маслото от мащерка е добре известна и със способността си да поддържа здрава имунна система, което помага на тялото ви да остане в баланс.

Внимание: Ако имате проблем с естрогенната доминация или някакво състояние, което би страдало от излишък на естроген, трябва да избягвате употребата на масло от мащерка, тъй като може да влоши състоянието ви.

Докато много хора знаят, че техните симптоми на ПМС са причинени от хормонален дисбаланс, те имат предвид грешните хормони. Намаляването на нивата на кортизола трябва да бъде вашата основна цел, което ще помогне за възстановяване на баланса на нивата на естроген и прогестерон. Това означава, че управлението на стреса е най-големият подарък, който ние, жените, можем да си направим.

Висококачествените, чисти етерични масла могат да подпомогнат тази стъпка, като намалят нивата на кортизола и позволят на тялото ви да намери спокойствието, от което се нуждае, за да поддържа в баланс хормоналната система.

2. Етерично масло от лавандула: Маслото от лавандула се появява в почти всеки списък с етерични масла поради своята гъвкавост и незабавните резултати, които осигурява от едно вдишване. Въпреки, че маслото от лавандула е известно със способността си да успокоява мигновено ума и тялото, най-популярната му употреба е да ви помогне да заспите. Маслото от лавандула може да премахне стреса, напрежението и безпокойството, като същевременно помага на тялото да се освободи от стреса и да възстанови баланса на емоциите. Когато се използва за коремен масаж или в релаксираща вана с английска сол, маслото от лавандула също така облекчава болезнените симптоми, свързани с нашите менструални цикли, като същевременно ви позволява да имате спокоен нощен сън.

3. Етерично масло от сандалово дърво: От всички етерични масла за балансиране на хормоните, етеричното масло от сандалово дърво е много ефективно за балансиране на нивата на тестостерон както при мъжете, така и при жените. Маслото от сандалово дърво всъщност се използва като естествен афродизиак, което го прави желана съставка в мъжкия одеколон, както и в някои парфюми от години.

Освен това наистина има невероятен аромат. За мъже с нисък тестостерон, добавянето на няколко капки масло от сандалово дърво към вашия дезодорант или лосион не е просто чудесен начин да ухаете добре – това е и чудесен начин да получите някои допълнителни ползи за здравето от подобряване на вашето либидо и хормони .

4. Етерично масло от иланг-иланг: Това масло оглавява класацията за етерични масла афродизиак и се използва от векове в религиозни и сватбени церемонии за насърчаване на тази употреба. Неговият опияняващ аромат едновременно успокоява и ободрява ума и тялото, като същевременно облекчава стресовото напрежение. Позволява на тялото да намали кръвното налягане, като същевременно осигурява пълна релаксация с такава интензивност, че има почти седативен ефект. Докато много жени използват масло от иланг иланг ежедневно за хормонален баланс и за повишаване на либидото, реално постигнатите резултати са понижаване на нивата на стрес на тялото, за да се успокои ума и тялото, позволявайки нормално репродуктивно функциониране.

5. Етерично масло от бергамот: Маслото от бергамот не спира да учудва с двойната си сила едновременно да ободрява и успокоява. Разпръснато или приложено локално, маслото от бергамот облекчава стреса и безпокойството, като съживява емоциите и повдига настроението. Чрез намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане, маслото от бергамот позволява на тялото да се възстанови от стресови фактори и хармонизира системите на тялото обратно към нормалното функциониране. Отново компонентът на стреса ограничава репродуктивните функции на тялото, така че трябва да се постигне понижаване на нивата на кортизол, преди тялото да може да регулира другите си системи. Само не забравяйте, че цитрусовите масла като маслото от бергамот са силно фототоксични, така че винаги трябва да разреждате 1:1 преди локално приложение и не излагайте кожата си на пряка слънчева светлина поне 72 часа след употреба.

6. Етерично розово масло: Някои изследователи предполагат, че розовото масло укрепва матката, като потенциално се справя с проблемите с менструалния цикъл. При менопауза розовото масло може да подобри настроението и да намали горещите вълни чрез балансиране на хормоните. Доказано е, че помага за подобряване на серотонина и други невропептиди в мозъка – известни още като тези хормони на доброто настроение.

7. Етерично масло от гераниум: Маслото от гераниум може да има подобни ползи като розовото масло, включително балансиране на хормоните, поддържане на редовността на менструалния цикъл в перименопаузата и подобряване на настроението.

Доказано е също, че маслото от лавандула и маслото от немска лайка са ефективни за намаляване на стреса, като по този начин естествено понижават нивата на кортизола, което е много важно за тялото, когато се опитва да преодолее болестта.

Като цяло едно от най-добрите етерични масла за функцията на щитовидната жлеза и автоимунните проблеми е маслото от тамян, което намалява възпалението, като също така помага за понижаване на нивата на кортизол.

Начини за използване на етеричните масла за хормонален баланс:

Арома дифузер: Накапете 3-5 капки етерично масло във водата в арома дифузера и го оставете да се разпръсне в стаята. В зависимост от избраното етерично масло може да употребявате през целия ден или през нощта.

Масаж: Разредете избраното етерично масло с носещо масло, като кокосово, жожоба, бадемово или масло от вечерна иглика. Нанесете върху точките на пулса, или масажирайте цялото или част от тялото. И тъй като етеричните масла са толкова малки молекулярно, те всъщност могат да се абсорбират в тялото ви през кожата.

В преглед на няколко етерични масла от 2007 г., жени, които са били в менопауза, са имали седмичен масаж на корема, ръцете и гърба в продължение на 8 седмици. Те съобщават за подобрения при горещи вълни, депресия и болка.

Винаги използвайте висококачествени чисти етерични масла, с гарантиран произход и качество!

Източници:

www.draxe.com

www.mindbodygreen.com

www.medicalnewstoday.com

Вашият коментар