Botalife
7 изпитани рецепти при менопауза

7 изпитани рецепти при менопауза Напиши коментар

Менопаузата е естествен биологичен процес и постоянният край на менструацията и плодовитостта, дефинирани като настъпващи 12 месеца след последната ви менструация. Можете да започнете да преминавате в менопауза още в средата на 30-те си години, като повечето жени влизат в менопауза на 40 или 50 години. За някои жени менопаузата настъпва по-рано поради здравословни състояния, включително анамнеза за хранителни разстройства, лечение на рак или хирургично отстраняване на яйчниците.

Менопаузата е напълно естествен биологичен процес и следователно не е проблем за решаване. И въпреки, че завършва времето в живота на жената за плодовитост, можете да останете здрави, жизнени и сексуални през 50 -те години и много след това. Менопаузата е свързана с хормонални проблеми и редица неприятни симптоми, като горещи вълни, нарушения на съня, промени в настроението, депресия и тревожност, задържане на вода и подуване, ускорени признаци на стареене.

Природните средства за симптомите на менопаузата – тоест тези, които не включват прием на хормонозаместителни лекарства, са безопасни и могат да бъдат полезни по време на тази преходна фаза за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите.

За щастие етеричните масла могат доста ефикасно да се справят с тези неприятни симптоми, както на физическо, така и на емоционално ниво.

Ето и нашите изпитани рецепти:

  1. Вътрешен прием:

Сутрин на гладно 1 ч. л масло от черен кимион, смесено с 16 капки масло от вечерна иглика. Вечер, преди хранене: 1 ч. л масло от черен кимион.

2. Бленд за засилване на прогестерона и регулиране на менструацията:

8 капки етерично масло от салвия

8 капки етерично масло от мащерка

6 капки етерично масло от гераниум

Упътвания: Добавете етеричните масла към стъклена бутилка с ролер от 10 ml. Допълнете с базово масло. Нанасяйте върху долната част на корема, над матката и тазовата област два пъти дневно по време на лутеалната фаза (приблизително 15-28 дни) от цикъла. Ако вашият цикъл е нередовен, използвайте ежедневно, докато тялото ви влезе в ритъм.

3. Бленд при горещи вълни:

3 супени лъжици бадемово масло

8 капки етерично масло от немска лайка

8 капки етерично масло от мента

8 капки етерично масло от гераниум

Упътвания: Смесете маслата в стъклено бурканче и нанасяйте върху долната част на корема, над матката и гърдите два пъти дневно.

4. Бленд при задържане на вода и подуване:

3 супени лъжици кокосово масло

8 капки етерично масло от лимон

8 капки етерично масло от кипарис

8 капки етерично масло от копър

Упътвания: Смесете маслата в стъклено бурканче и нанасяйте върху долната част на корема, над матката и гърдите, или по цялото тяло два пъти дневно.

5. Бленд за вана при горещи вълни:

1 супена лъжица бадемово масло

10 капки етерично масло от мента

2 капки етерично масло от лавандула

Упътвания: Смесете всички масла и добавете към водата във ваната, разбъркайте за да се разпръснат равномерно маслата. Киснете в продължение на 20 минути всеки ден.

6. Бленд за вана при задържане на вода и изпотяване:

1 супена лъжица бадемово масло

8 капки етерично масло от мента

6 капки етерично масло от копър

6 капки етерично масло от кипарис

Упътвания: Смесете всички масла и добавете към водата във ваната, разбъркайте за да се разпръснат равномерно маслата. Киснете в продължение на 20 минути всеки ден.

7. Спрей за тяло и лице при горещи вълни:

50 милилитра флорална вода от роза или лавандула

15 капки етерично масло от мента

Упътвания: Добавете етеричното масло от мента към флоралната вода, затворете очи и напръскайте лицето. Повтаряйте колкото е необходимо през деня.

Вашият коментар