Botalife

6 начина, по които етеричното масло от куркума поддържа здравето ни Напиши коментар

Куркумата е била почитана подправка за готвене от векове в Азия. Съвременните изследвания обаче също се задълбочават в невероятния набор от благоприятни за здравето ползи от куркумата. Според Националния институт по здравеопазване, „Днес куркумата се използва като хранителна добавка при възпаление; артрит; проблеми със стомаха, кожата, черния дроб и жлъчния мехур; рак; и други заболявания.“ Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от семейство Zingiberaceae, същото семейство растения като джинджифила. Думата „куркума“ идва от латинското „terra merita“, което означава достойна или свещена земя. Ароматът на етеричното масло от куркума е много подобен на прясно нарязан корен – доста пикантен, леко сладък, със земни и дървесни нюанси. Етеричното масло от куркума е в пъти по-концентрирано от прахообразната билка. Произвежда се от подземните корени на растението, наречени коренища, и се извлича от коренището чрез парна дестилация. Както прахообразната подправка куркума, така и етеричното масло от куркума са ярко жълти или оранжеви на цвят поради пигмента куркумин. Куркуминът е един от основните здравословни компоненти на куркумата и е това, което придава цвета на кърито и горчицата и дори се използва за боядисване на тъкани. Понякога ще чуете термините „куркумин“ и „куркума“, използвани взаимозаменяемо, но имайте предвид, че куркуминът е само едно от многото съединения, открити в растението куркума.

6 начина, по които куркумата може да поддържа добро здраве:

1. Насърчава чиста, безупречна кожа: Антисептичните и антиоксидантни свойства на етеричното масло от куркума го правят чудесен борец срещу акне. Известно е също, че намалява окосмяването по лицето и в комбинация с лимонов сок помага за естествено изсветляване на хиперпигментацията на кожата.

Проучване, публикувано в изданието от декември 2011 г. на Journal of Cosmetic Dermatology, установи, че кремовете за кожа с екстракт от Curcuma longa имат фотозащитни ефекти, което означава защита срещу въздействието на слънцето.

Съвет за употреба при акне: Направете тест с пластир на малко незабележимо място от вътрешната страна на ръката, преди да опитате това, за да сте сигурни, че нямате чувствителност към етеричното масло от куркума. В стъклена купа за комбинирайте 2 капки етерично масло от куркума с 1 – 2 супени лъжици органичен суров мед. Разбъркайте добре и нанесете върху лицето като маска. Оставете да действа 15 минути и след това отмийте. За най-добри резултати използвайте маската не повече от 1-2 пъти седмично.

2. Спомага за добре функциониращи стави: Лекарите от китайските и индийските аюрведични традиции са използвали куркума за лечение на проблеми със ставите от векове. Много скорошни проучвания са изследвали способността на куркумата да повлиява болката, сковаността и възпалението, свързани както с ревматоиден артрит, така и с остеоартрит. Едно забележително проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food през август 2016 г., беше съвместно усилие на корейски и американски изследователи. Тези изследователи анализираха всички рандомизирани клинични изпитвания, проведени до датата на статията. Изследователите заявяват, че резултатите от опитите „предоставят научни доказателства, които подкрепят ефикасността на екстракта от куркума (около 1000 mg/ден куркумин) при лечението на артрит.“

3. Подобрява настроението и чувството за благополучие: Етеричното масло от куркума има дълга традиция на употреба заради своите релаксиращи и балансиращи настроението свойства. Опитайте да разпръснете малко етерично масло от куркума във въздуха, докато се молите, медитирате, четете, преди лягане или по всяко време, когато искате да се почувствате по-спокойни и отпуснати. Изследванията показват, че консумацията на куркумин (ключовото съединение в куркумата) също може да бъде от полза за подобряване на настроението и нивата на щастие при тези, които страдат от депресия и тревожност. В проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Affective Disorders, изследователите „предполагат, че куркуминът ще бъде ефективен за лечение на депресивни симптоми при индивиди с голямо депресивно разстройство.“

4. Поддържа оралното здраве: Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) е патоген в устата, за който се смята, че е свързан с прогресията на пародонталното заболяване. Целта на проучване от 2016 г., публикувано в Journal of Clinical and Diagnostic Research, „е да обоснове антимикробната активност на различни етерични масла; евкалиптово масло, масло от лайка, масло от чаено дърво и масло от куркума срещу P. gingivalis.“ След тестване на различни концентрации на етеричните масла срещу P. gingivalis, изследователите заключиха, че „При 100 % концентрация всички тествани масла притежават антимикробна активност срещу P. gingivalis, като евкалиптовото масло е най-ефективно, следвано от масло от чаено дърво, масло от лайка и масло от куркума.“

5. Помага при храносмилателни проблеми: Куркумата се смята за изключително полезна при храносмилателни проблеми. Използва се за облекчаване на газове и за насърчаване на здравословно храносмилане и елиминиране.

5. Поддържа здрав черен дроб: Куркумата е високо ценена в холистичната медицина заради способността си да поддържа здравето на черния дроб. Тъй като черният дроб е основният орган за детоксикация, поддържането му в перфектна форма е жизненоважно за доброто здраве.

Внимание!

Използвайте само качествени масла: Качеството на предлаганите на пазара етерични масла е много различно. Винаги се уверявайте, че използвате висококачествени етерични масла, за предпочитане органични. Важно е да разберете дали производителят на етерично масло използва методи за органично отглеждане, знае ли как да дестилира маслата, така че да съдържат основните фитохимикали, и избягва използването на токсични химикали при отглеждането на растенията и извличането на маслата. Винаги купувайте етерични масла от доверен източник. По-евтиното не винаги е по-добро. Носещите масла за етерични масла включват маслиново, кокосово и бадемово масло.

Разредете: Препоръчително е да използвате органично масло-носител като зехтин, жожоба, бадем, кокос, коноп или арган, за да го разредите, преди да нанесете етерично масло върху тялото. Използването на масло-носител спомага за усвояването, не влияе на ефикасността на етеричното масло и увеличава рентабилността от използването на етерични масла за здравето. Дръжте маслата далеч от чувствителните зони: Никога не нанасяйте етерични масла близо до очите, вътрешността на ушите или твърде близо до чувствителните области на тялото. Ако това се случи случайно, използвайте носещо масло за разреждане – водата няма да помогне! Направете тест с пластир, преди да използвате масло за първи път: Преди да нанесете каквото и да е етерично масло, направете тест с пластир върху малък участък от кожата, като например вътрешната страна на лакътя. Това е важно за всеки, но особено важно, ако имате чувствителна кожа. Ако възникне реакция, разредете етеричните масла обилно с органично масло-носител като зехтин, масло от жожоба, бадемово, кокосово, конопено или арганово масло и тествайте отново.

За бебета и деца: Бъдете много внимателни, когато използвате етерични масла с или около бебета и деца. Те имат деликатна кожа и телата им са много по-малки от възрастните. Винаги разреждайте силно и потърсете насоки от квалифициран медицински специалист преди употреба.

При бременност: Някои етерични масла трябва да се избягват по време на бременност. Ниските дози куркума се считат за безопасни по време на бременност, но трябва да се внимава, когато се използва пълноценно масло от куркума. Едно или две проучвания показват, че консумацията на куркума може да стимулира матката (притеснението е, че евентуално може да увеличи риска от преждевременно раждане или спонтанен аборт). Въпреки това, други проучвания показват, че куркуминоидите действително имат релаксиращ ефект върху мускулите на матката. Макар и противоречиво, известно е, че милиони бременни жени в Индия и Азия са приемали малки количества куркума в ежедневната си диета в продължение на векове, без да са докладвани никакви неблагоприятни ефекти. Винаги помнете, че етеричните масла са много по-концентрирани от всички растителни материали, от които са извлечени. Затова винаги бъдете внимателни, когато ги използвате – особено по време на бременност.

Вашият коментар