Botalife

6 етерични масла при екзема Напиши коментар

Лечението на екзема може да бъде дълъг и понякога разочароващ процес, тъй като екземата е хронично състояние, което продължава цял живот.

Въпреки това, много хора намират решение на този проблем в етеричните масла.

Етеричните масла са едно от най-разпространените алтернативни лечения на екзема, които в някои случаи могат да помогнат за облекчаване на симптомите, включително и тревожност.

Етеричните масла са растителни екстракти, направени от различни части на растението, включително цветя, кора, листа или плодове.

В процеса на екстракция съединението, което произвежда аромат, се концентрира и улавя.

Въпреки че няма окончателен консенсус в научната общност относно ефективността на етеричните масла, но когато се използват безопасно, мнозина са открили, че те са метод за лечение на различни дерматологични състояния, включително инфекции, обща поддръжка на кожата и възпалителни кожни състояния, като екзема.

Въпреки това, ако се използват неправилно, етеричните масла могат да причинят влошаване на кожните раздразнения и реакции.

Винаги се консултирайте преди да ги добавите към вашия план за лечение, и направете тест върху малък участък от кожата, преди да използвате локално върху раздразнени или възпалени зони.

Тази статия ще обсъди някои етерични масла, които могат да бъдат полезни при лечението на екзема, как да ги използвате и риска от използването на етерични масла във вашата практика за лечение на екзема.

6 етерични масла при екзема

1. Етерично масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво притежава силни противовъзпалителни, антимикробни и противогъбични свойства.

Използва се за различни кожни състояния, включително:

  • обостряния на екзема
  • акне
  • псориазис
  • пърхот
  • кракът на атлет
  • въшки
  • гъбички по ноктите
  • ухапвания от насекоми

В проучване от 2010 г. изследователите сравняват различни билки и масла за лечение на контактен дерматит и установяват, че маслото от чаено дърво има най-ефикасно действие.

За някои хора маслото от чаено дърво може да бъде дразнещо, когато се прилага директно върху кожата, така че е най-добре да го използвате разредено с носещо масло или в продукт като сапун за ръце.

2. Етерично масло от немска лайка: Проучванията показват, че маслото от немска лайка има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да бъдат полезни при дерматит.

3. Етерично масло от мента: Маслото от мента е изследвано за неговите противовъзпалителни и антисептични свойства, наред с други приложения. Съдържа ментол, който освен, че има отличителна силна „ментова“ миризма и вкус, често е последван от успокояващо, охлаждащо усещане и може да помогне за облекчаване на симптомите на екзема.

Въпреки това, както при другите етерични масла, това масло е силно концентрирано и може да бъде дразнещо или да причини алергични реакции.

Трябва да избягвате да използвате ментово масло върху лицето си и се препоръчва да го разреждате с носещо масло.

4. Етерично масло от тамян: Маслото от тамян има силно противовъзпалително действие. То е ефективно за лечение на натъртвания и рани, и може да помогне за успокояване на раздразнената кожа, когато е правилно разреден с носещо масло.

5. Етерично масло от евкалипт: Проучванията показват, че маслото от евкалипт има противовъзпалителни свойства и се използва за лечение на различни медицински състояния, включително настинки, грип, треска и бронхиални инфекции. Евкалиптовото масло има и антимикробно действие. Не трябва да се поглъща и винаги трябва да се разрежда с носещо масло преди употреба.

5. Етерично масло от пачули: Маслото от пачули често се използва чрез вдишване (с помощта на дифузер) за подпомагане на лечението на стрес, както и на често срещани проблеми с психичното здраве като депресия и тревожност, всички от които могат да бъдат често срещани причини за обостряне на екзема.

6. Етерично масло от лавандула: Лавандуловото масло може да помогне за облекчаване на дразнене и зачервяване. Доказано е, че помага за намаляване на сухотата и лющенето, които са често срещан страничен ефект от екзема.

Растителни масла, с които може да разредите етеричните масла и са подходящи при кожни проблеми

Растителните масла са важна част от лечението с етерични масла и могат да помогнат както за разреждането им, така и при лечението на екзема. Те играят ролята и на “носещо масло”.

Когато етеричните масла се използват с носещо масло, то „пренася“ етеричното масло в кожата, позволявайки му да абсорбира, вместо да се изпарява бързо от кожата.

1. Масло от черен кимион: Маслото от черен кимион има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Аргининът, съдържащ се в маслото от черен кимион стимулира и производството на простагладин Е1 – той регулира мозъчните функции и нервните импулси, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо.

2. Кокосово масло: Проучванията показват, че в сравнение с други масла на минерална основа, нерафинираното кокосово масло по-специално е чудесен носител на етерични масла при пациенти, страдащи от атопичен дерматит.

Някои обаче изпитват тежки алергични реакции към кокосово масло или влошаващо се дразнене на кожата. Ако почувствате влошаване на симптомите или възможна алергична реакция, спрете незабавно употребата на кокосово масло.

3. Масло от жожоба: Маслото от жожоба има овлажняващо кожата действие, има естествено високо съдържание на витамин Е, витамин С и цинк, които спомагат за заздравяването на кожата.

Как да използвате етеричните масла за лечение на екзема?

Най-честият начин за използване на етерични масла при екзема е да ги направите на крем или да ги разредите с носещо масло, преди да ги приложите локално.

Когато използвате етерични масла, важно е да ги разреждате, тъй като те могат да бъдат доста мощни и силни, и могат да причинят изгаряния, дразнене и алергични реакции, когато се прилагат директно върху кожата.

Добавете само няколко капки от етеричното масло към носещото масло, като масло от черен кимион, кокосово масло или масло от жожоба, и разбъркайте разтвора, преди да приложите върху засегнатата област като локално лечение на екзема. Спасвайте указанията на всяко едно етерично масло за разреждане!

Можете също така да опитате да добавите няколко капки етерично масло към водата за баня. Не забравяйте да използвате вода, която е топла, а не гореща, за да не раздразните допълнително кожата.

Винаги е най-добре да се консултирате с лекар, преди да използвате етерични масла за вашата екзема, особено ако използвате други предписани локални или перорални разтвори, или имате някакви алергии или чувствителност.

Рецепти:

Бленд 1:

60 мл масло от черен кимион

10 капки масло от тамян

10 капки масло от лавандула

10 капки масло от чаено дърво

5 капки масло от немска лайка

3 капки масло от мента

В шишенце от тъмно стъкло смесете всички съставки, затворете и разклатете добре. Действа най-добре, когато се прилага върху влажна кожа.

Бленд 2:

120 мл кокосово масло

120 мл масло от жожоба

1 суп. л суров мед

30 капки масло от лавандула

10 капки масло от чаено дърво

5 капки масло от тамян

Разтопете кокосовото масло на водна баня. След като се разтопи, добавете меда и маслото от жожоба. След като се смесят добре добавете маслата от лавандула, чаено дърво и тамян. Изсипете сместа в бурканче от тъмно стъкло и оставете да се охлади и леко да се втвърди. Нанасяйте на леко влажна кожа.

Източници:

www.khealth.com

www.healthline.com

www.draxe.com

www.bettermindbodysoul.com

Вашият коментар