Botalife
етеричното масло от гераниум

16 ползи от етеричното масло от гераниум и начини на употреба Напиши коментар

Етеричното масло от гераниум се получава чрез парна дестилация на листата на Pelargonium graveolens, растителен вид, произхождащ от Южна Африка. Според фолклора той е бил използван за широк спектър от здравословни състояния.

Етеричното масло от гераниум се отглежда в много региони, включително Европа и Азия. Има много разновидности на това растение, като всеки сорт се различава по аромат, но е почти идентичен по отношение на състав, ползи и употреба.

Етеричното масло от гераниум се използва широко като съставка в парфюмите и козметиката. Също така се използва и в ароматерапията за лечение на редица здравословни състояния. При ароматерапията етеричните масла се вдишват с помощта на дифузер или се разреждат с носещи масла и се нанасят върху кожата за успокояващи ползи.

Изследователите са изследвали ползите от етеричното масло от гераниум в различни проучвания върху хора и животни. Смята се, че има антиоксидантни, антибактериални, противовъзпалителни, антимикробни и стягащи свойства.

 1. Акне, дерматит и възпалителни кожни състояния: Преглед на проучванията от 2017 г. за етерично масло от гераниум показва, че неговите антибактериални, антимикробни и антисептични свойства го правят полезно за намаляване на акне, дразнене на кожата и кожни инфекции, когато се прилага локално.
 2. Оток: Проучване при животни показва, че противовъзпалителните качества на етеричното масло от гераниум могат да го направят от полза при подуване и оток на краката и стъпалата. В същото проучване посочват, че добавянето на етерично масло от гераниум към водата за вана може да бъде добър начин за облекчение на това състояние.
 3. Назален вестибулит: Назалният вестибулит е неудобно състояние, свързано с лечението с лекарства за рак. Малко наблюдателно проучване посочва, че етеричното масло от гераниум може да облекчи назалните симптоми, причинени от това състояние, като кървене, струпеи, болка, сухота и рани. За проучването етеричното масло от гераниум се смесва със сусамово масло и се използва като спрей за нос при жени, подложени на химиотерапия за рак на гърдата.
 4. Инфекция: Множество проучвания показват, че етеричното масло от гераниум може да се бори с бактериалните инфекции. Етеричното масло от гераниум има силни антимикробни и антибактериални свойства, което го прави ефективно срещу множество бактериални щамове. Едно проучване установи, че етеричното масло от гераниум е приблизително толкова ефективно, колкото амоксицилин в борбата с бактериални щамове, като Staphylococcus aureus. Същото проучване установи, че не е ефективен в борбата с Listeria monocytogenes, различен бактериален щам.
 5. Невродегенеративни заболявания: Някои невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, множествена склероза, болест на Паркинсон и амиотрофична латерална склероза (ALS) са свързани с различна степен на невровъзпаление. Проучване установи, че високите концентрации на цитронелол, компонент на етеричното масло от гераниум, инхибира производството на азотен оксид, намалявайки възпалението и клетъчната смърт в мозъка. Според изследователите етеричното масло от гераниум може да има ползи за хора с невродегенеративни заболявания, които включват невровъзпаление.
 6. Менопауза и перименопауза: Едно проучване установи, че ароматерапията с етерично масло от гераниум е била полезна за стимулиране на секрецията на естроген в слюнката. Изследователите теоретизираха, че етеричното масло от гераниум може да бъде полезно за жени, които имат естроген и свързани с него симптоми, причинени от менопаузата и перименопаузата.
 7. Стрес, тревожност и депресия: Ароматерапията става все по-масова, дори в болнични условия. Рандомизирано, клинично проучване доверен източник на родилки за първи път установи, че вдишваното етерично масло от гераниум има успокояващ ефект и е в състояние да намали тревожността, свързана с първия етап на раждането. Анекдотични доказателства също показват, че етеричното масло от гераниум може да насърчи релаксацията и да облекчи депресивното настроение.
 8. Херпес зостер: Херпес зостер често води до постхерпетична невралгия, много болезнено състояние, засягащо нервните влакна и кожата, които минават по протежение на нерва. Едно проучване установи, че локалното приложение на етерично масло от гераниум значително намалява болката при постхерпетична невралгия в рамките на минути след приложението. Тези ефекти бяха временни и изискваха повторно приложение при необходимост.
 9. Алергии: Според едно предварително проучване, съдържанието на цитронелол в етеричното масло от гераниум го прави потенциално ефективно за намаляване на алергичните реакции. Необходими са обаче повече изследвания. Анекдотични данни показват, че локалното приложение може да намали сърбежа, причинен от алергични реакции. Това се дължи на противовъзпалителното действие на това етерично масло.
 10. Лекува  рани: Етеричното масло от гераниум е естествен стиптик – помага да се спре кръвотечението,  също така, ускорява заздравяването на рани, като предизвиква съсирване на кръвта. Този процес, заедно с антисептичното действие, предотвратява вредните бактерии да достигнат кръвообращението през отворени рани. Анекдотични доказателства сочат, че етеричното масло от гераниум може да бъде полезно за спиране кървенето от рани. Това може да стане чрез ускоряване на коагулацията и чрез свиване на кръвоносните съдове. Антибактериалните и антисептичните му свойства също са полезни за заздравяването.
 11. Диабет: Етеричното масло от гераниум отдавна се използва в Тунис като народно средство за лечение и намаляване на хипергликемията. Проучване при животни установи, че ежедневното перорално приложение значително намалява нивата на глюкоза при плъхове. Изследователите предполагат, че етеричното масло от гераниум може да бъде полезно за облекчаване на високата кръвна захар при хора с диабет, но също така посочиха, че е необходимо допълнително проучване.
 12. Рак: Етеричното масло от гераниум отдавна се използва от лечители заради антитуморните му свойства. Едно проучване от 2002 г. установява, че гераниолът има антипролиферативни ефекти (пролиферацията е способността на раковите клетки да се разпространяват) и, когато се комбинира с химиотерапевтичния медикамент 5-флуороурацил, удвоява силата му за убиване на рак  в култивирани ракови клетки на дебелото черво. Няколко от изследователите в това проучване издават последващо такова през 2004 г., което показва, че тази комбинация е работила и при мишки. Изследователите са наблюдавали 53 % намаляване на размера на тумора, използвайки комбинацията от 5-флуороурацил и гераниол. Едно китайско проучване, съобщено през 2012 г., посочва, че комбинацията от етерично масло от гераниум и няколко традиционни китайски билки подпомага много пациенти с рак на гърдата, подложени на химиотерапия и / или лъчетерапия. Установено е, че комбинацията от етерично масло от гераниум и билки забавя  асоциираната редукция на левкоцитите (белите кръвни клетки, участващи в имунната функция) при жени на химиотерапия и / или лъчетерапия.
 13. Кандида: Поради силните си противогъбични свойства, етеричното масло от гераниум е изследвано за страдащите от кандида. Проучване, направено през 2008 г. установява, че от три изследвани есенциални масла, етеричното масло от гераниум  е най-ефективно в сравнение с амфотерицин В (противогъбично лекарство), срещу 11 щама кандида. Етерично масло от гераниум помага на противогъбичните лекарства да работят по-добре и изглежда, че имат синергичен ефект. През 2008 г друго изследване с мишки, установило, че етеричното масло от гераниум потиска растежа на кандидовите клетки във вагината. Проучване, публикувано през май 2016 г., показва, че цитронелолът, който се съдържа в етеричното масло от гераниум може да се използва по интересен начин. Изследователите комбинирали цитронелола с противораковия лекарствен препарат кабазитаксел (таксан, използван за борба с рака на простатата). Комбинацията (наречена конюгатна самосглобена наночастица или CSNP) подобрява способността на лекарството да се натрупва на мястото на тумора. Изследователите твърдят, че този метод е ефективен антитуморен, in vitro (епруветка).
 14. Инфекции на пикочните пътища: Изследване от  2011 г. проучва ефекта на етеричното масло от гераниум, комбинирано с ципрофлоксацин, често използвано лекарство за лечение на инфекции на пикочните пътища (UTI). Изследователите установили, че комбинацията от  етеричното масло от гераниум и това лекарство  работи синхронно, за да убие ефективно бактериите, причиняващи инфекциозни заболявания.
 15. Хемороиди: Адстригентните свойства на етеричното масло от гераниум могат да помогнат за свиване и лечение на подутата тъкан, и облекчаване на болката при хемороиди.
 16. Мозъчна яснота и концентрация: Етеричното масло от гераниум спомага за подобряване на когнитивната функция и подобрява концентрацията.

НАЧИНИ НА УПОТРЕБА НА ЕТЕРИЧНОТО МАСЛО ОТ ГЕРАНИУМ:

 1. Масажирайте етеричното масло от гераниум в кожата и мускулите на гърба, особено в средата на гърба и точно над долния край на гръдния кош  (върху областта на бъбреците). Използвайте растително масло като жожоба, бадемово масло, кокосово, коноп или арган, за да разредете, ако желаете, или ако имате чувствителна кожа.
 2. Капнете 1-2 капки етерично масло от гераниум в ръцете си и направете „палатка“ над носа и устата си (избягвайте очите), вдишвайте дълбоко в продължение на няколко минути.
 3. Използвайки ултразвуков дифузер, дифузирайте няколко капки от етеричното масло от гераниум в стаята, в която сте за около час.
 4. Масажирайте етеричното масло от гераниум в ходилата на краката. Те имат най-големите пори в тялото и маслото ще проникне в кръвта и ще работи само след няколко минути. Този метод работи особено добре, ако храносмилането е нарушено.
 5. Внимателно масажирайте етеричното масло от гераниум отстрани на шията, където са каротидните артерии, разреждайки го с базово масло ако е необходимо. Също масажирайте в задната част на врата точно под основата на черепа.
 6. Етеричното масло от гераниум се счита за безопасно за човешка консумация от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). За да вземете перорално, поставете 1 – 2 капки етерично масло от гераниум в базово масло или течност, като например бадемово или оризово мляко. Може да се комбинира и с 1 чаена лъжичка мед. Избягвайте приложение при деца под 5-годишна възраст.
 7. Масажирайте етеричното масло от гераниум в областта на корема и кръста.
 8. Втрийте капка етерично масло от гераниум върху засегнатата област, като разредите предварително, особено ако имате чувствителна кожа. Ако се използва като репелент за насекоми –  втрийте в откритите части на тялото.
 9. Добавете 1 – 2 капки от етеричното масло от гераниум към любимите си продукти за грижа за кожата и косата като душ-гелове, овлажняващи средства, тоници, шампоани или балсами.

Източници:

The American Journal of Medicine

US National Library of Medicine
National Institutes of Health

The truth about Cancer

Вашият коментар