Botalife

13 ползи на маслото от плодове на хвойна и начини на приложение Напиши коментар

Етеричното масло от плодове на хвойна обикновено се получава от пресни или сушени плодове и игли на вида Juniperus. Известни като мощен детоксикатор и стимулатор на имунната система, растенията от хвойна произхождат от България и имат дълга история на естествена помощ за предотвратяване както на краткосрочни, така и на дългосрочни заболявания. Самите плодове от хвойна са с високо съдържание на флавоноиди и полифенолни антиоксиданти, които имат силни способности за пречистване на свободните радикали. Тъй като през средновековието се е смятало, че плодовете от хвойна са били възприемани като защитници на здравето – както емоционално, така и физическо здраве, се е смятало, че помагат за предпазване от вещици. Всъщност в продължение на години отделенията на френските болници са изгаряли хвойна и розмарин, за да предпазят пациентите от продължителни бактерии и инфекции.

За какво е полезно етеричното масло от хвойна? Днес етеричното масло от плодове на хвойна се използва най-често в естествени лекарства при възпалено гърло и респираторни инфекции, умора, мускулни болки и артрит. Може също така да помогне за успокояване на кожните възпаления, да засили имунната система, да помогне при безсъние и да подпомогне храносмилането. Изследванията показват, че етеричното масло от плодове на хвойна съдържа над 87 различни активни съставки, които допринасят за неговите силни антиоксиданти, антибактериални и противогъбични свойства. Ползите за здравето на етеричното масло от хвойна могат да се отдадат на възможните му свойства като потенциално антисептично, потогонно, антиревматично, депуративно, спазмолитично, стимулиращо, стомашно, стягащо, газогонно, диуретично, рубефациентно, уязвимо и тонизиращо вещество. Със сладък, дървесен мирис (някои хора казват, че е подобен на балсамов оцет), това масло е популярна добавка към домакински почистващи продукти, смеси за ароматерапия и спрейове за аромати. Използва се в много индустрии, както и за овкусяване на алкохолни напитки като джин.

13 ползи на маслото от плодове на хвойна

1. Естествен диуретик и може да облекчи подуването: Маслото от плодове на хвойна има както антибактериални, така и противогъбични свойства. Една от най-популярните хомеопатични употреби на плодовете от хвойна е използването им за предотвратяване или естествено лечение на инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур. Плодовете също са естествен диуретик, който помага на тялото да изхвърли излишните течности от пикочния мехур и уретрата. Това има потенциал да намали подуването на корема. Етеричното масло от плодове на хвойна е диуретик по природа, което означава, че насърчава уринирането. Увеличава както честотата, така и обема на уринирането. Поради това е много полезно за хора, които страдат от натрупване на вода в тялото или подуване поради лека или хронична бъбречна недостатъчност. То облекчава тези пациенти, като премахва излишната вода от тялото чрез урината. Освен това помага на хората да отслабнат, защото всеки път, когато уринирате, някои мазнини се губят от тялото. Това намалява кръвното налягане и премахва излишните соли и опасни токсини като пикочната киселина от тялото.

2. Спомага за предотвратяване на сепсис: Етеричното масло от плодове на хвойна е било добре известно антибактериално средство в миналото и хора, ранени или наранени във войни са били лекувани с него. Използва се дори при наранявания, претърпени от майката и детето по време на тежки раждания. Ефикасно предпазва раните от сепсис и тетанус.

3. Подобрява храносмилането: Етеричното масло от плодове на хвойна може да помогне за стимулиране на храносмилателните ензими и да улесни разграждането и усвояването на протеини, мазнини и хранителни вещества от храните. За естествено подпомагане на храносмилането или прочистване на черния дроб можете да опитате да приемате етерично масло от плодове на хвойна като хранителна добавка, като добавите 1 до 2 капки дневно към смути или вода (но правете това само ако сте сигурни, че имате 100 % чисто терапевтично масло).

4. Може да помогне в борбата с артрита: Етеричното масло от плодове на хвойна насърчава и подобрява кръвообращението. Спомага също и за отстраняването на токсини като пикочна киселина от тялото. И двете свойства помагат в борбата със заболявания като ревматизъм, артрит, подагра и камъни в бъбреците, всички от които са свързани с неправилното кръвообращение и натрупването на токсини в тялото.

5. Облекчава спазми: Етеричното масло от плодове на хвойна също е ефективно при почти всички форми на спазми, независимо дали са мускулни, чревни, дихателни или в друга област. Може да облекчи мускулните крампи и да помогне за лечението на спазматична холера. Като спазмолитик, то може да помогне за подобрение при много други проблеми, свързани с крампи или спазми.

6. Облекчаване на киселини и киселинен рефлекс: Друга традиционна употреба на Етеричното масло от плодове на хвойна е за лечение на киселини и киселинен рефлукс. За да успокоите симптомите на лошо храносмилане като киселинен рефлукс, масажирайте 1 до 2 капки етерично масло от плодове на хвойна, смесено с кокосово масло върху целия стомах, корем и гърди, и/или приемете 1 – 2 капки вътрешно.

7. Действа като астрингент: Като стягащо средство, етеричното масло от плодове на хвойна може да помогне при излекуване на зъбобол, да спре косопада, да заздрави венците и да предпази зъбите от разклащане или падане. Освен това стяга отпуснатите мускули и дава усещане за стегнатост, кондиция и младост. Това свойство може да се използва и за лечение на диария. Най-важното предимство на това свойство е във факта, че като стягащо етеричното масло от плодове на хвойна може да предизвика свиване на кръвоносните съдове и по този начин да намали шансовете за кръвоизлив.

8. Естествен антисептик: Независимо дали търсите по-добър почистващ препарат за домакинството или естествен антисептик за кожни или респираторни инфекции, етеричното масло от плодове на хвойна може да бъде един от отговорите. Неговите антимикробни свойства помагат за унищожаването на бактериите и осигуряват мощно лечение на прости инфекции. Някои проучвания показват, че това масло може да бъде ефективно срещу бактерии и гъбички, които са резистентни на антибиотици. Етеричното масло от плодове на хвойна има силна противогъбична реакция срещу бактериите, които причиняват кандида. За да предотвратите или намалите разпространението на бактериални щамове във вашия дом, използвайте етеричното масло от плодове на хвойна върху кухненски плотове, бани или уреди. Когато се разпръсне на закрито, етеричното масло от плодове на хвойна абсорбира миризмите от вашия дом, като същевременно пречиства въздуха, който дишате. Пуснете няколко капки през вашата пералня или съдомиялна машина и заменете търговските почистващи продукти, които обикновено съдържат множество агресивни химикали, с естествено антибактериално етерично масло от плодове на хвойна, смесено с вода.

9. Спомага за пречистване на кръвта: Етеричното масло от плодове на хвойна пречиства кръвта от токсини и по този начин действа като детоксикатор или кръвочистител. Това свойство е известно също като депуративно, което означава „този, който пречиства“. Може да помогне за премахване на обичайните токсини като пикочна киселина, тежки метали, замърсители и определени съединения и хормони, произведени от самото тяло.

10. Мощен антиоксидант: Една от причините етеричното масло от плодове на хвойна да функционира по толкова много различни начини е, че съдържа антиоксиданти, които помагат за забавяне на свързаното с възрастта разграждане, като например кожни проблеми, както и за предотвратяване на различни заболявания. По-специално, проучвания върху животни са установили, че това масло повишава активността на три много важни антиоксиданта в тялото: супероксид дисмутаза (SOD), каталаза и глутатион пероксидаза. И трите имат огромни ползи за здравето. Всъщност глутатион пероксидазата се свързва с превенцията и развитието на заболявания като рак и сърдечни заболявания. Това може да е причината етеричното масло от плодове на хвойна да е показало противоракови ефекти срещу определени клетки на левкемия при лабораторни тестове.

11. Спомага за намаляване на целулита: Можете също така да използвате етерично масло от плодове на хвойна като средство срещу целулит. Може да помогне за намаляване на появата на целулит благодарение на активни компоненти като алфа-пинен, сабинен и хвойна.

12. Релаксиращо и успокояващо средство: Ароматът на етеричното масло от плодове на хвойна предлага емоционална подкрепа и намалява физическите и емоционалните признаци на стрес. Считано във фолклора за естествено средство за тревожност, някои източници твърдят, че е едно от най-ефективните етерични масла за справяне с вътрешна травма и болка, тъй като хвойната може да има положителен ефект върху реакциите на релаксация в мозъка при вдишване. Едно проучване тества аромат на етерично масло, който комбинира етеричното масло от плодове на хвойна със сандалово дърво, роза и ирис. Изследвайки ефекта му върху страдащите от безсъние, които приемат лекарства за тяхното състояние, изследователите откриха, че 26 от 29 субекта са успели да намалят дозата на лекарството си, когато използват аромата на етерично масло през нощта. Дванадесет субекта са успели да премахнат напълно лекарствата. За естествено сънотворно средство използвайте етерично масло от плодове на хвойна у дома, като го разпръснете в спалнята си, намажете малко върху китките си (разредено с носещо масло) или дрехите за ободряващ парфюм или добавите няколко капки към сместа от препарати за пране, така че миризмата остава върху дрехите и бельото ви. Можете също така да добавите няколко капки директно във ваната.

13. Подобрител на вкуса и естествен консервант: Знаете ли, че плодовете от хвойна са една от основните съставки, използвани за направата на джин? Техният вкус се добавя и към други храни, включително някои напитки, горчивки, сосове, маринати и дори рецепти за кисело зеле. Освен, че добавят уникален сладък вкус към храните, плодовете от хвойна действат като естествен консервант.

Начини на употреба на етеричното масло от плодове на хвойна:

1. Ароматно: Етеричното масло от плодове на хвойна може да разпръснете в дома ви точно като ароматна свещ или да се вдишва директно от бутилката. Има много доказателства, показващи, че етеричните масла се абсорбират в кръвта при вдишване, тъй като голямото количество кръвоносни съдове в белите дробове абсорбират маслата и след това ги разпространяват в тялото. Ароматът на етеричното масло от плодове на хвойна и други етерични масла също могат да достигнат бързо до мозъка поради бързото им действие върху обонятелната система.

2. Локално: Винаги първо трябва да разреждате етеричното масло от плодове на хвойна с носещо масло като кокосово масло в съотношение 1:1, преди да го приложите директно върху кожата си. Смесете няколко капки етерично масло, смесено с 1 до 2 чаени лъжички кокосово масло или масло от жожоба. След това го масажирайте във всяка засегната област. Маслото прониква в кожата ви и преминава в кръвта. След това си проправя път в различни области на тялото за намаляване на болката и други терапевтични ползи.

3. Вътрешно: Можете ли да приемате етерично масло от плодове на хвойна? Етеричното масло от плодове на хвойна е признато от FDA за безопасно за консумация. Въпреки това, приемайте етерично масло от плодове на хвойна САМО, когато използвате висококачествено, 100 % чисто масло за вътрешен прием. Тогава можете да добавите 1 капка във вода или да го приемате като хранителна добавка, като го смесите със суров мед или го добавите към смути.

Източници:

www.draxe.com

www.organicfacts.net

www.healthline.com

www.ncbi.nlm.nih.gov

Вашият коментар