Botalife
приложения на маслото от мента

13 изпитани приложения на маслото от мента Напиши коментар

Ползите от ментата са познати още от времето на Хипократ. Много малко са проблемите, на които това масло не може да помогне.

Маслото от мента притежава противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо. Съдоразширяващо, жлъчегонно, апетитовъзбуждащо, тонизиращо, освежаващо действие.

13 изпитани приложения на маслото от мента:

 1. Студен компрес при температура: върху памучна кърпа, напоена със студена вода се накапват 2 – 3 капки масло от мента и се поставя върху челото.
 2. Лечебен масаж при главоболие и мигрена: в 50 мл масло от черен кимион се накапват 30 капки масло от мента. С тази смес се разтриват слепоочията и челото.
 3. Лечебен масаж при бронхити: в 50 мл масло от черен кимион се накапват 30 капки масло от мента. С тази смес се разтриват белите дробове, като се избягва областта на сърцето.
 4. Лечебна смес при слънчеви изгаряния: в 50 мл масло от кайсиеви ядки се накапват 10 капки масло от мента и 15 капки масло от лавандула. С тази смес се мажат засегнатите области.
 5. Кърлежи: директно се накапват 2 -3 капки масло от мента върху кърлежа, след което той сам излиза.
 6. Инхалация при простудни заболявания: в 1 литър вряща вода се накапват 1 -2 капки масло от мента и се вдишват парите.
 7. Вагинални промивки: в 1 литър топла вода се накапват 5 капки масло от мента.
 8. Лечебен масаж при болки в ставите и мускулите: в 50 мл масло от черен кимион се накапват 30 капки масло от мента и с тази смес се масажират засегнатите области.
 9. Репелент: в 100 мл преварена или дестилирана вода добавете 1 с. л. чист спирт и 10 капки масло от мента.
 10. Инхалация при синузит: в 2 литра вряща вода добавете 3 капки масло от евкалипт, 2 капки масло от чаено дърво и 1 капка масло от мента.
 11. Маска за лице при проблемна и акнетична кожа: 2 с. л хума, 4 с. л розова вода, 5 капки масло от мента, 1 с. л мед.
 12. При пърхот: добавяйте всеки път при измиване с шампоан 3 – 4 капки масло от мента.
 13. Вода за уста: в 100 мл преварена вода добавете 5 капки масло от мента. Задължително се разклаща преди употреба.

Внимание! Маслото от мента не се препоръчва при епилептици, хипохондрици, кърмачки. При бременни и хора с непоносимост към ментовото масло.

*Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в статиите на Botalife. Както и в листовките, приложени към всеки продукт се отнасят единствено за продуктите с марка Botalife. За които Botalife гарантира за концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.

Вашият коментар