Botalife

12 етерични масла при диария и начини на приложение Напиши коментар

Употребата на етерични масла при диария може да бъде жизнеспособен избор за тези, които търсят естествено средство за справяне със своите стомашно-чревни симптоми. Диарията се определя като чести воднисти изхождания, които създават неудобство в живота на хората, като повечето търсят бързо разрешаване на този неприятен проблем. Всеки е имал диария в някакъв момент от живота си и знае, че редките изпражнения са само част от нея. Повечето случаи на диария често са придружени от коремни спазми и гадене, за които правилните етерични масла могат да облекчат.

Диарията е широка диагноза, тъй като има няколко различни причини за нея, което означава, че в зависимост от причината ще е необходимо конкретно лечение, насочено към тази причина, за да се излекува. Тежките инфекциозни причини за диария могат да доведат до дехидратация, което може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения. В тези случаи е необходимо незабавно да отидете на лекар! Етеричните масла могат да помогнат за намаляване на симптомите на диария, причинена от бактерии, паразити или вируси. Те имат силни антибактериални и антивирусни свойства, подпомагащи унищожаването на патогени, причиняващи диария. Етеричните масла спомагат за успокояване на спазми и крампи, стимулират храносмилателните процеси, като помагат за изхвърлянето на газовете и облекчават гаденето.

В тази статия ще разгледаме кои етерични масла са полезни при диария, както и най-добрите начини за тяхното използване.

12 най-добри етерични масла при диария:

1. Етерично масло от мента: Етеричното масло от мента е силен антиспазматичен агент, който е полезен за облекчаване на симптоми като подуване на корема, спазми и гадене. Ментата е известна с това, че съдържа големи количества ментол, което я прави чудесен избор за облекчаване на газове и метеоризъм. Известно е също, че ментолът помага на физиологично ниво, блокирайки калциевите канали в нашите клетки, което води до намаляване на кръвното налягане и артериална дилатация.

2. Етерично масло от канела: Счита се за едно от най-ефективните етерични масла при диария, тъй като вероятно може да помогне да се отървете от причинителите на бактерии и паразити, живеещи в стомашно-чревния тракт. Установено е също, че етеричното масло от канела има антибиотични ефекти, когато се прилага във високи концентрации. Въпреки това, поради неговата сила, ефектите му могат да се усетят с много малки дози.

2. Етерично масло от канела: Счита се за едно от най-ефективните етерични масла при диария, тъй като вероятно може да помогне да се отървете от причинителите на бактерии и паразити, живеещи в стомашно-чревния тракт. Установено е също, че етеричното масло от канела има антибиотични ефекти, когато се прилага във високи концентрации. Въпреки това, поради неговата сила, ефектите му могат да се усетят с много малки дози. Етеричното масло от канела може също да помогне за успокояване на чревни спазми и мускулни контракции, често наблюдавани при случаи на диария. Хората с астма трябва да избягват използването на канелено масло, тъй като то може да сенсибилизира кожата или лигавицата, което води до реакция. Ето защо е препоръчително да говорите с Вашия лекар, преди да го използвате.

3. Етерично масло от риган: Етеричното масло от риган притежава мощни противовъзпалителни, антибактериални и антигъбични свойства. Счита се за един от най-силните природни антибиотици.

4. Етерично масло от джинджифил: Етеричното масло от джинджифил има силно антибактериално и антивирусно действие. Това масло може да бъде чудесен избор за подобряване на храносмилането и успокояване на чревни възпаления.

5. Етерично масло от чаено дърво: Етеричното масло от чаено дърво е известно със своите силни антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, което го прави доста универсално за подпомагане на лечението на потенциални причини за диария. Маслото от чаено дърво може също да помогне за спиране на стомашно-чревното възпаление, като в същото време спомага за облекчаване на болката.

6. Етерично масло карамфил: Известно със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти, карамфиловото масло може да бъде чудесен избор за подпомагане на регулирането на имунните процеси в тялото. Активната съставка, открита в карамфила, наречена евгенол, е ефективен инхибитор на тромбоцитите, помагайки за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Поради високото си съдържание на евгенол, маслото от карамфил може да бъде полезно срещу чревни и респираторни инфекции.

7. Етерично масло от мащерка: Съдържа урсолова и олеанолова киселина, които имат способността да лекуват мускулни болки чрез своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Маслото от мащерка е известно и със своите мощни антибактериални и антивирусни свойства.

8. Етерично масло от лавандула: Етеричното масло от лавандула е известно с много терапевтични свойства, от които неговите противовъзпалителни и аналгетични действия могат да се използват за облекчаване на симптомите на диария. Лавандуловото масло може да помогне за успокояване и успокояване на ума и тялото с приятния си аромат. Може също така да помогне за разширяване на кръвоносните съдове, като елиминира стреса, безпокойството, страха и напрежението, всички от които могат да допринесат за болезнени мускулни крампи.

9. Етерично масло от евкалипт: Тъй като това масло се абсорбира от тялото, мощното съединение евкалиптол действа като мощен вазодилататор, увеличавайки размера на кръвоносните съдове. Това позволява повече кръв да тече и циркулира около тялото. Това действие помага за облекчаване на болката, както и за стимулиране на мозъка, подобрявайки бдителността и нивата на енергия. Освен това има противогъбични и антибактериални свойства, които могат да помогнат за облекчаване на някои от симптомите на диарията.

10. Етерично масло от портокал: Неговият цитрусов енергичен аромат е чудесен за стимулиране на сетивата. Освен това портокаловото масло може да се използва, за да се почувствате по-продуктивни и фокусирани. Маслото от портокал също има мощни противовъзпалителни свойства, помагайки за намаляване на болката, причинена от възпаление, което го прави чудесен избор за лечение на симптомите на диария.

11. Етерично масло от тамян: Етеричното масло от тамян е чудесно лечебно етерично масло. То помага за облекчаване на болката в цялото тяло. Смята се, че действа чрез блокиране на левкотриените – вещества, които инициират възпалителни реакции в тялото. Етеричното масло от тамян действа и като лек седатив, което го прави чудесно за облекчаване на стреса и болката.

12. Етерично масло от лимон: Благодарение на неговите силни антисептични, противогъбични и детоксикиращи свойства етеричното масло от лимон може да се справи с вируса, бактериите и токсините, причиняващи диария.

Как да използвате етеричните масла при диария?

Бленд за вътрешен прием:

1 капка етерично масло от мента

1 капка етерично масло от риган

1 капка етерично масло от джинджифил

1 капка етерично масло от лимон

1 чаена лъжичка масло от черен кимион

Смесете всички масла и ги приемете през устата. След това изпийте чаша топла вода. Може също така да ги добавите в растителна капсула. Този бленд може да приемате 3 пъти дневно.

Бленд за масаж на стомаха – 1-ви вариант:

3 капки етерично масло от мента

2 капки етерично масло от лавандула

1 капка етерично масло от евкалипт

1 чаена лъжичка масло от черен кимион

Смесете всички масла и масажирайте в областта на корема два пъти дневно, за да облекчите стомашните спазми. Препоръчително е да лежите поне 15 минути след масажа.

Бленд за масаж на стомаха – 2-ри вариант:

1 капка етерично масло от лавандула

1 капка етерично чаено дърво

1 капка етерично масло от портокал или етерично масло от лимон

1 капка етерично масло от джинджифил

1 чаена лъжичка масло от черен кимион

Бленд за арома дифузер:

3 капки етерично масло от мента

3 капки портокалово масло или лимоново масло

Лечебна баня:

½ чаша английска сол

10 капки етерично масло от лавандула

7 капки етерично масло от джинджифил

10 капки етерично масло от тамян

½ чаша пълномаслено мляко

Започнете с добавянето на английската сол към топла вана, оставяйки я да се разтвори напълно. След това смесете млякото с етеричните масла, след което ги добавете към ваната. Уверете се, че сте разбъркали водата във ваната, за да сте сигурни, че всичко е напълно разтворено. Сега се накиснете, докато получите облекчение от симптомите на диарията.

Бленд против дехидратация на организма:

1 литър чиста питейна вода

8 чаени лъжички захар

1/2 чаена лъжичка сол

10 капки етерично масло от лимон

Смесете всички съставки и приемайте през целия ден.

Тежките случаи на диария могат да бъдат мъчително преживяване, което трябва да се прегледа от лекар, ако болката стане непоносима. Понякога може да се нуждаете от лекарства с рецепта, за да се справите със състоянието. Важно е да имате предвид, че резултатите ще варират в зависимост от причината за вашата болка и други фактори. Говорете с Вашия лекар, преди да започнете нов вид медицинско лечение, тъй като то може да повлияе на съществуващите състояния и лечение или да причини нежелани странични ефекти.

Източници:

www.belmarrahealth.com

www.essentialoilbenefits.com

www.healthline.com

Вашият коментар