Botalife
Натурални масла

11 ползи от маслото от черен кимион Напиши коментар

Маслото от черен кимион се извлича от семената на растението Nigella sativa и се използва в традиционната медицина повече от 2000 години поради многобройните си терапевтични ползи.

Проучванията показват, че може да има множество ползи за здравето, включително лечение на астма и подпомагане на загубата на тегло. Също така може да се прилага и локално, за да е от полза за кожата и косата.

11 ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН:

В традиционната медицина маслото от черен кимион се използва за лечение на различни здравословни състояния. В резултат на това понякога е наричан „панацея“ – лекува всичко освен смъртта. Маслото от черен кимион съдържа над 100 активни компонента, отговорни за неговите невероятни ползи за човешкото здраве.

1.Високо съдържание на антиоксиданти: Маслото от черен кимион е с високо съдържание на антиоксиданти — растителни съединения, които помагат за защитата на клетките срещу увреждане, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Антиоксидантите са важни за здравето, тъй като изследванията показват, че могат да намалят възпалението и да предпазят от състояния като сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и рак. По-специално маслото от черен кимион е богато на тимохинон, който има мощно антиоксидантно и противовъзпалително свойство. В резултат на това проучванията показват, че това съединение може да защити здравето на мозъка и да помогне при лечението на няколко вида рак.

2. Може да помогне при лечение на астма: Астмата е хронично състояние, при което лигавицата на дихателните ви пътища набъбва и мускулите около тях се свиват, което ви затруднява да дишате. Изследванията показват, че маслото от черен кимион, и по-специално тимохинонът в маслото, може да помогне при лечението на астма чрез намаляване на възпалението и отпускане на мускулите в дихателните пътища. Едно проучване при 80 възрастни с астма установи, че приемането на 500 mg масло от черен кимион два пъти дневно в продължение на 4 седмици значително подобрява контрола на астмата.

3. Може да подпомогне отслабването: Въпреки че точният механизъм не е напълно разбран, изследванията показват, че маслото от черен кимион може да помогне за намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) при хора със затлъстяване, метаболитен синдром или диабет тип 2.

В едно 8-седмично проучване на 90 жени на възраст 25-50 години със затлъстяване е дадена нискокалорична диета и плацебо, или 1 грам маслото от черен кимион на хранене за общо 3 грама на ден. В края на проучването жените, приемащи маслото от черен кимион, са загубили значително повече тегло и обиколка на талията, отколкото групата на плацебо. Също така групата, приемаща маслото от черен кимион има значителни подобрения в нивата на триглицеридите и LDL (лошия) холестерол..

4. Понижава нивата на кръвната захар: При хора с диабет е доказано, че постоянно високите нива на кръвната захар увеличават риска от бъдещи усложнения, включително бъбречно заболяване, очни заболявания и инсулт. Няколко проучвания при хора с диабет тип 2 показват, че доза от 2 грама на ден масло от черен кимион може значително да намали нивата на кръвната захар на гладно и нивата на хемоглобин A1c (HbA1c), мярка за средните нива на кръвната захар за период от 2-3 месеца.

Друго проучване при 99 възрастни с диабет тип 2 установи, че приемът на от 1,5 мл до 3 мл на ден на масло от черен кимион в продължение на 20 дни значително намаляват нивата на HbA1c в сравнение с плацебо.

5. Помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на LDL холестерола: Маслото от черен кимион също е изследвано за потенциалната му ефективност при понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Високото кръвно налягане и високите нива на общ и LDL (лош) холестерол са важни рискови фактори за сърдечни заболявания.

Две проучвания, едно от 90 жени със затлъстяване, а другото при 72 възрастни с диабет тип 2, установиха, че приемането на 2-3 масло от черен кимион на ден в продължение на 8-12 седмици значително намалява нивата на LDL (лошия) и общия холестерол.

Друго проучване при 90 души с високи нива на холестерол наблюдава, че консумацията на 2 чаени лъжички (10 грама) масло от черен кимион след закуска в продължение на 6 седмици значително намалява нивата на LDL (лошия) холестерол.

Маслото може също да помогне за понижаване на кръвното налягане. Едно проучване при 70 здрави възрастни отбелязва, че 1/2 чаена лъжичка (2,5 mL) масло от черен кимион два пъти дневно в продължение на 8 седмици значително намалява нивата на кръвното налягане в сравнение с плацебо.

6. Предпазва от възпаление в мозъка: Невроинфламацията е възпаление на мозъчната тъкан. Смята се, че играе важна роля в развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Ранните изследвания в епруветки и животни показват, че тимохинонът в масло от черен кимион може да намали невровъзпалението. Следователно, той може да помогне за предпазване от мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Едно проучване при 40 здрави възрастни хора установи значителни подобрения в измерването на паметта, вниманието и познанието след приемане на 500 мг масло от черен кимион два пъти дневно в продължение на 9 седмици.

7. Ползи за здравето на кожата и косата: В допълнение към медицинските цели, маслото от черен кимион обикновено се използва локално, за да помогне при различни кожни заболявания и да хидратира косата.

Изследванията показват, че поради своите силни антимикробни и противовъзпалителни свойства, маслото от черен кимион може да помогне при лечението на няколко кожни заболявания, включително:

  • акне
  • екзема
  • обща суха кожа
  • псориазис

8. Противоракови ползи: Проучванията в епруветки показват, че тимохинонът в маслото от черен кимион помага за контролиране на растежа и разпространението на няколко вида ракови клетки.

9. Намаляване на симптомите на ревматоиден артрит: Поради своите силни противовъзпалителни свойства, изследванията показват, че маслото от черен кимион може да помогне за намаляване на възпалението на ставите при хора с ревматоиден артрит.

10. Мъжко безплодие: Изследванията показват, че маслото от черен кимион може да подобри качеството на спермата при мъже, диагностицирани с безплодие.

11. Противогъбични свойства: Доказано е също, че маслото от черен кимион има противогъбични действия. По-специално, може да предпази от Candida albicans, която може да доведе до кандидоза.

ПОТЕНЦИАЛНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И БЕЗОПАСНОСТ: Когато се използва в малки количества маслото от черен кимион е безопасно за повечето хора.

Едно потенциално опасение е, че маслото от черен кимион може да взаимодейства с лекарства, които се обработват по пътя на цитохром Р450. Често срещаните лекарства, които могат да бъдат засегнати, включват варфарин (Coumadin) и бета-блокери като метопролол (Lopressor).

Ако проблеми с бъбреците, препоръчително е да говорите с вашия лекар, преди да приемете маслото от черен кимион.

И накрая, поради ограничените изследвания, бременните жените трябва да избягват използването на маслото от черен кимион.

НАЧИНИ НА УПОТРЕБА НА МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН:

Като добавка маслото от черен кимион може да се приема под формата на капсули или в течна форма. Маслото от черен кимион може да се използва и локално върху кожата и косата.

Важно е да знаете когато купувате масло от черен кимион да изберете висококачествен продукт, който не съдържа никакви добавени съставки, да е регистриран за хранителни цели и с високо съдържание на тимохинон.

Маслото от черен кимион има силен вкус, който е леко горчив и пикантен. Често се сравнява с кимион или риган. В резултат на това, ако не можете да приемате маслото от черен кимион чисто, може да го смесите с друга силна съставка, като мед или лимонов сок.

За локално приложение маслото от черен кимион може да се втрива в кожата и косата.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДОЗИРАНЕ:

Макар, че маслото от черен кимион може да има много ползи за здравето, то не замества настоящите лекарства, които приемате.

В зависимост от предназначението, количествата на маслото от черен кимион които са изследвани, варират значително.

Например, при хора с астма е установено, че приемането на 1000 мг масло от черен кимион дневно в продължение на 4 месеца е безопасно и ефективно като допълнително лечение.

От друга страна, при загуба на тегло и намаляване на нивата на кръвната захар, проучванията показват, че по-високи дози от 2-3 грама масло от черен кимион на ден в продължение на 8 -12 седмици са най-ефективни.

Източници:

National Library of Medicine

U.S. National Plant Germplasm System


Вашият коментар