Botalife

11 етерични масла при херпеси Напиши коментар

Херпеса е вирусна инфекция, която се причинява от вируса на херпес симплекс. Инфекциите се категоризират според засегната част от тялото. Съществуват два типа вирус херпес симплекс – 1 (HSV-1) и 2 (HSV-2). HSV-1 най-често причинява инфекции около устата, докато HSV-2 най-често води до генитални инфекции.

Няма лек за HSV, въпреки че изследванията напредват за потенциално бъдещо лечение.

След като човек е имал един херпес, стресът, слънчевата светлина или хормоналните промени могат да предизвикат повторно активиране на вируса.

Има лекарства без рецепта и лекарства с рецепта, за които се твърди, че лекуват болката и възпалението, причинени от херпес. Но изследователите започват да откриват, че органичните съединения, открити в някои етерични масла, могат да лекуват и рани и херпеси.

Някои щамове на херпес са развили резистентност към лекарствата, използвани за лечението им, но етеричните масла биха могли потенциално да бъдат ефективни срещу тези щамове.

Кои етерични масла могат да помогнат за лечение на херпеси?

1. Масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво има антивирусни, антисептични и противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни, когато трябва да лекувате херпес.

Едно проучване in vitro от 2009 г. установява, че маслото от чаено дърво има потенциален антивирусен ефект върху HSV.

Можете да нанесете разредено масло от чаено дърво директно върху херпеса си, като използвате чист памучен тампон.

Не използвайте масло от чаено дърво повече от два пъти на ден или кожата ви може да се раздразни.

2. Масло от мента: Маслото от мента е друго етерично масло с антисептични свойства. Маслото от мента също е включено в in vitro проучване с масло от чаено дърво с подобни резултати.

По-старо лабораторно проучване от 2003 г. на HSV показва, че ментовото масло има потенциала да успокои симптомите на активиран херпесен щам, дори ако щамът е резистентен на други видове лекарства.

Нанесете разредено ментово масло директно върху мястото при първи признаци на поява.

3. Масло от анасон: Маслото от анасон е показало в по-старо проучване от 2008 г., че помага за предотвратяване на херпес.

Проучване при говеда установява, че анасоновото масло може да потисне растежа и развитието на вируса. Друго in vitro проучване показва антивирусни свойства, потенциално от β-кариофилен, химикал, присъстващ в много етерични масла.

4. Масло от риган: Маслото от риган е едно от най-популярните домашни средства за херпес и има защо. Още през 1996 г. беше установено, че ефектите на маслото от риган върху HSV са значителни.

По-скорошно проучване показва подобни антивирусни свойства на маслото от риган, вероятно поради високите количества карвакрол в това масло.

Втриването на разредено масло от риган върху мястото на херпеса със стерилно парче памук може да помогне за намаляване на размера и възпалението на херпеса.

5. Масло от мащерка: Маслото от мащерка е силно средство. Има антивирусен ефект върху HSV, според лабораторно изследване.

6. Масло от джонджифил: Установено е, че компонентите на джинджифиловото масло намаляват симптомите на херпес в лабораторно проучване от 2014 г.

7. Масло от лайка: Едно проучване установява, че маслото от лайка е потенциален антивирусен агент срещу HSV. Освен това се оказва потенциално ефективен при лечението на резистентни към лекарства щамове.

Маслото от лайка също успокоява кожата, когато се прилага. Прилагането на разредено масло от лайка директно върху херпес веднага щом почувствате, че се образува раната, е най-ефективният начин да го използвате.

8. Сандалово масло: Маслото от сандалово дърво е известно със своя отчетлив и силен аромат, но неговите компоненти също могат да се борят с вируса на херпеса, според лабораторно проучване.

Можете да нанесете разредено сандалово масло директно върху херпес, когато се появи. Силният аромат на сандалово дърво може да дразни носа ви или да предизвика чувствителност на кожата ви, така че го смесете с някое от другите етерични масла в този списък, както и с базово масло.

9. Масло от евкалипт: Тестове за клетъчна структура, направени в лаборатория, разкриват, че евкалиптовото масло може да намали продължителността и тежестта на херпеса.

Винаги разреждайте добре евкалиптовото масло преди нанасяне и го ограничете до четири нанасяния на ден.

10. Масло от лавандула: Лавандуловото масло се използва от години за лечение на различни проблеми, включително кожни раздразнения и синини.

Въпреки че може да няма ефект върху вируса, лавандуловото масло може да бъде полезно за намаляване на болката, свързана с херпес. В едно проучване изглежда лавандулово масло има потенциал да намали болката и възпалението.

Първият път, когато използвате лавандулово масло, трябва да го разредите с базово масло. Ако няма реакция може да го използвате и неразредено. Една или две капки лавандулово масло могат да се нанесат директно върху херпеса.

11. Масло от карамфил: Ефектът на маслото от карамфил е изследван върху вируса на херпес симплекс, както и върху други вируси, включително хепатит С.

Маслото от карамфил може да има антимикробен и антивирусен ефект върху вируса на херпес симплекс. Също така може да намали болката, свързана с херпес.

Маслото от карамфил е дразнещо, ако се приложи директно върху кожата. Трябва да се разрежда с по-меко масло, като кокосово.

Има ли някакви рискове при използването на етерични масла за лечение на херпеси?

Когато използвате етерични масла като локално лечение върху кожата, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Разреждането на маслата, които използвате за лечение с неабразивно масло-носител, като кокосово масло или масло от жожоба, ще ви помогне да предпазите кожата си от допълнително възпаление от херпеса.

Прекомерната употреба на етерични масла върху кожата ви може да отслаби епидермиса (външния слой) на кожата ви и да затрудни възстановяването на кожата.

Уверете се, че нямате алергия или чувствителност към съставките на вашите масла, преди да ги използвате. Направете точков тест с което и да е етерично масло върху друга част от кожата си, преди да го нанесете върху отворен херпес.

Възможните странични ефекти от използването на етерични масла за лечение на херпес варират от умерено усещане за парене до парене или кървене на мястото на раната. Спрете да използвате етеричните масла, ако в даден момент почувствате, че кожата ви има отрицателна реакция.

Източници:

www.medicalnewstoday.com

www.healthline.com

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Вашият коментар