Botalife
10 приложения на маслото от чаено дърво

10 приложения на маслото от чаено дърво

1. Срещу акне
Един от най-разпространените начини за използване на масло от чаено дърво е в продуктите за грижа за кожата, тъй като се счита за едно от най-ефективните средства в борбата с акнето. Доказано, маслото от чаено дърво е също толкова ефективно, колкото и широкоизползвания в козметиката бензоил пероксид. Употребата на маслото не води до странични ефекти като зачервяване, изсушаване или лющене на кожата.

2. За косата
Маслото от чаено дърво е много полезно за здравето на косата и скалпа. Подобно на кокосово масло, маслото от чаено дърво има способността да успокоява сухото лющене на скалпа водещо до пърхот.

3. За почистване
Друг чудесен начин да се използва маслото от чаено дърво е като почистващо средство в домакинство. Маслото от чаено дърво има силни антимикробни свойства и може да убие бактериите в дома ви.

4. При псориазис и екзема
Маслото от чаено дърво може да помогне за облекчаване на всякакъв вид възпаление на кожата, включително и да се използва като естествен лек при лечението на екзема и за намаляване на псориазис.

5. За гъбички по ноктите
Поради способността си да унищожава паразитни и гъбични инфекции, маслото от чаено дърво е чудесен избор лечение на гъбички по ноктите. При упорити гъбички, можете да допълните лечението с масло от риган.

6. Срещу мухъл
Мухълът е често срещан проблем в домовете на много хора. Помислете за закупуване на апарат за изсмукване на влагата, към който да прибавяте по няколко капки масло от чаено дърво. Също така, можете да пръскате от чаеното дърво по дрехи и засегнати от мухъла повърхности.

7. Като природен дезодорант
Друга важна причина да се използва масло от чаено дърво е да се премахне миризмата на тялото. Маслото от чаено дърво има антимикробни свойства, които унищожават бактериите върху кожата си, които причиняват телесна миризма.

8. Срещу стафилококови инфекции
Маслото от чаено дърво се смесва в комбинация с масло от лавандула и е перфектното допълнение при домашни мехлеми. Изследвания доказват силата на маслото при борба със стафилококови инфекции.

9. За здравето на устата
Поради способността на масло от чаено дърво да унищожава бактерии и в същото време да успокоява възпаления на кожата, то е перфектната съставка в домашна паста за зъби и вода за уста. Доказано е че намалява кървенето на венците и предотвратява появата на кариеси.

10. Срещу рак
Има доказателства, че както маслото от тамян, така и маслото от чаено дърво има противоракови ползи.

Оригинална статия: Top 10 Tea Tree Oil Uses and Benefits, Dr. Axe