Botalife
силата на есенциалните масла и техните приложения

10 Есенциални масла при диабет Напиши коментар

В продължение на хиляди години етеричните масла са били използвани за лечение на всичко – от малки ожулвания до депресия и тревожност. Те придобиха съвременна популярност, тъй като хората търсят алтернативни природни възможности на скъпи лекарства с рецепта.

Етеричните масла се получават от растителен екстракт. Това става чрез процес на студено пресоване или парна дестилация. След това те могат да се използват локално, да се приемат вътрешно или да се разпръснат във въздуха, за да ви помогнат при различни здравословни проблеми.

В наши дни все повече хора страдат от диабет или преддиабетни състояния.

Повечето от нас вече са запознати с веществата, които са полезни за инсулиновата чувствителност, като канелата на прах оглавява списъка с кухненски средства за справяне с кръвната захар и диабета. Ароматерапията може да предложи още повече – някои масла благоприятстват инсулиновия отговор, а други работят за облекчаване на симптомите, които диабетът може да причини.

Най-добре е етеричните масла да се използват като част от цялостния здравословен режим. Едно от най-впечатляващите свойства на етеричните масла е тяхната способност да действат синергично – комбинирани, те предизвикват още по-мощен ефект, отколкото ако всяко едно тях се използва самостоятелно.

10 НАЙ-ДОБРИ ЕСЕНЦИАЛНИ МАСЛА ПРИ ДИАБЕТ:

1. Масло за диабетици Глика: Специално разработена формула, съдържаща масло от черен кимион, масло от семена на чия, масло от листа на канела, която ефективно намалява нивото на кръвната захар. Маслото за диабетици е подходящо за хора в пред диабетно състояние и диабетици.

2. Студено пресовано масло от черен кимион: Маслото от черен кимион се използва като алтернативно средство за много и различни здравословни проблеми в много части на света. Доказано е, че маслото от черен кимион намалява високата кръвна захар и повишава нивата на инсулин. Научна статия заключава, че маслото от черен кимион може да се използва за лечение на хипергликемия и намаляване на възпалението, като действа като антиоксидант.

3. Масло от листа на канела: Канелата е едно от най-известните билкови средства, които могат да помогнат за подобряване на нивата на кръвната захар. Установено е, че маслото от листа на канела спомога за подобряване на плазмената глюкоза и насърчава секрецията на инсулин чрез бета клетките на панкреаса. Също така подобрява холестерола, триглицеридите и някои показатели за бъбречната функция. Ако имате диабет тип 2, вие също сте изложени на по-голям риск от висок холестерол, така че тези резултати са обещаващи за техните потенциални ползи.

4. Етерично масло от кориандър: Етеричното масло от кориандър е изследвано за потенциалната му способност да поддържа здравословни нива на кръвната захар. Според проучване, диабетни плъхове, на които е давано етерично масло от кориандър, са имали подобрения в нивото на кръвната си глюкоза. Също така етеричното масло от кориандър спомага за подобряване на секрецията на инсулин при плъхове с диабет.

5. Етерично масло от лавандула: Етеричното масло от лавандула е едно от най-популярните за ароматерапия. Лавандуловото масло спомага за насърчаване на чувството на релаксация и намаляване на симптомите на тревожност. Малко проучване върху хора установи, че смес от етерични масла, включваща етерично масло от лавандула (заедно с етерично масло от иланг-иланг и етерично масло от бергамот), помага за понижаване на нивата на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е често срещана диагноза сред пациентите с диабет, така че тези резултати са значителни.

6. Етерично масло от карамфил: Според статия в Circulation Research от Американската кардиологична асоциация, оксидативният стрес играе жизненоважна роля в развитието на диабетни усложнения. Етеричното масло от карамфил има силни антиоксидантни свойства и помага в борбата с оксидативния стрес. Изследователите заключават, че етеричното масло от карамфил може да помогне за предотвратяване на предизвикан от оксидативен стрес диабет тип 2 в проучване върху животни.

7. Етерично масло от евкалипт: Евкалиптът е бил използван за лечение на захарен диабет в Южна Америка, Африка и Иран. Също така маслото притежава силни антибактериални и противогъбични свойства, поради което успешно се използва за насърчаване на заздравяването на рани и борбата с възпалението. Етеричното масло от евкалипт подобрява секрецията на инсулин и намалява нивата на кръвната захар при мишки, индуцирани с диабет чрез употребата на стрептозотоцин. Изследователите заключават, че етеричното масло евкалипт „представлява ефективна антихипергликемична хранителна добавка за лечение на диабет“.

8. Етерично масло от тамян: Етеричното масло от тамян има силно антибактериално свойство и спомага за по-бързото зарастване на диабетни рани.

9. Етерично масло от мента: Още едно проучване върху плъхове с диабет, третирани със стрептозотоцин за предизвикване на диабет тип 2, установи, че ментовото масло спомага за повишаване на серумните нива на инсулин и понижаване на кръвната глюкоза.

10. Етерично масло от черен пипер: Пиперинът е активната съставка в черния пипер. Доказано е, че определени дози пиперин понижават кръвната захар при животински модели. Инсулиновата резистентност е основната причина за диабет тип 2. Етеричното масло от черен пипер подобрява инсулиновата резистентност и има противовъзпалителни свойства.

Как да използвате есенциалните масла при диабет?

Етеричните масла трябва да се използват като допълнително лечение заедно с други навици в начина на живот. Това означава, че въпреки че имат потенциал да бъдат ефективни, те не трябва да заместват нлекарствата за диабет, които вече приемате.

Етеричните масла могат да се използват орално, локално или да се вдишват като ароматерапия или респираторно лечение. Ако решите да използвате етерични масла орално, уверете се, че маслата са сертифицирани за вътрешен прием!

Ако прилагате етеричните масла локално, може да се наложи да ги разредите с базово масло. Зехтинът и кокосовото масло са популярни носители за получаване на разредено етерично масло. Прилагането на определени етерични масла направо върху кожата ви може да причини парене или друга кожна реакция.

Ако използвате етерично масло, за да регулирате диабета си, не забравяйте да наблюдавате нивата на кръвната си захар, за да можете да прецените дали етеричното масло е полезно.

РЕЦЕПТИ ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА КРЪВНАТА ЗАХАР:

БЛЕНД 1 за масаж:

20 капки студено пресовано масло от черен кимион

5 капки етерично масло от листа на канела

7 капки етерично масло от кориандър

5 капки етерично масло от карамфил

Изсипете маслата в рол-он бутилка и нанасяйте в областта на корема 2 пъти дневно.

БЛЕНД 2 за дифузер:

3 капки етерично масло от грейпфрут

3 капки етерично масло от лимон

1 капка етерично масло от мента

1 капка етерично масло от иланг иланг

ВЪТРЕШЕН ПРИЕМ: използвайте според указанията за употреба към всяко масло.

Източници:

www.organicaromas.com

www.naturallivingfamily.com

www.bensnaturalhealth.com

www.healthline.com

Вашият коментар