Botalife
въздействие и приложение на маслата

Човешкото тяло – въздействие и приложение на маслата Напиши коментар

Как действат етеричните масла

Пълното разкриване на терапевтичното въздействие и приложение на маслата тепърва предстои. Макар че свойствата на много лечебни растения са подробно изучени и са познати, активните им компоненти дали основа на много модерни фармацевтични препарати (например хинин или кокаин) все още остават неизвестни. Това важи с пълна сила за етеричните масла. Не бива да се забравя, че е изучена една съвсем малка част от света на растенията, особено когато става дума за лечебно активните им компоненти. В същото време съществува реална опасност от изчезването на много видове растения и това ще доведе до необратима загуба на полезни за здравето растителни видове.

Съвременната наука потвърди убедително онова, което са знаели нашите далечни предци, макар че терминологията се е променила твърде много оттогава насам. Преди много години билка като босилека се е описвала като “защита срещу злото” или “добра за сърцето”, с аромат “отнемащ тъгата”, докато днес говорим за същия босилек като профилактично средство, тонизиращо нервната система и действащо като антидепресант. Всяко етерично масло покрива широк спектър от въздействие и приложение на маслата. Една и съща билка или масло може да стимулира някои системи на тялото, а да успокоява и релаксира други. За да разберем по-добре как въздействат маслата нека направим кратък преглед на системите на човешкото тяло.

Кожа

Кожните проблеми често са повърхностно изражение на по-дълбоки вътрешни състояния, например образуване на токсини в кръвта, хормонален дисбаланс, невротични и емоционални състояния. Етеричните масла са много полезни в такива случаи, защото атакуват оплакванията на различни нива. Тъй като маслата са разтворими в мазнини и алкохол и придават аромат на водата, те са идеална съставна част на кожни козметични препарати, подходящи за третиране на специфични кожни заболявания. Ето някои основни действия и ползи:

 • Антисептичните масла са подходящи за прорезни рани, ухапвания от насекоми, спортни травми. Пример за това са мащерка, салвия, евкалипт, чаено дърво, карамфил, лавандула и лимон.
 • Антивъзпалителните масла са подходящи за екземи, инфектирани рани, подутини. Пример за това са лайката, лавандулата и хилядолистника.
 • Антигъбичните масла се използват при спортен крак, кандида, тении. Примери са лавандула, чаено дърво, смирна, пачули и майоран.
 • Съсирващи масла за изгаряния, порязвания, белези от рани. Примери са лавандула, лайка, роза, тамян и здравец.
 • Дезодоранти срещу обилно потене, за почистване на рани и др. Например бергамот, лавандула, мащерка, хвойна, кипарис, лимонена трева.
 • Репеленти срещу насекоми и паразити, срещу въшки, бълхи, кърлежи, комари, мравки, молци. Полезни тук са лавандула, чесън, здравец, евкалит, камфор, карамфил, кедрово дърво.

Кръвообръщение, мускули и стави

Етеричните масла лесно се абсорбират през кожата и мукозата директно в кръвния поток, с което повлияват на цялото кръвообръщение. Масла, които имат затоплящ ефект не само предизвикват по-добро локално кръвообръщение, но вляят и на вътрешните органи. Те затоплят повърхността на кожата и облекчават болки. По този начин проявяват аналгетичен ефект. Те действат и съдоразширяващо, което води до засилено кръвообръщение и намаление на отоци (подувания).

 • Хипотензивни масла срещу високо кръвно налягане, стрес и др. Например майоран, иланг иланг, лавандула, лимон.
 • Хипертензивни масла срещу слабо кръвообръщение, отпадналост, тръпки и др. Например розмарин, лавандула, евкалипт, мента, мащерка.
 • Затоплящи масла срещу ревматизъм на ставите, мускулно схващане, ишиас, лумбаго и др. Използват се черен пипер, хвойна, розмарин, камфор, майоран.
 • Антитоксични или пречистващи масла срещу артрит, подагра, запек, лющене на кожата и др.са хвойна, лимон, фенел.
 • Лимфатични стимуланти. Срещу целулит, затлъстяване, задържане на вода и др. Използват се грейпфрут, лимон, мандарина, фенел.
 • Тонизиращи масла за кръвообръщението и адстрингенти срещу подувания, възпаления, разширени вени и др. Маслата са кипарис, лимон и хилядолистник.

Дихателна система

Инфекциите на носа, гърлото и белите дробове са състояния, които са подходящи за третиране с етерични масла. Инхалацията е много ефективен начин за използване на свойствата на маслата, защото попадайки в белите дробове те предизвикват повишена бронхиална секреция, което е защитна реакция на организма при респираторни заболявания. При инхалация маслата попадат в кръвта по-бързо отколкото през устата. Онези масла, които се абсорбират от стомаха се изнасят през белите дробове, а само малка част чрез урината.

 • Експекторанти срещу катар, синузит, кашлица, бронхит и др. Използвани масла са евкалипт, бор, мащерка, смирна, сандалова дърво, фенел.
 • Антиспазматици срещу колики, астма, суха кашлица, рефлукс и др. Използвани масла са исоп, кедрово дърво, кипарис, бергамот, лайка.
 • Балсамиращи агенти срещу простуди треска, запек. Използвани масла са тамян, перуански балсам, балсам толу и смирна.
 • Антисептици срещу грип, простуда, сухо гърло, гингивит, тонзилит и др. Маслата са мащерка, салвия, евкалип, исоп, бор, чаено бърво, борнеол.

Храносмилателна система

Макар че препоръката за орално приемане на етерични масла е много внимателно и дозирано да се употребяват, те мога да повлияят на храносмилателната система и чрез външна употреба. Билковата медицина разполага с много средства срещу стомашни, жлъчни и чернодробни оплаквания, например лайка и глухарче. Трябва да се знае, че тяхната ефективност се базира на комбиниране на ароматни компоненти с горчиви вещества и танини, отсъстващи от чистото етерично масло. Така че въшната употреба на етерични масла при проблеми на храносмилателната система е по-ограничена в сравнение с тази на билките.

 • Антиспазматици срещу спазми, болки, лошо храносмилане. Маслата са лайка, фенел, портокал, мента, маточина, анасон, канела.
 • Карминативи за газова диспепсия, аерофагия, морска болест, световъртеж. Използвани масла са босилек, фенел, лайка, мента, мандарина и джинджифил.
 • Холагогици за повишаване на притока на жлъчен сок и стимулиране на жлъчния мехур. Маслата са лавандула, мента, кимион.
 • Хепатици за чернодробни проблеми, жълтеница. Използвани масла са лимон, лайм, розмарин, мента.
 • Аперитиви при загуба на апетит, анорексия и др. Маслата са анасон, портокал, джинджифил, чесън.

Пикочно-полова и ендокринна система

Някои масла масла като розовото и жасмина влияят на репродуктивната система, помагайки за преодоляване на менструални проблеми, полови инфекции и сексуални затруднения. Други масла съдържат растителни хормони, които наподобяват съответни човешки хормони. В маслата от хмел, салвия и фенел е открит вид естроген, който влияе на меструалния цикъл, лактацията и вторични полови белези. Естрогенът помага и за добро кръвообръщение, мускули и кожа, както и за здрави кости при мъжете и жените.

Други етерични масла влияят на хормоналните нива на други жлези, щитовидната жлеза, която управлява метаболизма и растежа.

 • За менструални крампи (дисменорея), болки и др. Масла: майоран, лайка, салвия, жасмин, лавандула.
 • Еменогогици при аменорея. Масла: лайка, фенел, исоп, хвойна, майоран, мента.
 • Тоници и регулатори за матката при бременност, обилна менструация (менорагия) и постменструален синдром. Масла: салвия, жасмин, роза, смирна, тамян.
 • Антисептици и бактерицидни агенти за левкорея (бяло течение) Масла: бергамот, лайка, смирна, роза и чаено дърво.
 • Галактогогици за повишаване на млякото при кърмене. Масла: фенел, жасмин, анасон, лимонова трева (маслата от салвия, мента и магданоз редуцират притока на мляко).
 • Афродизиаци за импотентност и фригидност. Масла: черен пипер, кардамон, нерол, жасмин, роза, салвия, сандалово дърво, пачули, иланг иланг.
 • Анафродизиаци за редуциране на сексуалното желание. Масла: майоран и камфор.
 • Адреналинови стимуланти за тревожност и стрес. Масла: босилек, розмарин, борнеол, салвия, бор, здравец.
 • Уринарни антисептици за цистит и утерит. Масла: бергамот, лайка, сандалово и чаено дърво.

Само с масла е трудно да се постигне ефект при проблеми на бъбреците, пикочния мехур и пикочната система.

Имунна система

Практически всички етерични масла притежават бактерицидни свойства и помагат за образуването на бели кръвни телца. Така те помагат в борбата с инфекциозни заболявания от векове насам – малария, тиф в тропическите области, чумни епидемии през Средновековието.

 • Бактерицидни и антивирусни агенти – за защита срещу простуда, грип и др. Масла: риган, чаено дърво, лавандула, евкалипт, босилек, бергамот, камфор, карамфил.
 • Агенти срещу висока температура и треска. Масла: мента, босилек, салвия, мащерка, лимон, евкалипт, чаено дърво.
 • Диафоретици за изпотяване и елиминиране на тоскини. Масла: розмарин, мащерка, исоп, лайка.

Нервна система

Последни изследвания потвърждават традиционните схващания, че маслата от лайка, бергамот, сандалово дърво, лавандула и майоран притежават седативен (успокояващ) ефект върху централната нервна система. Маслата от жасмин, мента, карамфил и иланг иланг оказват стимулиращ ефект. Някои масла са познати като адаптогени, те въздействат балансиращо върху тялото като например маслото от здравец.

 • Седативи срещу нервно напрежение, стрес, безсъние и др. Масла: лайка, бергамот, сандалово дърво, лавандула, майоран, хмел, валериан, лимон.
 • Стимуланти срещу умора, слабост, безсилие. Масла: босилек, жасмин, мента, иланг иланг, розмарин.
 • Невротоници за засилване на нервната система като цяло. Масла: лайка, салвия, хвойна, лавандула, майоран, розмарин.

Умът

Тази сфера на приложение на маслата е най-дискутирана и най-малко разбираема. Без съмнение етерични масла са използвани много отдавна като средство за въздействие върху емоциите и умственото състояние. С това се свързва употребата им в религиозни служби и ритуали.

Нови изследвания в университета в Уоруик, Англия и университета Тохо в Япония водят до интересни научни резултати. Открити са два типа реакции към ароматите, които учените наричат условно “твърд” и “мек” отклик. Първият тип е чисто вроден, инстиктивен, а вторият се научава или придобива с времето. “Мекият” отклик може да е например мирисът на майчината кожа или някакъв сексуален сигнал. “Твърдият” отклик би могъл на бъде свързан с някакъв приятен спомен, често пъти от детството (аромат на билка или цвете от семейната градина).

Доколко въздействие и приложение на маслата зависи от химичния състав или физиологичните им качества? Дали не зависи и от някаква вяра или асоциация? Трудно е да се каже. Като че ли е по-логично да се разглежда темпераментът на индивида, а не да се прави предсказване на поведението при използване на дадено етерично масло. Има общо съгласие между учените, че докато фармакологичните ефекти са твърде подобни за различните хора, психологичните са твърде различни. Ефектът на даден аромат върху индивида силно зависи от няколко фактора:

 1. Как се прилага етеричното масло.
 2. В какво количество се прилага.
 3. Обстоятелствата, при които се прилага.
 4. Към какъв индивид се прилага (пол, възраст, вид персоналност).
 5. В какво състояние (настроение) е индивидът в началото на третирането.
 6. Какви предишни асоциации има той към използвания аромат.
 7. Страда ли от неспособност да възприема определени аромати.

Когато започваме да разглеждаме индивидуални нужди, започваме да разбираме многофункционалността на етеричните масла. Розата е добър пример. Тя е цвете, което се асоциира с красота, любов, важна роля във фолклора и религиозните ритуали, но в същото време се използва много отдавна за третиране на кожни проблеми, регулиране на менструалния цикъл, подобряване на кръвообръщението, пречистване на кръвта, тонизиране на сърдечния мускул. Когато вдишваме аромата на розовото масло, приемаме чрез него всички тези асоциации и така маслото въздейства върху тялото и съзнанието ни едновременно.

Прочете повече за въздействие и приложение на маслата тук!

Вашият коментар