Botalife

ТОП 9 етерични масла за здравето на вените Напиши коментар

Етеричните масла са едно чудесно средство за допълнителна грижа за здравето на вените.

Със своето противовъзпалително, тонизиращо, адстригентно и аналгетично действие, те могат много да допринесат за намаляването на отоци, крампи, възпаление, тежест, болка и сърбеж.

Някои от най-ефективните етерични масла са:

1. Етерично масло от кипарис – едно от най-важните етерични масла, поради адстригентното си, вазоконстриктивно, укрепващо и тонизиращо въздействие върху кръвоносните съдове. Действайки като диуретик, може да помогне и при оток (задържане на течности), който често придружава разширените вени.

2. Етерично масло от плодове на хвойна – стимулира кръвната циркулация, прочиства кръвта, адстригент, диуретик.

3. Етерично масло от лавандула – е тоник за кръвообращението и помага за облекчаване на дискомфорта и болката от възпаление, освен това ароматът на лавандула подпомага релаксацията и намалява нивата на стрес, което индиректно също повлиява положително кръвообращението.

4. Етерично масло от лимон – още едно масло, което има тонизиращ ефект върху кръвообращението, както и допълнително противовъзпалителни ефекти при повишена киселинност, помага за предотвратяване и отстраняване на задържани течности.

5. Етерично масло от лимонена трева – помага за здрави стени на вените, при задържане на течности и отоци.

6. Етерично масло от гераниум – действа диуретично, лимфен стимулант, подобрява кръвообращението и намалява отоците.

7. Етерично масло от мента – подобрява кръвобращението, тонизира кръвоносните съдове, охлажда, облекчава болка и тежест, ефектът му се проявява дори и в малки количества в блендове с други етерични масла.

8. Етерично масло от розмарин – силен антиоксидант и противовъзпалително средство, при задържане на течности, внимание – повишава кръвното налягане!

9. Рициново масло –  подпомага циркулацията на кръвоносната и лимфната система. Използва се външно като масажно масло или за компрес.

Как да използваме:

Във вана с топла, но в никакъв случай, гореща вода добавете 8 – 10 капки етерично масло от лавандула и 5 – 6 капки етерично масло от кипарис, предварително разтворени във 1 супена лъжица масло за вана или гел за вана и душ. Отпуснете се за 15 – 20 минути и завършете с хладък/студен душ на краката, за да стимулирате циркулацията. Обикновено се прави 1 – 3 пъти седмично.

Пригответе си масажно масло/лосион за ежедневна употреба:  

50 мл базово масло или лосион за тяло заедно с

10 капки лавандулово масло

8 капки масло от кипарис

4 капки лимонено масло

4 капки масло от мента

Добра идея е за базово масло да използвате смес от кокосово и рициново масло за  допълнителни ползи за облекчаване на дискомфорта и тонизиране на кръвообращението.

Масажирайте внимателно с подходящи премерени движения в посока към сърцето с лек натиск.

При отекли и болезнени крака добри резултати дават студените компреси с етерични масла. Добавете 5 капки етерично масло или смес от етерични масла към литър студена вода. Едни от най-подходящите са маслата от кипарис и мента. Накиснете чиста кърпа във водата, изстискайте и поставете върху засегнатата област. Дръжте краката повдигнати за 15 – 20 минути.

За облекчаване на хемороиди (разширени вени на ануса), добавете до осем капки, прдварително разредени етерични масла към седяща вана. Най-използвани са маслата от кипарис и гераниум.

За цялостно подобряване на здравето, както и за заздравяване на съединителната тъкан, с противовъзпалително и антиоксидантно действие, вътрешно могат да помогнат:

Масло от черен кимион

Масло от конопено семе

Масло от семена на коприва

Етерични масла от лимон, грейпфрут или портокал

Етерично масло от тамян

Екстракт от свежо черно грозде

Източници:

www.draxe.com/health/varicose-veins

www.castoroil-guide.com/can-castor-oil-treat-varicose-veins

www.frontiervascular.com/what-are-the-best-natural-remedies-for-spider-veins

www.healthline.com/health/essential-oils-for-varicose-veins#use

Вашият коментар