Botalife

ТОП 7 етерични масла при запушен нос и синуси Напиши коментар

Някои етерични масла, включително етеричните масла от евкалипт и мента, могат да помогнат за отваряне на дихателните пътища и да облекчат задръстванията на синусите и запушения нос.

Етеричните масла са популярно естествено лечение. Хората ги използват за облекчаване на задръстванията на синусите, отпушване на запушен нос и насърчаване на дренажа на синусите.

Много изследвания показват, че етеричните масла могат:

  • да намалят възпалението
  • борят се с бактериите
  • облекчават болката

Преглед от 2006 г. установява, че маслото от чаено дърво или мелалеука има антисептични, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Тъй като възпалението на синусната тъкан и бактериите често са виновници за задръстванията на синусите, маслото от чаено дърво може да помогне.

Изследователи в проучване от 2009 г. установиха, че 1,8 цинеолът, който е основният компонент на евкалиптовото масло, е ефективно и безопасно лечение на синузит, което не включва антибиотици. Според Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA), 1,8 цинеол помага за изчистване на въздуха от бактерии и други микроби. Освен това може да помогне за изчистване на дихателните пътища от слуз и е естествено средство за потискане на кашлицата.

Основното съединение в ментовото масло е ментолът. Ментолът се намира в някои лекарства без рецепта, като таблетки за смучене, капки и инхалатори за нос. Проучванията показват, че ментолът създава усещане за охлаждане, което кара потребителите да вярват, че носните им проходи са по-чисти и дишат по-добре.

Тъй като маслото от риган има антибактериални и противогъбични свойства, на теория може да помогне за отпушване на синусите. Проучванията показват, че то успешно се бори с бактериите и вирусите, които причиняват задръстванията на синусите и хрема.

В тази статия ще ви покажем начините, по които можете да използвате етерични масла за лечение на хрема и запушен нос.

1. Етерично масло от мента: Много хора смятат, че чрез вдишването на ментово масло се чувстват много добре, когато имат запушени синуси. Това се дължи на неговия охлаждащ ефект. Но наистина ли маслото от мента подобрява симптомите на синузит?

Маслото от мента съдържа ментол. Това съединение може да повлияе на рецепторите за слуз в носа, като помага за отваряне на дихателните пътища и изчистване на слуз.

https://botalife-bg.com/produkt/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0/

Лабораторни изследвания показват, че ментовото масло може да се бори с бактериите, една от причините за задръстване на синусите. Проучванията показват, че може също значително да намали възпалението.

За отпушване на синусите може да направите парна баня, като поставите няколко капки от масло от мента в купа с гореща вода и да вдишвате парата за няколко минути, докато запушването и другите симптоми отшумят.

Алтернативно, може да използвате няколко капки масло от мента в арома дифузер за през нощта.

Намазването на слепоочията и синусите с масло от мента ефективно отпушва задръстванията в синусите и намалява главоболието, причинено от запушен нос и задръстени синуси.

Освен това вече доста назални деконгестанти съдържат ментово масло.

2. Етерично масло от евкалипт: Евкалиптовото масло е обещаващо алтернативно средство за лечение на синузит и задръствания. Проучванията потвърждават, че това масло може да облекчи симптомите на настинка и кашлица, включително задръстване на синусите и запушване на носа.

Хората често използват евкалиптовото масло в парни бани. Подобно на ментовото масло, то може да премахне запушването и задръстванията в носа.

Евкалиптовото масло съдържа съединение, наречено цинеол. Проучване от 2009 г. установява, че цинеолът е безопасно и ефективно лечение на проблеми със синусите в сравнение с плацебо, когато участниците са го приемали под формата на хапче. Те откриват, че цинеолът подобрява много симптоми на синузит, включително:

  • главоболие
  • запушен нос
  • хрема

3. Етерично масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво може да подобри задръстванията на синусите, като се бори с две потенциални причини: бактерии и вируси. Проучване от 2015 г. отбелязва, че съединение, наречено алфа-сабин, съдържащо се в маслото от чаено дърво, осигурява антивирусни, антибактериални и противогъбични ефекти. Маслото от чаено дърво може да намали възпалението, което може да спомогне за намаляване на подуването на синусите. Намаленото подуване често облекчава симптомите на запушване, като хрема или запушен нос.

https://botalife-bg.com/produkt/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%be%d1%82-%d1%87%d0%b0%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be/

4. Етерично масло от риган: Маслото от риган може да помогне на човек да се възстанови от синузит, като се бори с бактериите. Изследванията потвърждават, че карвакролът, компонент на маслото от риган, може да спре растежа на бактериите.

5. Етерично масло от салвия: Етеричното масло от салвия също е ефективно при синузит или задръствания, причинени от бактерии. Лабораторно проучване от 2015 г. установява, че маслото от салвия е естествен антимикробен агент.

5. Етерично масло от лавандула:

https://botalife-bg.com/produkt/%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%83%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be/

Лавандуловото масло може да подобри симптомите на запушване на синусите чрез намаляване на болката и подуването.

Проучване от 2015 г. установява, че това етерично масло може да има аналгетичен или болкоуспокояващ ефект, и че може също така да намали възпалението.

7. Етерично масло от розмарин: Розмаринът е друго противовъзпалително етерично масло, което може да облекчи подутите синуси. Авторите на преглед от 2016 г. описват противовъзпалителните свойства на маслото от розмарин. Изследователите установяват, че маслото от розмарин има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и също така може да помогне за справяне с метаболитния синдром.

Как да използвате етерични масла за облекчаване на задръстванията и запушения нос?


https://botalife-bg.com/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b8/

Най-добрият начин да използвате етерични масла за облекчаване на запушен нос е чрез вдишване. Можете да вдишвате масла по няколко начина.

Парната инхалация включва комбиниране на етерични масла с гореща вода за създаване на терапевтична пара. NAHA препоръчва да добавите три до седем капки етерично масло към вряща вода в голяма тенджера или топлоустойчива купа. Използвайте кърпа, за да покриете главата си и дишайте през носа за не повече от две минути наведнъж. Дръжте очите си затворени, за да предотвратите дразнене на очите.

Директното вдишване се отнася до вдишване на етерично масло направо от бутилката. Можете също да добавите капка масло към носна кърпичка, памучна топка или инхалаторна тръба и да я вдишате.

Арома дифузерите разпръскват етеричните масла във въздуха, позволявайки им да се разредят преди да бъдат вдишани. Това е по-малко мощен метод за вдишване.

За ароматерапевтична вана добавете няколко капки разредено етерично масло към водата за баня.

За ароматерапевтичен масаж добавете няколко капки етерично масло към любимия си масажен лосион или масажно масло.

Източници:

www.healthline.com

www.naha.org

www.medicalnewstoday.com

Вашият коментар