Botalife

ТОП 5 етерични масла при синдром на раздразнените черва Напиши коментар

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано стомашно-чревно разстройство, което причинява неприятни симптоми като подуване на корема и запек. Много медицински и домашни лечения са успешни за намаляване на симптомите на IBS, въпреки че това, което работи за един човек, може да не работи за друг.

За някои хора с това състояние етеричните масла облекчават симптомите.

Ако имате синдром на раздразнените черва и се чудите кои етерични масла работят и как да ги използвате, ето какво трябва да знаете.

Има няколко етерични масла, които може да намерите полезни за намаляване на симптомите на IBS.

Някои етерични масла, като етерично масло от лавандула, създават усещане за спокойствие и релаксация, когато се използват в ароматерапията. Други са силно противовъзпалителни и имат антиспазматични свойства, които отпускат гладката мускулатура на червата.

Според изследванията до момента, следните етерични масла са обещаващи за облекчаване на симптомите на IBS /синдром на раздразнените черва/.

1. Етерично масло от мента: Маслото от мента е средство за здравословно храносмилане. Има широк спектър от приложения, включително осигуряване на силна подкрепа за храносмилателното действие. Ето защо това е едно от най-добрите етерични масла за IBS.

https://botalife-bg.com/produkt/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0/

Накратко, то помага на храносмилателната система да функционира на много по-ефективно ниво, както и помага да се стимулира производството на жлъчка. Маслото от мента също е и мощен спазмолитик. Това означава, че помага за намаляване на болезнените спазми, които се случват в червата. Също така е полезно при създаването на някои от основните стомашни сокове.

Доказано е, че маслото от мента намалява спазми, болка и други симптоми на IBS в 12 рандомизирани проучвания. На участниците в проучването е дадено ментово масло в капсули с ентерично покритие за перорален прием.

Маслото от мента съдържа L-ментол, който блокира калциевите канали в гладката мускулатура. Това предизвиква спазмолитичен ефект в стомашно-чревния тракт. Маслото от мента също има противовъзпалителни свойства и може да подпомогне имунната система.

2. Етерично масло от анасон: Маслото от анасон има спазмолитични свойства. Използвано е като лечение на чревни разстройства в древната персийска медицина от векове.

Клинично изпитване на 120 пациенти установява, че маслото от анасон е полезно за намаляване на подуване на корема, диария, запек, гастроезофагеален рефлукс и други симптоми. Друго изследване посочва, че също така има ползи за намаляване на депресията.

Маслото от анасон има също така противогъбични свойства и е антисептик, което го прави страхотно за намаляване на газовете.

https://botalife-bg.com/produkt/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%bd/

Ако имате проблеми със съня, можете да го използвате и заради леките му седативни ефекти. Проучванията показват, че има известна връзка между липсата на сън и появата на IBS, така че добрият сън е добра идея, когато се опитвате да се излекувате от IBS.

3. Етерично масло от копър: Маслото от копър намалява газовете и действа спазмолитично. В сравнение с плацебо, тези, на които е дадена комбинацията масло от копър и масло от куркума, изпитват по-малко коремни болки и подобряват качеството на живот.

Маслото от копър е чудесен избор при запек. Може да действа като лек стимулант или слабително, когато се смеси с носещо масло и се приложи върху стомаха.

Също така може да се използва за намаляване на депресията и повдигане на настроението ви поради сладкия аромат на женско биле.

4. Етерично масло от джинджифил: Джинджифилът в неговата растителна форма отдавна се свързва със способността да успокоява храносмилателния тракт.

Маслото от джинджифил също е невероятно противовъзпалително средство, което го прави огромно оръжие срещу синдрома на раздразнените черва. То върши чудесна работа за намаляване на газовете, които могат да причинят болезнено подуване на корема, помага за кръвообращението и ефективно намалява гаденето и прилошаването.

5. Етерично масло от тамян: Маслото от тамян е друго силно антибактериално, противогъбично и противовъзпалително етерично масло. Проучванията посочват, че може да облекчи някои чревни проблеми като диария и газове. Също така има тенденция да помага за поддържане на изпражненията по-редовни и облекчава чревните болки и спазми.

https://botalife-bg.com/produkt/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%be%d1%82-%d1%82%d0%b0%d0%bc%d1%8f%d0%bd/

Действително ли етеричните масла облекчават симптомите на IBS?

Тъй като причините за IBS не са напълно изяснени, изследванията разглеждат дали етеричните масла могат да се справят с няколко потенциални основни проблема.

Проучване от 2013 г. на изследва антибактериалните свойства на няколко етерични масла, за да види дали те могат да бъдат ефективни за намаляване на свръхрастежа на бактерии в тънките черва.

Установено е, че няколко етерични масла, включително масло от борови иглички, мащерка и чаено дърво, са много ефективни в борбата с бактериалния свръхрастеж. Установено е, че маслата от мента, кориандър, лимонова трева, розмарин са умерено ефективни.

Някои етерични масла могат да бъдат полезни при определени симптоми, но неуспешни при лечение на други. Например, маслото от джинджифил е ефективно за намаляване на гаденето и прилошаването при пътуване при някои хора, но може да е неефективно за лечение на други симптоми на IBS.

Източници:

www.thehealthyconsultant.com

www.healthline.com

Вашият коментар