Botalife
антибактериални етерични масла

ТОП 4 антибактериални етерични масла Напиши коментар

Ако искате да се борите с бактериите, няма по-добър вариант от комбинацията от здравословни храни и антибактериални етерични масла.

Интересното е, че повечето антибактериални лекарства, отпускани по лекарско предписание, всъщност са моделирани на основата на етерични масла, получени от растения и винаги, когато е възможно, е добре да се избере естествения подход преди всичко.

Причината за това е, че когато влагаме синтетика в телата си, телата ни не знаят как да обработват тези така наречени чужди вещества. И дори ако лекарството елиминира проблема, вероятно е да причини друг. Той може значително да повлияе на нашите хормони, ендокринната система, мозъчната функция и много други. Разбира се, от решаващо значение е да сте образовани, преди да опитате дадено вещество, било то синтетично или естествено, но в повечето случаи природният подход ви носи най-голяма полза, особено в дългосрочен план. Изследване, публикувано в Neuropharmacology, споделя, че когато се консумира синтетика, това причинява проблеми с мозъчната функционалност, като „нарушава когнитивната функция“ и паметта.

Друга причина е, че предписаните антибиотици могат да направят бактериалните щамове устойчиви на антибиотици. С други думи, синтетичните форми на антибиотици обикновено убиват добрите бактерии, които се намират в телата ни, и ние се нуждаем от тези добри бактерии, за да останем здрави. В същото време много антибиотици изобщо не са ефективни при убиването на бактерии, тъй като инфекцията, срещу която се опитвате да се борите, става устойчива на лекарството поради широкото му използване. Дезинфектантите за ръце са идеалният пример за това. Ето защо е добре да намалите антибактериалния сапун и лекарствата с рецепта и вместо това да изберете тези антибактериални етерични масла.

Топ 4 антибактериални етерични масла

Етеричните масла съществуват от векове, борейки се срещу всичко, независимо дали говорим за етерични масла за тревожност и депресия, за етерични масла за артрит и алергии, така че идеята да се използват за борба с инфекциите не е нещо ново. Те са били използвани за предотвратяване на всичко – от болестотворни бактерии и вируси до гъбички. В крайна сметка, доказателствата показват, че антибактериалните етерични масла могат ефективно да убиват бактериите, без да станат резистентни към това, което ги прави големи антибактериални и антимикробни ресурси. Това, което открих в клиничната практика и е съвместимо в медицинската литература, е, че маслата от риган, канела, мащерка и чаено дърво са едни от най-ефективните антибактериални етерични масла за борба с бактериални инфекции.

1. Масло от канела

Не само обичам вкуса на канелата и я използвам непрекъснато в моите уелнес тоници, печене и в моите безглутенови овесени ядки, но е още по-добре да знам, че всеки път, когато го консумирам, се боря с потенциални лоши бактерии тялото ми.

Проведени са проучвания, публикувани в Journal of Contemporary Dental Practice за ефективността на канеленото масло срещу „планктонната E. faecalis“ при процедура с коренови канали на зъбите. Резултатите показаха, че етеричното масло от канела елиминира бактериалния растеж след процедури от 7 и 14, което го прави съвместим естествен вариант. Проучването заключава, че етеричното масло от Cinnamomum zeylanicum е ефективно антибактериално средство срещу планктон и биофилм E. faecalis и може да бъде чудесно антимикробно средство при лечението на кореновите канали.

2. Масло от мащерка

Маслото от мащерка е чудесно антимикробно средство. Проведени са изследвания в Департамента по хранителни науки и технологии на Университета в Тенеси, за да се оцени ефектът му срещу бактериите, открити в млякото и салмонелата. Подобно на етеричното масло от канела, върху бактериите бяха поставени капчици етерично масло от мащерка с признание GRAS (общоприето като безопасно). Резултатите, публикувани в International Journal of Food Microbiology, показват, че „наноемулсиите“ могат да бъдат чудесни варианти за защита на телата ни от бактерии, като се използва масло от мащерка като антимикробен консервант за храната. Не би ли било това по-добър избор от обичайния химически подход? Разбира се!

3. Масло от риган

Интересното е, но не е изненадващо, че бактериалната резистентност към стандартните антибиотици се превърна в голям проблем в здравната индустрия. Това привлече повече внимание към растенията като възможни алтернативи за борба с лошите бактерии. Проучванията показват, че маслото от риган и наночастиците сребро, известни също като колоидно сребро, имат мощна антибактериална активност срещу някои устойчиви на лекарства бактериални щамове. Резултатите показват, че както индивидуалното, така и комбинираното лечение осигуряват намаляване на клетъчната плътност, което отстъпва на антимикробната активност чрез разрушаване на клетките. Като цяло тези резултати показват, че етеричното масло от риган може да бъде алтернатива при контрола на инфекциите.

4. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е невероятна алтернатива за борба с бактериите локално. Изследвания извън Индия показаха, че маслото от чаено дърво е ефективно срещу инфекции с Е. coli и стафилокок, когато се комбинира с евкалипт, една от моите препоръки за подпомагане на борбата с инфекциите, открити при настинки в гърдите. Проучванията разкриват, че при прилагане е имало незабавен ефект, последван от бавно освободен ефект за период от 24 часа. Това означава, че има първоначален клетъчен отговор в момента на използване, но маслата изглежда продължават да работят в тялото, което го прави чудесна възможност и като антимикробно средство. Препоръчвам да смесите едно от тези масла или комбинация с една чаена лъжичка мед от Манука и / или кокосово масло и да нанесете локално върху засегнатата област. Можете дори да комбинирате по една капка масло от риган, канела и мащерка с мед от Манука и да го приемате като тоник, въпреки че винаги предлагам да сте сигурни, че сте напълно информирани за всички масла, преди да ги погълнете, особено ако имате медицинско състояние или сте бременна или кърмите. В крайна сметка, чудесното при тези масла е, че те са по-щадящи за лигавицата на червата и могат да се използват за кратки периоди вътрешно и по-дълго външно, стига лекарят да одобри и да нямате отрицателна реакция към тях. Много от моите пациенти имат отлични резултати срещу бактериални инфекции, когато работят с протокол, който включва антибактериални етерични масла, костен бульон и пробиотици.

Ползи и употреба на антибактериални етерични масла:

1. Борба с бактериалните инфекции, като Candida и E. Coli

Известно е, че етеричните масла проявяват антибактериални свойства от много дълго време. Проведено е проучване, използващо 52 различни етерични масла срещу различни бактериални щамове, включително инфекции на кандида, салмонела и стафилокок, заедно с кожни инфекции и пневмония. Две масла, които проучването специално отбелязва като най-ефективни, са етеричното масло от мащерка и маслото от ветивер. Ето защо много фармацевтични продукти може да търсят растителни екстракти, които да играят роля в медицината и като консерванти.

2. Борба със стафилококови инфекции

Няколко масла са изследвани в Департамента по биологични науки в Манчестърския университет в Метрополитън срещу различни стафилококови инфекции, включително масло от пачули, масло от чаено дърво, масло от здравец, лавандулово масло и екстракт от семена на грейпфрут. Те бяха използвани индивидуално и в различни комбинации, за да се оцени доколко ефективни могат да осигурят антибактериална активност срещу „три щама на Staphylococcus aureus, по-специално Oxford S. aureus NCTC 6571 (щам Оксфорд), устойчив на метицилин S. aureus (EMRSA 15) и MRSA (необратим). ” Когато се използват в инхалации, комбинацията от екстракт от семена на грейпфрут и масло от здравец са най-ефективни като антибактериални средства, както и комбинацията от масло от здравец и чаено дърво.

3. Помагат в борбата с болничните инфекции

Не е чудно, че някои хора се чувстват неудобно, когато отиват в болници поради многобройните инфекции, които се откриват там. Няколко етерични масла са тествани срещу Staphylococcus aureus (MRSA), което може да причини сериозни проблеми с инфекции, включващи меки тъкани, кости или импланти. Маслото от чаено дърво и маслото от евкалипт показаха положителни резултати в способността им да се борят с няколко бактерии. Всъщност тези масла са били използвани в лекарствена среда срещу различни щамове, които са станали устойчиви на други превантивни лекарства. По-нататъшни тестове бяха оценени с използване на други етерични масла, включително мащерка, лавандула, лимон, лимонена трева, канела, грейпфрут, карамфил, сандалово дърво, мента, кунзея и градински чай. Най-ефективни бяха маслото от мащерка, лимон, лимонена трева и канела – въпреки това всички масла показаха значителна антибактериална защита като ефективно локално лечение.

4. Срещу MARCоNS

MARCoNS е труден щам на бактериите, дефиниран като множествена устойчива на антибиотици коагулазна отрицателна стафилокока. MARCoNS е предизвикателство, защото има тази уникална способност да се предпазва от лечение, дори антибиотици, чрез образуване на защитен биофилм. Според изследване, публикувано в Приложна и екологична микробиология, някои антимикробни етерични масла са били в състояние да се отърват от бактериите в биофилмите много по-добре от предписаните антибиотици. Изследването тества няколко етерични масла, за да се види колко добре биха могли да убият биофилми, образувани от „Pseudomonas aeruginosa (PAO1), Pseudomonas putida (KT2440) и Staphylococcus aureus SC-01. P. aeruginosa“, която е бактерия, открита в почвата, водата и животните, осигуряваща перфектния път в човешкото тяло. Тъй като биофилмите са в състояние да избегнат лечението с антибиотици и могат да причинят тежки, дори смъртоносни инфекции, има нужда от други безопасни и ефективни лечения, които не създават резистентност към тези опасни щамове. Етеричното масло от канела е проучено и може да има така необходимата антибактериална защитна защита.

5. Предпазват от бактерии, докато пътувате

Бактериите постъпват в тялото през отвори, като устата, ушите и носа. Можете да ги ядете, ако животното или растението, което консумирате, съдържа вирус или бактерии. Те могат да бъдат получени при плуване или пиене на заразена с бактерии вода. Тези нашественици могат дори да влязат в тялото през порите на кожата. Но един от тези най-лесните начини за заразяване е по въздуха. Можете да ги вдишвате, което може да доведе бактериите до белите дробове. Ето защо е толкова важно да прикривате устата си, когато кихате. Пътуването, особено по летищата и гарите, може да ви постави в силно податлива на бактерии среда. Всички трябва да дишаме, но вземането на някои предпазни мерки преди, по време и след пътуване наистина може да помогне. Имам любим тоник, който обичам да вземам предния ден и в деня на пътуването. По принцип правя тоник, използвайки съставките от моята Secret Detox Drink, но добавям капка масло от риган, което е естествен антибиотик, който може да помогне в борбата с нашествениците, когато влезете в контакт с тях. Етеричното масло от риган се използва при изследвания, за да се покаже неговата ефикасност срещу определени бактериални щамове. Резултатите показват, че етеричното масло от риган съдържа положителни бактериални и антимикробни ефекти.

Как да използваме антибактериалните етерични масла?

Както отбелязах по-горе, има няколко начина за използване на някои от етеричните масла. Можете да ги използвате вътрешно (само ако са 100 процента чисти), локално и чрез дифузия.

Антибактериален супер тоник
 • 1 капка етерично масло от риган
 • 1 капка етерично масло от джинджифил
 • 1 капка етерично масло от мента
 • 1 капка етерично масло от грейпфрут
 • 1 капка етерично масло от канела
 • 1 капка етерично масло от мащерка
 • ½ чаша вода

Смесете всички съставки в чаша и разбъркайте добре. След това изпийте.

Антибактериален супер тоник – за локална употреба
 • 1 капка масло от чаено дърво
 • 1 капка етерично масло от джинджифил
 • 1 капка масло от ветивер
 • 1 капка лавандулово масло
 • 1 чаена лъжичка кокосово масло

Смесете всички съставки в малка купа или в дланта на ръката си. Нанасяйте върху корема или директно върху проблемната зона два пъти дневно. Ако забележите някакво дразнене, спрете да използвате веднага.

Внимание! Има много антимикробни, антибиотични и антибактериални етерични масла, които могат да бъдат изключително полезни за борба със съществуващите инфекции, както и за предотвратяването им на първо място. Независимо от това, етеричните масла са силно концентрирана екстракция от растенията и трябва да се използват с подходящо образование. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и ако Вашият лекар няма никакви познания, намерете лекар с холистична или функционална медицина във вашия район.

Тук споделяме и любимата на д-р Джош Акс рецепта за Secret Detox Drink:

 • 500 мл топла или гореща вода
 • 2 супени лъжици ябълков оцет
 • 2 супени лъжици лимонов сок
 • ½ чаена лъжичка смлян джинджифил
 • ¼ чаена лъжичка канела
 • ¼ тире лют червен пипер
 • 1 чаена лъжичка суров мед (по желание)

Към тази напитка можете да добавите 1 капка антибактериално етерично масло.

По материали на д-р Джош Акс

Top 4 Antibacterial Essential Oils – Dr. Axe

Secret Detox Drink Recipe: Cleanse and Rejuvinate – Dr. Axe

Вашият коментар