Botalife
Рожков Ceratonia Siliqua

Рожков Ceratonia Siliqua

Рожковът е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено в Средиземноморския регион. Отглежда се заради ядивните му семенни шушулки. Расте добре в топъл, умерен климат и в субтропически климат, като понася добре горещи и влажни крайбрежни зони. Устойчиво е на суша. Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния, а също и Кипър. Дървото започва да ражда плодове (рожковените шушулки) след шестата година. Когато достигне 12-годишна възраст, то лесно може да даде 50 kg плод на година. Колкото повече старее дървото, добивът от него се увеличава – до 100-120 kg. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.
Въпреки далечните си корени, дървото е естествено разпространено и в следните райони в България: Черноморско крайбрежие, Североизточна България и Стара Планина – от 0 до 500 метра надморска височина.

История 

Първите сведения за рожков получаваме още в Древен Египет. Шушулки на рожков били смесвани с овесена каша, с мед и восък за лекарство срещу стомашни проблеми.
През I-ви век, Дискоридис пише, че рожков действа добре за облекчаване на болки в стомаха и нарушения в храносмилането.
Раннохристиянската църква използвала отвара от рожков в някои от ритуалите си.
Преди разпространението на захарното цвекло и захарната тръстика, растението се отглеждало заради ядливите си шушулки, които са били основен източник на захар.

Едно от интересните приложения е използването на изсушените неотворени шушулки, които могат да се ползват за музикален перкусионен инструмент, подобен на маракасите. Звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване. Семената на рожков са удивително еднакви, което е причина в миналото да са се ползвали като единица за тегло.

В Малта сироп от шушулките на растението се препоръчва при кашлица и силни болки в гърлото. Сушен плод се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват. Напитки от рожковен сок се пият на ислямския празник Рамадан.

Рожков на прах или парченца се използват също както съставка – заместител на шоколада, за сладкиши и торти. Много хора смесват рожков със сурово какао за по-добър вкус. Брашното от семената се използва в производство на хляб без глутен и се прилага в борбата с повръщането по време на бременност и при проблеми с наднорменото тегло.

Приложение

Плодът на рожков е богат на инозитол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Рожков е богат на калций. Той съдържа около три пъти повече калций от какаото и само 60% от калориите му. Освен това, рожковът съдържа витамин B1 колкото ягодите и повече витамин A от аспержите. Също съдържа витамин B2, магнезий, калий и микроелементи желязо, мед, никел, манган и хром.

Нашият Екстракт от плодове на рожков е 100 % натурален. Перфектното допълнение за подсилване на имунитета през есенния сезон. Много подходящо при спортисти. Подпомага физическото и умствено развитие при децата. Прочиства белите дробове и черният дроб от токсини. Много подходящо за употреба от пушачи. Силен антиоксидант. Подпомага изчистването на радиация от организма.

Също така е част от специалната ни селекция продукти “Пътеводител на есента”.

*Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в статиите на Botalife, както и в листовките, приложени към всеки продукт се отнасят единствено за продуктите с марка Botalife, за които Botalife гарантира за концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.