Botalife

Ползи и приложения на маслото от гроздови семки Напиши коментар

Ако търсите изцяло натурален овлажнител, който да добавите към рутинната си грижа за кожата, или здравословно за сърцето олио за готвене, запознайте се с маслото от гроздови семки.

Маслото от гроздови семки е масло, извлечено от гроздовите семки по време на процеса на производство на вино. Важно е да се отбележи, че ползите от маслото от гроздови семки са налице, когато то е студено пресовано на ниска температура и не е рафинирано! Така то може да бъде от полза за вашето здраве и кожа благодарение на своите богати на антиоксиданти, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Ползи за здравето от маслото от гроздови семки

1. Идеално за готвене: Маслото от гроздови семки има лек, неутрален вкус, което го прави чудесно за готвене. Неговата точка на димене е 216 градуса, което го прави идеално за пържене.

2. Високо съдържание на Омега 6: Маслото от гроздови семки е с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини (PUFA), предимно омега-6 мастни киселини. Според American Heart Association, PUFAs могат да бъдат полезни за сърцето ви, ако се използват вместо наситени мазнини и трансмазнини във вашата диета.

Изследванията показват, че PUFAS може да намали холестерола и риска от сърдечни заболявания. Но има една уловка: Оптималното здраве зависи от правилния баланс на омега-6 мастни киселини и омега-3 мастни киселини в тялото ви. Повечето хора получават повече от достатъчно омега-6 мастни киселини в диетата си и почти не достатъчно омега-3.

3. Източник на антиоксиданти: Маслото от гроздови семки е много богато на антиоскиданти и се бори срещу свободните радикали. Това се дължи на високото съдържание на витамин Е в маслото от гроздови семки, дори повече от зехтина. Витамин Е е витамин, който действа като мастноразтворим антиоксидант, който помага за защитата на вашите клетки от увреждащите свободни радикали, които са свързани с рак, сърдечни заболявания и други хронични заболявания. Витамин Е също така поддържа имунната система. Изследванията показват, че може да забави прогресията на деменцията, но са необходими повече изследвания.

4. Действа противовъзпалително: Антиоксидантите в маслото от гроздови семки могат да помогнат в борбата с хроничното възпаление.

Изследване на жени с наднормено тегло или затлъстяване показва, че консумацията на масло от гроздови семки намалява възпалителните състояния, както и инсулиновата резистентност.

Ползи за кожата от маслото от гроздови семки

Много от ползите за красотата на маслото от гроздови семки се дължат на съдържанието на витамин Е и омега-6 мастни киселини. Свободните радикали и факторите на околната среда, като слънце, вятър и замърсяване, могат да причинят много вреди на кожата.

Витамин Е помага в битките със свободните радикали, така че може да помогне за подобряване на кожата, когато се консумира във вашата диета. Същите ползи могат да се прилагат, когато се прилага директно върху кожата под формата на масло от гроздови семки.

Според Института Линус Полинг омега-6 и омега-3 мастните киселини са от решаващо значение за функцията и външния вид на кожата. А омега-6 мастните киселини са необходими за функционирането на кожната бариера. Основната омега-6 PUFA в маслото от гроздови семки е линоленовата киселина. Тази мастна киселина може да помогне за намаляване на възпалението в средния и външния слой на кожата.

Маслото от гроздови семки се използва още за:

  • овлажняване на кожата
  • лекува акне
  • изсветлява кожата
  • стягане на порите
  • намалява следите от белези
  • премахване на грима

Маслото от гроздови семки прониква бързо в кожата и не я оставя мазна. За да използвате масло от гроздови семки на лицето си, масажирайте няколко капки в чиста кожа, преди да си легнете вечер. Можете да повторите процедурата сутрин, ако желаете. Тъй като маслото от гроздови семки не запушва порите, то е идеално за всички типове кожа, включително мазна кожа, която се нуждае от овлажняване.

Ползи за косата от маслото от гроздови семки

Маслото от гроздови семки може да подобри състоянието на косата и скалпа. Ако имате пърхот, който често се причинява от сух скалп, прилагането на омекотяващо масло от гроздови семки върху скалпа може да помогне за възстановяване на влагата.

Някои естествени масла, включително зехтин и кокосово масло, са полезни за косата ви, но я оставят да се чувства мазна и утежняваща. Маслото от гроздови семки е леко и няма такъв ефект. Когато се прилага върху косата ви, маслото от гроздови семки добавя влага, сила и блясък.

Масажирайте няколко супени лъжици масло от гроздови семки в косата и скалпа преди измиване с шампоан.

Маслото от гроздови семки се използва като естествено средство за лечение на плешивост. Смята се, че линоленовата киселина стимулира растежа на косата. Маслото съдържа флавоноиди, наречени процианидинови олигомери. Това са мощни антиоксиданти. In vitro и in vivo проучвания показват, че процианидиновите олигомери могат да индуцират растежа на косата, но са необходими повече изследвания.

Масло от гроздови семки и аромотерапия

Маслото от гроздови семки е чудесено носещо масло за ароматерапия и ароматерапевтичен масаж. Ароматерапията може да помогне за облекчаване на безпокойството и намаляване на стреса.

Източници:

www.medicalnewstoday.com

www.verywellhealth.com

www.healthline.com

Вашият коментар