Botalife

Най-подходящите етерични и растителни масла при високо кръвно налягане Напиши коментар

Високото кръвно налягане или хипертонията е често срещан проблем сред хората в днешно време. Ако не се лекува, може да доведе до инфаркт и инсулт. Някои вярват, че приемането на етерични масла може да понижи кръвното налягане, което е постоянно високо. Клинично проучване от 2012 г. за ефекта на ароматерапията върху хипертонията подкрепя това схващане. Проучването използва смес от етерични масла от лавандула, иланг-иланг и нероли.

Етеричните и растителните масла могат да бъдат ефективни, ако се използват самостоятелно или в комбинация с други масла.

1. Органично масло от черен кимион: Маслото от черен кимион също е изследвано за неговата потенциална ефективност при намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола. Високото кръвно налягане и високите нива на общ и LDL (лош) холестерол са важни рискови фактори за сърдечни заболявания.

Две проучвания, едното при 90 жени със затлъстяване, а другото при 72 възрастни с диабет тип 2, установяват, че приемането на 2-3 грама масло от черен кимион на ден в продължение на 8-12 седмици значително намалява нивата на LDL (лошия) и общия холестерол.

Друго проучване при 90 души с високи нива на холестерол наблюдава, че консумацията на 2 чаени лъжички (10 грама) масло от черен кимион след закуска в продължение на 6 седмици значително намалява нивата на LDL (лош) холестерол.

Маслото от черен кимион също може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Едно проучване при 70 здрави възрастни отбелязва, че 1/2 чаена лъжичка (2,5 ml) масло от черен кимион два пъти на ден в продължение на 8 седмици значително намалява нивата на кръвното налягане в сравнение с плацебо.

2. Етерично масло от бергамот: В проучване, включващо 52 участници, изследователите са тествали вдишването на смес от масла, съдържаща масло от бергамот, може да помогне за намаляване на хипертонията. Сместа включва също масла от лавандула и иланг-иланг. Въз основа на техните резултати екипът заключава, че етеричните масла могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане.

3. Етерично масло от тамян: Етеричното масло от тамян е популярен компонент на източната медицина. В допълнение към противовъзпалителните свойства, маслото от тамян може също да помогне в борбата с тревожността и подобни проблеми. Тези ефекти спомагат за намаляване на високото кръвно налягане.

4. Етерично масло от лавандула: Лавандулата е едно от най-популярните етерични масла за подобряване на релаксацията и намаляване на стреса и безпокойството. Различни учени зад проучване от 2006 г. и проучване от 2012 г. установиха, че смес от масла, включително лавандула, може да намали високото кръвно налягане при участниците, които го вдишват.

5. Етерично масло от нероли: Изследователи са открили, че етерично масло от нероли, смесено с масла от лавандула и иланг-иланг, може да намали стреса и кръвното налягане при хора с прехипертония и хипертония.

6. Етерично розово масло: Розовото масло има успокояващ ефект. Едно проучване съобщава, че прилагането на розово масло върху кожата може да намали кръвното налягане, сърдечната честота, честотата на дишане, нивата на насищане на кръвта с кислород и температурата на кожата.

7. Етерично масло от иланг иланг: Изследователите са използвали етерично масло от иланг-иланг в комбинация с други масла за ефективно понижаване на кръвното налягане. Малко проучване от 2013 г. съобщава, че ароматът на иланг-иланг може да има седативен ефект, който значително намалява кръвното налягане.

8. Масло от ленено семе: Маслото от ленено семе може също да понижи високото кръвно налягане. Проучване установява, че след прием сутрин и вечер на 1 ч. л ленено масло в продължение на 6 месеца, група участници със среден кръвен резултат от 140 mm Hg са забелязали спад на кръвното си налягане с 15 mm Hg.

Рецепти:

Рецепта за лосион:

5 капки етерично масло от лавандула

5 капки етерично масло от тамян

30 мл кокосово масло

Инструкции: Смесете всички съставки. Втрийте малко количество в слепоочията и под носа.

Рецепта за дифузер:

3 капки етерично масло от бергамот

3 капки етерично масло от лавандула

3 капки етерично масло от иланг-иланг

Инструкции: Комбинирайте съставките. Поставете сместа в ароматерапевтичен дифузер. Бавно вдишвайте маслата в продължение на 15 до 30 минути.

Рецепта за масажно масло:

10 капки етерично масло от лавандула

7 капки етерично масло от иланг-иланг

1 капка етерично масло от нероли

50 капки бадемово масло

Инструкции: Комбинирайте съставките. Използвайте го като масажно масло или го добавете към топла вана.

Източници:

www.medicalnewstoday.com

www.healthline.com

www.ncbi.nlm.nih.gov

Вашият коментар