Botalife

Най-новите изследвания за ползите на маслото от черен кимион Напиши коментар

Независимо дали поглъщате лъжица мед, за да успокоите кашлицата, или отпивате чаша чай от лайка, за да помогнете на съня си, факт е, че едно домашно лекарство вече е проправило път към вашата уелнес рутина. Сред забележителните съставки за домашни лекарства също така попада и маслото от черен кимион (nigella sativa) – терапевтичен агент със силни лечебни свойства, който се използва от векове. Всъщност изследванията показват, че използването на естествени лекарства от семена, кори, плодове и други растителни части датира от векове.

Към днешна дата маслото от черен кимион има много практически приложения за здравето и красотата.

Представяме ви най-новите научни изкледвания за многобройните ползи на маслото от черен кимион.

Какво представлява маслото от черен кимион?

Маслото от черен кимион се извлича от семената на едногодишното цъфтящо растение Nigella sativa, наричано също черно семе, казва Лорета Прат, доктор по медицина, двоен сертифициран лекар по вътрешни болести и дерматолог в Advanced Dermatology PC в Чадс Форд, Пенсилвания. Произхождащо от Южна Европа, Северна Африка и Югозападна Азия, маслото от черен кимион се използва за лечение на широк спектър от заболявания, включително сърдечно-съдови нарушения, диабет и рак, наред с други, поради един от основните му компоненти – тимохинон.

Маслото от черен кимион се използва най-често в храната, обикновено като подправка или консервант. Приема се през устата под формата на прах или масло, или се прилага върху кожата като лосион или гел.

Какви са ползите от маслото от черен кимион?

Маслото от черен кимион има редица ползи за здравето, като противовъзпалителни, антивирусни и антимикробни ефекти, което го прави полезно за множество медицински състояния, според Erum N. Ilyas, M.D., сертифициран дерматолог в Schweiger Dermatology в Пенсилвания.

Тимохинонът, най-изобилният компонент в маслото от черен кимион, е отговорен за повечето от тези ползи, казва д-р Прат. Според изследвания съединението има антибактериални, антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови и защитни свойства за черния дроб и бъбреците, които подобряват процеса на оздравяване при редица състояния, включително акне и системни заболявания като диабет.

Кожни заболявания

Благодарение на своите противовъзпалителни и антимикробни ефекти, маслото от черен кимион може да помогне за намаляване на симптомите на дерматологични заболявания като псориазис, екзема, витилиго и акне, казва Азаде Ширази, доктор по медицина, сертифициран дерматолог в Центъра за дерматология и лазерна хирургия La Jolla в Калифорния .

Екземата е възпалително състояние на кожата, което причинява суха и сърбяща кожа, люспести петна, мехури и в тежки случаи може да направи кожата податлива на инфекции. Едно проучване, сравняващо приложението на масло от черен кимион спрямо локални стероидни лекарства и крем без рецепта (OTC) върху екзема на ръцете, показва, че маслото от черен кимион може да бъде толкова ефективно, колкото стероиден крем за лечение и намаляване на тежестта на екзема.

Псориазисът е състояние, което причинява образуването на сърбящи и/или болезнени петна от червена кожа със сребристи люспи. Проучване на възрастни с умерен до тежък псориазис, лекувани с локална комбинация на растителна основа, в която маслото от черен кимион е основен компонент, показва обещаващи резултати. Въпреки това са необходими още допълнителни изследвания.

Витилигото е хронично, автоимунно разстройство, характеризиращо се със загуба на пигмент в участъци от кожата, също може да има полза от лечението с масло от черен кимион, казва Мелани Спийд, регистрирана медицинска сестра и основател на Flawless MedSpa в Лас Вегас, Невада. Малко проучване на 33 души с витилиго установява, че при лечение с локален крем, съдържащ масло от черен кимион, е открита статистически значима репигментация в ръцете, лицето и гениталните области на участниците.

Акне вулгарис е възпалително кожно заболяване, причинено от запушени космени фоликули, които образуват лезии. Изследванията показват, че антимикробните и противовъзпалителните свойства на маслото от черен кимион могат да осигурят ползи за намаляване на акнето. Всъщност едно проучване показва, че 58 % от участниците в проучването, които са прилагали лосион, съдържащ 10 % масло от черен кимион за период от два месеца, са забелязали положителен отговор на лечението, включително намаляване на обривите. Нещо повече, участниците отбелязват липса на странични ефекти при използване на лосион, съдържащ масло от черен кимион.

Заздравяване на рани

Тимохинонът може да насърчи заздравяването на рани поради своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални свойства, казва Мелани Спийд, регистрирана медицинска сестра и основател на Flawless MedSpa в Лас Вегас, Невада. Маслото от черен кимион също може да стимулира производството на колаген, ускорявайки процеса на заздравяване на кожата, добавя тя. Въпреки това са необходими повече изследвания, тъй като данните за свойствата на маслото от черен кимион за заздравяване на рани са до голяма степен ограничени до проучвания върху животни.

Здраве на косата

Маслото от черен кимион може да помогне за намаляване на състоянията на сух, лющещ се скалп (себореен дерматит или пъпки, които могат да се появят близо до космените фоликули), като се имат предвид неговите противовъзпалителни ползи, казва д-р Ширази. Има и някои твърдения, че помага при косопад, въпреки че липсват изследвания.

Диабет

Маслото от черен кимион изглежда има хипогликемични свойства при пациенти с диабет, което означава, че може да бъде ефективно за понижаване на кръвната захар, според проучване, публикувано в Indian Journal of Physiology and Pharmacology. „Наблюдавано е, че маслото от черен кимион значително намалява както нивата на кръвната захар на гладно, така и нивата на A1c (изчислена средна глюкоза)“, казва Кейси Кели, доктор по медицина, експерт по инфекциозни заболявания и основател и медицински директор на Case Integrative Health в Чикаго.

Отслабване

Маслото от черен кимион има ефект на потискане на апетита, който може да помогне при загуба на тегло, казва д-р Иляс. Рандомизирано, двойно-сляпо проучване на жени със затлъстяване, които следват нискокалорична диета, установи, че интегрирането на масло от черен кимион подобрява състава на тялото, като индекс на телесна маса, и намалява апетита при участниците, въпреки че са необходими повече изследвания.

Рак

Тимохинонът в маслото от черен кимион го прави мощен срещу болести, казва д-р Кели. Въпреки че няма изобилие от рецензирани изследвания за маслото от черен кимион и неговите противоракови свойства, изследователите смятат, че спира растежа на някои ракови клетки и в някои случаи, като меланома, подпомага в убиването на раковите клетки.

Стомашно-чревни нарушения

Маслото от черен кимион естествено помага за облекчаване на телесния дискомфорт, свързан с газове, включително подуване и дискомфорт от лошо храносмилане, казва д-р Кели. Изследванията показват, че маслото от черен кимион може да помогне в борбата с бактериите Helicobacter pylori, които, ако не се лекуват, могат да доведат до стомашни язви, възпаление на храносмилателния тракт и в редки случаи рак на стомаха.

Астма

Маслото от черен кимион може да помогне за намаляване на възпалението на дихателните пътища при пациенти с астма поради релаксиращия си ефект върху гладката мускулатура. Едно проучване, публикувано в Iranian Journal of Basic Medical Sciences, отбелязва, че пациенти с астма, лекувани с по 500 милиграма масло от черен кимион два пъти дневно за период от четири седмици, са имали подобрена белодробна функция и контрол на астмата.

Хипертония

Понижаването на кръвното налягане може да бъде друга полза от маслото от черен кимион, според едно проучване, публикувано във Phytotherapy research: PTR. Изследователите установяват, че индивиди, приемащи 2,5 милилитра масло от черен кимион два пъти дневно, са имали значително понижение на кръвното налягане без никакви неблагоприятни ефекти.

Безплодие

Според д-р Кели има някои доказателства, че маслото от черен кимион може да помогне за лечение на безплодие при мъжете. Например, рандомизирано, контролирано проучване, публикувано във Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, установи, че безплодни мъже, които приемат 2,5 милилитра масло от черен кимион два пъти дневно за период от два месеца, са имали значително увеличение на броя на сперматозоидите, подвижността (способността за движение) и морфология (форма) и обем на спермата.

Холестерол

Поддържането на здравословни нива на холестерола може да бъде друга полза от маслото от черен кимион, според проучване, което отбелязва, че тези, които са консумирали 2 супени лъжици масло от черен кимион след закуска в продължение на шест седмици, са забелязали значително намалени LDL (липопротеини с ниска плътност), известни също като лош холестерол.

Странични ефекти на маслото от черен кимион

Като цяло маслото от черен кимион се понася добре с малко странични ефекти, но има няколко риска, като възпаление на кожата, казва д-р Кели. „Освен това маслото от черен кимион има потенциал да забави съсирването на кръвта и да увеличи риска от кървене. Поради тази причина всеки с нарушение на кръвосъсирването или който приема лекарства, които влияят на съсирването на кръвта (като хепарин или варфарин), трябва да избягва маслото от черен кимион“, добавя тя. Маслото от черен кимион може също да причини алергични обриви, разстроен стомах, повръщане или запек при някои потребители, според Националната медицинска библиотека.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате масло от черен кимион?

Маслото от черен кимион може да се закупи в повечето магазини за здравословни храни, но както при всяка добавка или естествено лекарство, винаги проверявайте и търсете 100 % чисто, неразредено масло от черен кимион, както и се интересувайте за съдържанието на тимохинон в маслото, казва д-р Кели.

Източници:

www.forbes.com/health

Вашият коментар