Botalife

Най-ефективните масла при сезонни и кожни алергии Напиши коментар

Етеричните масла са сред най-популярните естествени средства при алергии.

Алергиите са шестата водеща причина за хронични заболявания в Съединените щати, засягащи приблизително 50 милиона души. Въпреки че няма лек за алергиите, има няколко начина, по които симптомите на алергиите могат да бъдат управлявани.

Симптомите на сезонните алергии включват сълзене на очите, запушен нос, кихане, кашлица, хрипове и задръствания в гърдите.

Кожните алергии могат да доведат до подуване, сърбеж и зачервяване.

Тази статия изброява най-ефективните етерични масла за облекчаване на симптомите на сезонни алергии и кожни алергии, които може да включите във вашия протокол за лечение на алергия.

1. Масло от черен кимион: Черния кимион е едно от най-старите лечебни растения, използвани от векове за предотвратяване и лечение на редица заболявания, включително и алергии. Терапевтичните му качества се дължат на уникалния му естествен състав, който включва над 100 активни компонента на мастни киселини, витамини, минерали, Омега 3 и 6. Приемано вътрешно за продължителен период от време спомага да се възстанови естествения баланс в организма, което води до значително намаляване или пълното изчезване на редица здравословни проблеми. При кожни алергии освен вътрешен прием сутрин и вечер по 1 чаена лъжичка на гладно, се препоръчва и намазването на засегнатите участаци с масло от черен кимион.

2. Етерично масло от мента

Проучване, публикувано в National Library of Medicine от 2010 г., макар и върху животни, установи, че маслото от мента има релаксиращ ефект върху гладката мускулатура, което помага за намаляване на контракциите, които причиняват кашлица.

Според други изследвания, маслото от мента може също да помогне за лечение на тревожност и умствена умора, симптоми, които често изпитват страдащите от алергия.

Маслото от мента може да бъде полезно за облекчаване на сезонни алергии.

3. Етерично масло от тамян

Маслото от тамян е друго масло, което намалява възпалителната активност в тялото. Едно проучване съобщава, че маслото от тамян проявява противовъзпалителни ефекти при бронхит, който причинява възпаление на дихателните пътища и инфекции на синусите. Може да е полезно и за хора с астма.

Маслото от тамян може да помогне при симптомите на сезонни алергии.

4. Етерично масло от евкалипт

Изследванията показват, че използването на смес от масла, включително масло от евкалипт за инфекции на горните дихателни пътища води до значително и незабавно подобрение на симптомите. Участниците съобщават за намаляване на дрезгавостта, кашлицата и възпаленото гърло. Тези симптоми могат да се появят при сезонни алергии.

Сместа от етерични масла, използвана в изследването, съдържа масло от евкалипт, масло от мента, масло от риган и масло от розмарин.

5. Етерично масло от лимон

В едно проучване беше установено, че спрей за нос на основата на масло от лимон помага при лечението на целогодишен и сезонен алергичен ринит. Етеричното масло от лимон може също да инхибира активността на бактериите.

Не се препоръчва нанасянето на етерични масла на цитрусова основа върху кожата преди излагане на слънце. Тези масла могат да накарат кожата да стане по-чувствителна към слънчева светлина, увеличавайки риска от вредни мехури или изгаряния.

6. Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула естествено потиска възпалението, потиска безпокойството и насърчава дълбокия сън, като всичко това може да е от полза за хора с алергии.

Маслото от лавандула е особено добър вариант за кожни алергии, тъй като е нежна към кожата и успокоява раздразнението, като изследванията показват, че ускорява заздравяването. Маслото от лавандула може да се прилага директно върху кожата или да се добавя към вани, лосиони и други продукти за кожа.

7. Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има доказани противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства и може да е подходящо при някои кожни алергии.

Освен това намалява възпалението, като изследванията установяват, че маслото от чаено дърво, приложено локално, значително намалява подуването, предизвикано от хистамин възпаление на кожата в сравнение с парафиновото масло.

Трябва да се отбележи, че поради силата си, маслото от чаено дърво може да предизвика алергичен контактен дерматит при някои хора. Освен това маслото от чаено дърво трябва да се използва само локално и не трябва да се поглъща.

8. Етерично масло от лайка

Маслото от лайка е ефективно противовъзпалително средство, което може да се използва при кожни заболявания, възпаление на лигавиците и симптоми на синузит.

Може също така да облекчи сърбежа и подуването, свързано с екзема, когато се смеси с носещо масло и се прилага локално.

Източници:

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.medicalnewstoday.com

Вашият коментар