Botalife

Най-добрите етерични масла при слънчево изгаряне Напиши коментар

Твърде многото излагане на UV слънчева светлина може да претовари имунната система на тялото, което води до слънчево изгаряне. Някои етерични масла съдържат съединения, които намаляват симптомите на слънчево изгаряне и насърчават заздравяването.

Много активни съставки, открити в етеричните масла, имат повече от един положителен регенеративен или защитен ефект. Тъй като повечето етерични масла съдържат повече от една активна съставка, много от тях имат дълъг списък от потенциално свързани ползи за здравето.

Тук ще разгледаме най-добрите етерични масла за слънчево изгаряне и какво казва науката за тях, заедно с повече информация.

6 най-добри етерични масла за слънчево изгаряне:

От всичките проучвания, изследващи ползите от етеричните масла за възстановяване при слънчево изгаряне, повечето са стигнали до заключението, че маслата трябва да се прилагат възможно най-скоро след слънчево изгаряне, за да се получат ползите.

Повечето проучвания също така подкрепят препоръката, че етеричните масла не трябва да се прилагат върху области, където кожата е много тънка или близо до силно регулирани от хормони органи, като гениталиите, клепачите, устата и гърдите.

1. Етерично масло от лавандула:

Етеричното масло от лавандула има най-малко седем активни съставки, за които е известно, че насърчават регенерацията на кожата и засилват имунната функция.

Известно е също, че етеричното масло от лавандула има силни антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Това помага за намаляване на симптомите на болка, зачервяване и подуване, като същевременно намалява риска от инфекция.

2. Етерично масло от мента:

Етеричното масло от мента съдържа няколко активни съставки с известни ползи за здравето, като най-мощната е ментолът, който има много силни противовъзпалителни, антибактериални, антисептични свойства. Единственият известен страничен ефект, свързан с ментола, е леко кожно дразнене и зачервяване.

3. Етерично масло от чаено дърво:

Етеричното масло от чаено дърво се използва като билково лекарство за различни здравословни проблеми, включително повечето кожни заболявания. Активните съставки в маслото от чаено дърво му придават противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Маслото от чаено дърво се свързва в редки случаи със сериозни усложнения.

4. Етерично масло от гераниум:

Етеричното масло от гераниум съдържа най-малко 12 активни съставки, които имат силни антибактериални, антимикробни, противоракови и противовъзпалителни свойства.

Маслото от гераниум също е доказано полезно като успокоително, така че може да осигури още по-мощно облекчаване на болката от слънчево изгаряне.

5. Етерично масло от немска лайка

Лайката е била използвана от векове, потенциално дори хиляди години, като билково лекарство поради своите успокояващи свойства.

С повече от 10 активни съставки, които имат известни ползи за здравето, маслото от немска лайка има установени противовъзпалителни свойства. Също така е доказано, че насърчава или ускорява заздравяването на рани.

Етеричното масло от немска лайка се счита за основен билков лек и се използва за широк спектър от кожни заболявания, включително циреи, слънчево изгаряне и псориазис.

6. Етерично масло от евкалипт:

Известно е, че етеричното масло от евкалипт съдържа съединения, за които е доказано тяхното антиоксидантно, противовъзпалително и антибактериално действие. Доказано е също, че има антипролиферативно и противораково действие, като предотвратява разпространението на ракови клетки.

Начин на приложение на етеричните масла при слънчеви изгаряния:

Етеричните масла никога не трябва да се нанасят директно върху кожата. Преди да нанесете етерични масла върху кожата си, трябва да ги разредите с базово масло. Обичайната рецепта е 3 до 5 капки етерично масло към 30 мл базово масло.

Свързани статии:

Как да си направим натурален слънцезащитен крем?

Вашият коментар