Botalife

Най-добрите етерични и растителни масла при псориазис Напиши коментар

Псориазисът е сравнително често срещано кожно заболяване може да се появи по всяко време. При това заболяване клетките се делят до десет пъти по-бързо от нормалното, кожата се зачервява и се появяват бели люспи отгоре. Най-често тези образувания се появяват по коленете, лактите, долната част на гърба и по скалпа.

Пристъпите често са източник на дискомфорт, но облекчението може да дойде под много форми, от лекарства през светлинна терапия до етерични масла. Етеричните масла се използват като алтернативни терапии за широк спектър от здравословни проблеми, включително кожни заболявания.

Ето кои са най-добрите за този здравословен проблем масла:

1. Кокосово масло: Кокосовото масло не се счита за етерично масло, но има силни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката при псориазис. Широко се смята за нежна съставка. Поради това често се препоръчва като лечение на псориазис на скалпа. Маслото овлажнява кожата и люспите. Когато се използва самостоятелно, кокосовото масло обикновено не предизвиква странични ефекти. Кокосовото масло често се използва като масло-носител за етерични масла. Приемайте до две супени лъжици нерафинирано кокосово масло дневно. Лауриновата киселина в него може да блокира навлизането на бактерии и вируси в тялото ви. Можете също така да нанесете нерафинирано кокосово масло обилно върху засегнатите области. За най-добър ефект го нанесете върху кожата си веднага след къпане.

2. Рициново масло: Рициновото масло е естествен емолиент и работи за омекотяване на кожата. То може да помогне за ускоряване на заздравяването и овлажняване на зони със суха, лющеща се кожа, когато се използва ежедневно. Смята се също, че прилагането на рициново масло директно върху кожата може да помогне за премахване на токсините. Може да подобри имунната функция чрез увеличаване на броя на лимфоцитните клетки, борещи се с болестта, в тялото ви.

3. Масло от черен кимион: Според едно проучване от 2012 г., маслото от черен кимион има противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични и антихелминтни (или антипаразитни) свойства. Това означава, че потенциално може да помогне при редица кожни проблеми, от такива, причинени от псориазис, до такива, причинени от паразити. Може да помогне за успокояване на всяко възпаление, като същевременно ускори процеса на заздравяване на кожата. Маслото от черен кимион също може да бъде отличен овлажнител за кожата.

4. Арганово масло: Аргановото масло е богато на витамин Е, който хидратира кожата. Може също така да подобри метаболизма на кожата ви, да намали възпалението и да предпази кожата от слънцето. Аргановото масло може да действа при псориазис, защото е силно противовъзпалително и антисептично. Това означава, че маслото има свойства, които помагат за намаляване на зачервяване, сухота, подуване и сърбеж.

5. Етерично масло от мента: Маслото от мента спомага за намаляване на сърбежа и болката, които получавате в и около петната от псориазис. Това масло също се справя със сърбежа, причинен от всичко – от херпесни мехури до заразяване с краста. Популярното домашно лекарство включва комбиниране на една чаша дестилирана вода с пет до седем капки етерично масло от мента в спрей бутилка. Можете да напръскате тази смес върху болезнената, сърбяща кожа за успокояващо облекчение.

6. Етерично масло от лавандула: Лавандуловото масло е едно от най-често изследваните етерични масла. Използва се за различни състояния, включително ожулвания или охлузвания, главоболие и мускулни болки. Дори е доказано, че лавандуловото масло има силни антибактериални и противогъбични свойства срещу различни бактерии, при които традиционните лекарства са се провалили. Лавандуловото масло може също да помогне за намаляване на сърбежа по кожата, причинен от псориазиса.

7. Етерично масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво има силни антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Може също да поддържа здрава имунна функция. Ако почешете област, засегната от псориазис, помислете за нанасяне на масло от чаено дърво върху областта. Това може да помогне за предотвратяване на инфекция и облекчаване на възпалението. Не използвайте твърде много от това мощно масло обаче, тъй като може да изсуши кожата ви и да влоши нещата.

8. Етерично масло от гераниум: Маслото от гераниум може да подобри кръвообращението, да намали възпалението и дори да действа за облекчаване на стреса. Също така то насърчава растежа и регенерацията на здрави клетки. При кожни проблеми, вариращи от акне до дерматит, можете да смесите до пет капки масло от гераниум с 1 ч. л нерафинирано кокосово масло. Прилагайте тази смес върху засегнатите области два пъти дневно.

Източници:

www.healthline.com

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.medicalnewstoday.com

Вашият коментар