Botalife

Масло от чия – Прави ни умни и гони депресията

Маслото от семена на чия е най-богатият източник на омега-3 мастни киселини! Съдържа 60-65% алфа- линоленовата киселина, което е 28 пъти повече от сьомгата (чийто произход тревожи мнозина). Оме- га-3 не се произвежда в човешкия организъм, но е много важна киселина. Това е на практика маслото, което “движи” мозъка, тъй като 2/3 от него се състои от мастни клетки. Затова и маслото се препоръчва на хора, които се занимават с активна умствена дейност. Омега-3 регенерира мембраните на невроните в мозъка и предотвратява болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Маслото от чия може да се справи с цялата гама от симптоми на депресията – тъга, липса на енергия, умора, безпокойство, безсъние. Изследвания показват, че дори хора, които са искали да се самоубият, забравят за тези помисли след прием на масло, богато на омега-3. Това се отнася и за майките с т.нар. бебешки синдром. Според някои лекари депресията след раждане се дължи на хормонален дисбаланс, но истинската причина е недостиг на омега-3.

Омега-3 е с благоприятен ефект и при сърдечносъдови заболявания – “разрежда” кръвта и не позволява отлагането на атеросклеротичните плаки, които са предпоставка за образуване на тромби. Маслото от чия е богато също на омега-6 и омега-9 незаменими мастни киселини, необходими на тялото, за да усвоява мастноразтворимите витамини A, D, E и К. Маслото от семена на чия има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Употреба: 50 капки дневно, 21 дни в месеца и с 10 дни почивка. За деца над 5 години – 25 капки дневно