Botalife
масло от тамян

Масло от тамян Boswellia serrata – при възпаление и рак

Boswellia serrata е дърво, растящо в Северна Африка и Близкия изток, произвеждащо специфични вещества с доказано силни противовъзпалителни и антиракови ефекти. Известна още като индийски тамян, босвелията е ароматна смола, която естествено регулира имунната система. Масло от тамян се използва повече от 5000 години, за да подкрепя имунитета в борбата с инфекциите и да увеличава духовното осъзнаване.

Ефектът на маслото от тамян върху рак

Неотдавна Университетът в Лестър обяви, че то ефективно унищожава ракови клетки в последен стадий при рак на яйчниците. Учените предполагат, че маслото от тамян помага също така и при рак на мозъка, на гърдата, на дебелото черво, на панкреаса, на простатата и на стомаха. Според специалистите изключителните му качества го правят ефективно и като превенция на туморите.

Докато остаряваме, един ензим в тялото ни, наречен 5-липоскигеназа (5-LOX) достига високи нива и влияе на органите така, че задвижва дегенеративните проме+ни. За да забавим процесите, е важно да контролираме нивата на 5-LOX в кръвта си. Екстрактът от босвелия, като естествен инхибитор на 5-LOX, помага да сме здрави дори в напреднала възраст.

5-LOX е и ензимът, отговорен за възпалителните процеси. А какво представлява възпалението? То е отговор на телесните тъкани към всяка форма на дразнене, изкълчване, нараняване, инфекция или проблем с имунната система. Когато чувствате болка, зачервяване, подуване, всичко това е знак за възпаление, за опит на организма ви да се излекува. Процес, който може да бъде облекчен от положителните свойства на босвелията.

Друго изследване, представено в Natural Medicines Comprehensive Database, показва, че екстрактът от растението помага за намаляване на болката, подуванията и двигателните трудности при хора с артрит и други ставни възпаления.

Проучване, публикувано на страниците на Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, доказва, че босвелията е успешна при остеопороза, болка в коленете или при затруднения в ходенето, при скованост.

Много преди откриването на медикаментите за облекчаване на болка екстракти от босвелия били използвани за третиране на всякакви възпаления – артритни, сърдечни, стомашно-чревни, белодробни, кожни. Босвелията “изчиства” бързо респираторни и синусови инфекции, облекчава чревни възпаления.

Тя пази здравината на стомашната и чревната лигавица.

Наблюдавани са и полезни ефекти при гинекологични и репродуктивни проблеми – за регулиране на цикъла, прочистване на отлагания в матката, подобряване на кръвообращението в репродуктивните органи и като афродизиак.

Намалява ефекта на възспалението

Масло от тамян е богато и на много терпени и босвелиеви киселини, които намаляват уврежданията, нанасяни на тялото ни от свободните радикали.

Босвелията “приютява” и други химически вещества, които намаляват ефекта на възпалението, като сред тях се откроява AKBA (3-O-ацетил-11-кето-бета-босвелиева киселина). AKBA е ефективна за много възпаления като артрит, радикулит, плексит, бронхиална астма, хроничен колит, язва, болест на Крон и дори рак. Действието на екстракта от Boswellia serrata е съизмеримо с това на най-разпространените болкоуспокояващи медикаменти. Маслото от босвелия се използва без никакви противопоказания от хилядолетия.

Друг активен компонент на босвелията – инсензол ацетат, е осо- бено ефективен срещу възпалителните реакции, атакуващи мозъка.Веществото защитава невроните, предотвратява образуването на тумори.

И за финал: благодарение на тази си ефективност то повишава настроението и е естествен антидепресант!

Употреба: Вътрешно -1 капка се смесва с малко мед или кокосово масло и се разтварят в 1/2 ч.ч. топла вода. Приема се сутрин на гладно, а след това същото количество и вечер, преди лягане. Външно – за ароматерапия, масаж, инхалации. Ползва се разредено с базово масло в съотношение 1:2.

Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в поредицата, както и в листовките към продуктите на Botalife, се отнасят единствено за продуктите с тази марка, за които Botalife гарантира концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.