Botalife
масло от салвия

Масло от салвия – успокояващо балансиращо

Салвията има учудваща и завладяваща история. Средновековни автори я наричат “чисто око”. Латинското й име Clary идва от clarus, което означава “чисто”. През средните векове е известно като “очите на Христос”. В китайската медицина се използва за засилване на бъбреците. Маслото се получава, като цветът от салвия се подлага на парна дестилация. Основното химично съединение в него – линалилацетат, го прави едно от най-успокояващите и балансиращи масла. Инхалирането му може да предизвика релаксация, да подобри съня. Подържа добро кръвообращение, храносмилане и очно здраве.

Научни изследвания доказват, че маслото има най-добри резултати при болка, а при ароматерапия е ефективно за редуциране на тревожност, страх и болка. Резултати от 2015 г. потвърждават, че маслото от салвия е антимикробен агент. Поради тези негови свойства се прилага при рани и кожни инфекции. Ето някои по-важни ползи от маслото от салвия:

Поддържа хормонален баланс. Съдържа естествени фитоестрогени, които дават възможност за регулиране на естрогенните нива и поддържане здравето на матката. Външно се прилагат 3 капки в долната част на корема или 2 капки на врата. Може и да се вдиша. За вагинални промивки: 1 литър вода с 5 капки масло от салвия.

Менструален дискомфорт. Маслото има способността да помага при предменструален синдром. То е антиспазматично – може да третира спазми и мускулни крампи (външно в долната част на корема).

Успокоява. Маслото е естествен седатив. Подходящо за безсъние и чувство на тревожност – разпръснете около леглото си или потъркайте 1-2 капки на врата и стъпалата.

Поддържа добро кръвообращение. Разширява кръвоносните съдове и засилва кръвообращението, това прави маслото полезно за сърцето. Понижава по естествен начин кръвното налягане чрез отпускане на артериите и мозъка. За целта втривайте маслото на гърдите.

Може да помогне за снижаване на холестерола. Антивъзпалителните и антиоксидантни свойства на маслото позволяват по естествен начин да се понижи нивото на холестерола. Разпръснете или добавете към вана с топла вода 5 капки.

Съдържа вещества, помагащи за борбата с левкемия. Склареол е химическото вещество открито в маслото, което е в състояние да убива левкемични клетки чрез апоптоза (селективно убиване на раковите клетки). Вземете масло от салвия вътрешно, за да помогне при подобен проблем.

Подобрява кожното здраве. Естерът линалил ацетат в маслото има доказано свойство да редуцира кожно възпаление и да служи като естествено средство срещу обриви. Комбинирайте това масло с масло от жожоба за външно приложение.

Други ключови ползи: благоприятства зачеването, стимулира надбъбречните жлези, намалява потоотделянето, успокоява лигавицата на устната кухина и има детоксикиращо действие, може да облекчи артритни симптоми, да подобри зрението и състоянието на косата, действа антицелулитно.

ВНИМАНИЕ! Да не се предозира! При употреба в по-високи дози маслото от салвия може да предизвика главоболие, гадене с повръщане, болки в стомаха, световъртеж! Да не се ползва по време на бремен- ност, особено през първия триместър или когато се използва в долната част на корема, тъй като може да предизвика контрак- ции. Не се препоръчва при епилептици. Не трябва да се прилага едновременно с консумация на алкохол.

УПОТРЕБА: Вътрешно: 2-4 капки се накапват върху 1 ч. л. мед и се разтварят в чаша с топла вода. Външно: инхалации, ароматерапия, масажи, вани, вагинални промивки, гаргара.

Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в поредицата, както и в листовките към продуктите на Botalife, се отнасят единствено за продуктите с тази марка, за които Botalife гарантира концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.