Botalife
масло от розмарин

Масло от розмарин – Фаворитът на Парацелз

Разглеждан като свещен от древните гърци, римляни, египтяни и евреи розмаринът (Rosmarinus officinalis) е много повече от ароматна билка с приятен вкус. Розмаринът е една от най-мощните билки и есенциално масло на планетата. Той има дървесен аромат и е част от семейството на ментата. Последни изследвания показват, че помага лечението на неврологични тъкани и на мозъчната функция. В народната медицина пък от хилядолетия ползват вечнозеленото растение за подобряване на паметта, успокояване на храносмилателни проблеми, облекчаване на мускулни болки. Забележителната билка е фаворит на немско-швейцарския лекар и ботаник Парацелз.

С антиоксидантна стойност по ORAC – 3.300, розмаринът има същия антиоксидантен потенциал като годжи бери. Химическото вещество отговорно за това действие е карнозолът, фенолен дитерпен. Освен мощен антиоксидант карнозолът е известен с антираковите и антивъзпалителните си свойства, което обяснява защо маслото от розмарин е толкова мощно. В статия на научното сп. Cancer Letters, се казва: “Карнозолът е интересен за изследване по- ради антираковите си свойства при рак на простатата, гърдата, кожата, дебелото черво и левкемията показвайки обнадеждаващи резултати”. И още: “Карнозолът притежава селективна токсичност спрямо ракови клетки, без да засяга здравите!” Какви са другите ползи от маслото от розмарин?

Изостря ума. Ако учите, ако сте преуморен, несигурен или депресиран, разтрийте капки масло по дланите си и вдишайте. Ароматът ще освободи съзнанието ви. При болестта на Алцхаймер помага за подобряване на конгитив- ната функция на мозъка. Маслото е алтернативно средство за превенция и забавяне на болестта.

Засилване на имунната система. Масаж с маслото и вдишване на пари понижават нивата на кортизола, а това помага за изчистване на свободните радикали. За масаж добавете капки от розмарина в маслоносител и разтрийте лимфите от центъра на гърдите към подмишниците, след това по врата; а краката – от стъпалата към слабините. Маслото е с антисептични и антиспазмолитични свойства и по- мага при респираторни инфекции, грип, простуди, бронхиална астма, облекчава при кашлица, алергии – масажирайте гърдите и гърлото с 1 – 2 капки от маслото през няколко часа.

Поради противовъзпалителните си свойства маслото помага при главоболие, болки в мускулите, артрит, ревматизъм. Достатъчна е капка масло, втрита в проблемното място.

При масаж с масло се подобрява телесната циркулация при мускулни схващания (крампи) и студени краиници, или мускулна отпадналост. Маслото има астрингентни и антибактериални свойства и е от полза при стоматологични проблеми като зъбен камък, кариеси, гингивити и хигиена на устната кухина. Помага при стомашночревни смущения като газове, подут стомах, спазми, запек – смесете капки розмарин с масло-носител и разтрийте стомаха.

Освобождава от целулит – 2 капки се смесват с 3 ч. л. масло-носител (бадемово) и проблемните места се масажират ежедневно. Едно от най-добрите средства за изчезване на стрии и белези – масажира се белегът с розмарин и кокосово масло.

Като мощен дезинфектант и антисептик то помага при третиране на акне и при хронични кожни проблеми като дерматити, екзема и псориазис. Подмладява кожата – отстраняват се бръчки и торбички под очите, елиминират се белези и петна. Поради антисептичните си свойства маслото е популярна съставка на много препарати за поддържане на кожата и косата. Познато е и със свойството си да предизвиква потъмняване на бели коси.

Естествен инсектицид и репелент за комари.

Употреба: За вътрешен прием: 3-5 капки от маслото се смесват с малко мед и се разтварят в 1/2 чаша топла вода. Това количество се приема 2 -3 пъти дневно.

Противопоказания: Да не се приема от епилептици, хипертоници, бременни и деца под 4 г. Консултирайте си със специалист преди да прилагате за по-големи деца.