Botalife
масло от риган - решение за 170 болести

Масло от риган – решение за 170 болести

Ако стягате багажа за море, на всяка цена си вземете масло от риган! За всеки случай, ако ви се наложи. Доказано е, че може да унищожи със сигурност Candida albicans, E-coly, Salmonela enteria и още много други бактерии, вируси, паразити и гъбички, които могат да вгорчат лятната ви почивка. Основната и най-ценна съставка в ригана е карвакролът. Най-висок процент се съдържа и извлича само от див планински риган на над 2000 м височина. Друга активна съставка е тимолът, отличен помощник при лош дъх в устата.

Маслото от риган е с мощни антиоксидантни свойства и предотвратява вредното влияние на свободните радикали. Според д-р Кае Инграм това супермасло въздейства на над 170 заболявания, описани в книгата му “Лекарството в кухненския шкаф: как да използваме риган за по-добро здраве”. Маслото от риган може да помогне от гъбички по краката до обриви, от храносмилателни проблеми и диарии до облекчаване на силна болка, от ухапване на пчела до недостиг на въздух и какво ли още не. Ако страдате от алергия, то блокира влиянието на алергените. Прогонва насекомите с доза от 5 капки, смесени с 15 капки зехтин, втрити в кожата.

Но, внимание: НЕ СЕ използва директно върху кожата и не се капе в устата, защото ще ви изгори! Ако се случи все пак, изплакнете с мляко.

Ползи от употребата на маслото от риган:

Ботанически известен като Origanum, риганът е цъфтящо растение от същото семейство като ментата. Често се използва като подправка за овкусяване на храната. Популярен още от времето, когато древните гръцки и римски цивилизации са го използвали за медицински цели. Всъщност името риган идва от гръцките думи „орос“, което означава планина, и „ганос“, което означава радост или наслада. Билката се използва от векове и като кулинарна подправка.

Етеричното масло от риган се получава чрез изсушаване на въздух на листата и леторастите на растението. След като изсъхнат, маслото се извлича и концентрира чрез парна дестилация.

Маслото от риган съдържа съединения, наречени феноли, терпени и терпеноиди. Те имат мощни антиоксидантни свойства и са отговорни за аромата му:

 • Карвакрол: Най-разпространеният фенол в маслото от риган. Доказано е, че спира растежа на няколко различни вида бактерии.
 • Тимол: Има силно противогъбично действие, поддържа имунната система и предпазва от токсини.
 • Розмаринова киселина: Този мощен антиоксидант помага за защита срещу свободните радикали.

Смята се, че тези съединения са в основата на многото ползи за здравето на маслото от риган.

Органичното масло от риган на Botalife съдържа минимум 77 % карвакрол, което го прави много мощен природен антибиотик.

12 Ползи от употребата на масло от риган:

1. Борба с бактериите: Благодарение на високите нива на карвакрол, маслото от риган може да помогне в борбата с определени видове бактерии. Например, Staphylococcus е често срещан тип бактерии, които причиняват стафилококова инфекция. Някои щамове се срещат естествено в тялото, но когато бактериите растат твърде бързо, това може да причини досадни симптоми.

Изследванията показват, че карвакролът е ефективен при елиминирането на бактериите Staphylococcus aureus и Staphylococcus epidermidis, две често срещани причини за инфекция. Приемането на масло от риган или втриването му върху кожата може да помогне на човек да използва тези антибактериални ефекти.

Изследователите също проучват използването на масло от риган за устойчиви на антибиотици бактерии. Авторите на проучване в Frontiers in Microbiology откриват, че комбинация от масло от риган и сребърни наночастици ефективно елиминира всички бактерии, които са тествани.

2. Бактериален свръхрастеж на тънките черва (SIBO): Маслото от риган може да помогне за лечение на хронични бактериални проблеми, като SIBO. Хората със SIBO изпитват стомашно-чревни проблеми поради свръхрастеж на определени бактерии в червата.

Проучване от 2014 г. установи, че билковите лекарства, включително тези, които съдържат високи нива както на карвакрол, така и на тимол, са ефективни средства за лечение на SIBO.

3. Гъбични инфекции: Маслото от риган също така има силно противогъбично действие, благодарение на високите нива на тимол. Изследвания от 2015 г. от доверени източници установиха, че тимолът е ефективно лечение за често срещани гъбични инфекции от рода Candida.

Candida причинява няколко вида инфекции, включително:

 • устна млечница;
 • гъбични инфекции;
 • инфектирани нокти на краката или ръцете;
 • кракът на атлет.

4. Мощен антиоксидант: Маслото от риган също е мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат да се предпази тялото от увреждане, причинено от оксидативния стрес и свободните радикали.

Оксидативният стрес може да доведе до повишено увреждане на ДНК и клетъчна смърт. Окислението може да играе роля и при други проблеми, като артрит, атеросклероза и някои видове рак. Тимолът и карвакролът са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на окисляването.

5. Намалява възпалението: Някои източници твърдят, че маслото от риган може да помогне за намаляване на възпалението. Съединението карвакрол показва противовъзпалителни ефекти както при животински модели, така и при in vitro проучвания.

Изследване от 2017 г. от доверени източници разглежда различни изследвания на противовъзпалителните ефекти на карвакрола. В едно проучване върху мишки съединението предотвратява затлъстяването, като засяга гените, участващи във възпалението. В друго проучване върху животни съединението намалява отока.

6. Зарастване на рани: Нанасянето на разредено масло от риган върху кожата може да помогне за предпазване на по-малки порязвания и ожулвания по кожата, докато зарастват. Съединения като тимол и карвакрол могат да предпазят тези видове рани от бактериални инфекции.

7. Отблъскване на насекоми: И карвакролът, и тимолът могат да бъдат ефективни репеленти срещу насекоми. През 2017 г. изследователите откриват, че тези съединения отблъскват кърлежи и комари. Изследването включва проучвания с епруветки и такива с хора.

8. Облекчаване на болката: Според направени проучвания маслото от риган може да бъде ефективно болкоуспокояващо.

9. Подпомага загубата на тегло: Маслото от риган също може да бъде полезно средство за хора, които искат да отслабнат. Изследователите откриват, че карвакролът, основното съединение в маслото от риган, нарушава част от процеса, който води до създаването и натрупването на мастна тъкан.

10. Борба с рак: Някои източници твърдят, че маслото от риган може да помогне в борбата с някои видове рак. В един преглед се отбелязва, че етеричното масло от риган помага за предотвратяване на растежа на някои видове рак на дебелото черво и рак на гърдата в епруветки.

Изглежда, че маслото от риган също така инхибира растежа на някои клетки от рак на белия дроб и рак на простатата.

11. Регулира менструацията: Маслото от риган действа като еменагог, вещество, което стимулира менструалния поток. То облекчава симптомите, свързани с менструация и предменструални симптоми, като:

 • Периодични спазми.
 • Главоболие.
 • Гадене и повръщане.
 • Световъртеж.
 • Метеоризъм.

Може също така да забави ранното начало на менопаузата и да облекчи симптомите на менопаузата, като:

 • Промени в настроението
 • Хормонален дисбаланс.

12. Помага за понижаване на холестерола: Проучванията показват, че участниците, получавали масло от риган в продължение на 3 месеца, имат по-нисък LDL (лош) холестерол и по-висок HDL (добър) холестерол.