Botalife
масло от мента

Масло от мента (Menta piperita) – Едно масло – много решения

Ментата е една от най-старите европейски билки, използвана за медицински цели – още в Древен Египет, китайската и японската народна медицина. В Елада е използвана при погребални ритуали, а в Библията се споменава, наред с анасона и кимиона, като данък за Бога, което показва нейната висока цена в онези времена. Menta piperita е кръстоска от различни видове дива мента и е преоткрита през XVII век. Вероятно това е най-разпространеното есенциално масло в света. Получава се чрез парна дестилация на свежите надземни части на цъфтящото растение.

Ключови ползи: Успокоява храносмилателния тракт. Освежава дъха. Облекчава при главоболие. Засилва концентрацията. Помага за прочистване на дихателния трак, при световъртеж и повръщане. Повишава енергийните нива. Разпуска напрегнати мускули.

Помага при главоболие. Ментата има свойството да подобрява кръвната циркулация и да отпуска напрегнати и вдървени мускули. Приложете към челото и слепоочията за облекчаване на главоболието. При световъртеж от пътуване вдишвайте маслото.

Облекчава мускулни болки. Особено полезно е при болки в гърба. Разредете 2-4 капки и приложете външно към мястото на болка.

Облекчава респираторни проблеми. При синузит, настинка или грип. Масло от мента помага за прочистване на носните кухини при синузит. Разредете 2-4 капки с масло носител и приложете външно към гърдите и долната част на врата. Може и да вдишате парите на 10 капки масло, добавено към кипяща вода за 5 минути.

При астма и бронхит – разширява дихателните пътища и подо-брява дишането. Прилагайте го към стъпалата и гърдите.

Повишава енергията. Тъй като ментата е стимулираща и укрепваща, може да се ползва срещу хронична умора и за концентрация. Разпръснете във въздуха или приложете към слепоочията, киткитеи врата. За бърз ефект може да инхалирате директно.

Намалява алергични симптоми. Ментата помага за релаксиране на мускулите в носните кухини и за пречистване от слуз и полени в сезона на алергиите. Разпръснете 5 капки, инхалирайте директно от бутилката или разредете 2-3 капки и приложете външно към челото, врата и гърдите.

Естествен репелент. Кърлежи, мравки, хлебарки, паяци, комари, мишки и въшки ненавиждат ментовото масло.

При болки в ставите е добро решение масажната терапия с ментово и лавандулово масло.

Облекчава храносмилателни проблеми. Ментовото масло помага за отпускане на мускулите в стомашно-чревния тракт и намалява газове и спазми. Служи и като естествено средство срещу синдрома на раздразнените черва. Разпръсквайте, вземете 1-2 капки вътрешно или приложете външно към стомаха.

Освежава дъха и се бори срещу кариес. Ментовото масло има антимикробни свойства, което помага в случая, а също и при заболявания на венците. Добавете 1 капка към пастата за зъби илиразтвора за устна хигиена.

Кожни възпаления, екземи, псориазис, акне – втривайте в кожата масло от мента и лавандула, при слънчеви изгаряния – смесете го с кокосово масло.

При химиотерапия. Има много добър ефект, показва научно изследване, публикувано в BioMed Research Intetnational. Ментолът също така инхибира растежа на ракови клетки в простата жлеза.

За пърхот. Добавете 2-3 капки към шампоана и стимулирайте кожата на скалпа. Маслото се използва в много висококачествени продукти срещу косопад.