Botalife
масло от макадамия macadamia

Масло от макадамия Macadamia – Царицата на ядките

Макадамията расте при тропически климат. Позната е като австралийски орех и носи името на шотландския химик Джон Макадам (1827-1865 г.). Ядките от макадамия са най-калоричните -720 ккал в 100 грама; малки, маслени и вкусни, те са богат източник на витамин A, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолати, полифеноли, флавоноиди, аминокиселини, селен, желязо, мед, фосфор, цинк, калций, магнезий, мононенаситените мастни киселини – олеинова (60%), палмитолеино- ва (27%) и по-малко линоленова. Ето по-важните здравни ползи:

Сърдечни заболявания. Маслото от макадамия, с богатото си съдържание на здравословни мононенаситени мастни киселини, е важно за ребалансиране на холестеролните нива и редуциране количеството на триглицеридите в кръвта. Помага за понижаване нивата на лошия холестерол, като същевременно повишава добрия. Така се понижава опасността от атеросклероза, сърдечни атаки и инфаркт.

Антиоксидантни свойства. Ядките оптимизират имунната система. Маслото им съдържа антиоксиданти като сквален (тритер-пен) и витамин E. Те предпазват от увреждането на свободните радикали, като ги абсорбират, така предпазват от животозастрашаващи заболявания като рак на гърдата, маточната шийка и простатата. Здравните ползи идват и от високото съдържание на флавоноиди, които предпазват клетките от увреждания.

Повишава енергийните нива на организма. Високото съдържание на мононенаситени мастни киселини в макадамията е важно за повишаване скоростта на абсорбцията на хранителните вещества, както и за усвояване на мастноразтворимите витамини в тялото.

Здраве за костната система. Фосфорът в макадамията играе ключова роля в костния и зъбен минерализационен метаболизъм, калцият помага при формирането на зъби и кости, а магнезият е в помощ на тялото за създаване на здрав скелет. Oмега-3 пък пред- пазва от остеопороза и редуцира болката при остър артрит.

За нервната система. Минералът мед в маслото подпомага работа- та на невротрансмитерите химикали, които мозъчните клетки използват, за да изпращат сигнали между невроните и другите клетки.

Очно здраве. Силният антиоксидантен ефект на макадамията подобрява очното здраве чрез превенция от макулна дегенерация и за- бавено развитие на катаракта. Подсилва паметта. Маслото от макадамия е много богато на олеинова киселина, която редуцира възпаленията и подобрява паметта. Ограничава и симптомите на астма.

Доставя балансирано количествено омега мастни киселини. Небалансираното съотношение на Омега-3 към Омега-6 може да е причина за сърдечносъдови заболявания, артрит, рак. Тези мастни киселини не се произвеждат в тялото ни и трябва да се приемат.

Забавя стареенето на кожата. Скваленът, естествен антиоксидант в маслото от макадамия, помага за редуциране на оксидативния стрес в тялото и кожата. Защитава от бръчки, старчески петна, забавя сигналите на остаряването.

Защитава кожата и косата. Тялото произвежда палмитолеинова киселина, но с възрастта тя се изчерпва, а е необходима за хидратиране на кожата и косата. Тогава на помощ идва маслото от макадамия. То предпазва косата от увреждания прониква във фоликулите на косата и скалпа и отлично възстановява увредената коса, прави я здрава, лъскава, еластична и предотвратява загубата ù.

За загуба на тегло. Хората избягват макадамията, мислейки, че е богата на мазнини, те обаче са мононенаситени и помагат за загуба на тегло. Ядките са богати на Омега-7 мастна киселина, която предоставя строителните блокчета на ензимите и осигурява контрол на изгарянето на мазнините и апетита.

УПОТРЕБА: Вътрешно: 50 капки дневно за възрастни, 25 капки дневно за деца над 5 години. Външно: чрез втриване в кожата и косата.

Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в поредицата, както и в листовките към продуктите на Botalife, се отнасят единствено за продуктите с тази марка, за които Botalife гарантира концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.