Botalife
масло от лимон безброй ефекти

Масло от лимон – едно масло, безброй ефекти

Лимоновото масло се получава от студено пресоване на кората, а не от плода, защото в нея се съдържат най-много мастноразтворими фитонутриенти. То едновременно стимулира и успокоява. Има антиинфекциозни, детоксикиращи, антисептични, дезинфекционни и противогъбични свойства. Прилага се за безброй цели: от почистването на дома до освежаване на въздуха. А какво остава за здравето ни! Допълнителен бонус е качеството му да придава аромат на водата и храните, като в същото време ви освобождава от бактериите.

Полезността на лимоновото масло

ИМУННА СИСТЕМА: Лимоновото масло има високо съдържание на витамини, което е от голямо значение за имунната система. То стимулира белите кръвни телца. Обикновено в комбинация с кокосово масло се втрива в кожата на врата. Лимоновото масло е ефективно срещу инфекциозни заболявания. Ако намажете стъпалата си с няколко капки от него и с ментово масло, ще понижи високата температура. Гераниолът – фитонутриент в лимона, помага при диабетна полиневропатия.

КРЪВОНОСНА СИСТЕМА: Подобрява кръвната циркулация. Понижава отлагането на холестеролни плаки в кръвоносните съдове.

СТОМАШНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ: Лимоновото масло помага при лошо храносмилане, киселини, болки и спазми. 3 капки се разтварят в чаша вода и облекчават паренето и киселините в стомаха.

ПРИ ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО: Добавете маслото към топла вода и мед, за да постигнете успокояващ ефект за болно гърло.

ПОЧИСТВА ТЯЛОТО: 2 капки масло в чаша вода сутрин са страхотни за нежно и естествено почистване на тялото – черен дроб, бъбреци, храносмилателна система.

КОНЦЕНТРАЦИЯ: Лимоновото масло помага за повишаване на концентрацията и свежестта. Напръскайте на работното си място или в помещението, където учат децата ви, за по-добро фокусиране върху задачите. С него намалените нива на допамин се възстановяват и това помага срещу депресията и различни зависимости. Комбинацията с лавандула подобрява настроението и прогонва тъжните мисли.

РЕПЕЛЕНТ: Смесете лимоново масло с мента и евкалипт за прогонване на мравки и други насекоми.

ДЕЗИНФЕКТАНТ: Маслото има антибактериални и антигъбични свойства. Лимонът е много добро почистващо средство, независимо дали за тялото, метални повърхности, съдове, дрехи. Още по-ефективно е, ако го смесите с цитрусов оцет. Отстранява дъвка, етикети, оцветявания от килими, коса, дрехи, бутилки, буркани, драсканици по стени и тапети.

ОТСЛАБВАНЕ: Добавянето на малко лимоново масло към любимата ви напитка намалява опасността да преядете.

ЗА КОСА И НОКТИ: Лимоновото масло осигурява здрава и бляскава коса, елиминира пърхота. Само добавете няколко капки към вода в пулверизатор и напръскайте косата. Оставете да изсъхне на слънце. Намазвайте с малко масло ноктите си, за да ги поддържате в добър вид.

ЗА КОЖА: Маслото е затягащо и детоксикиращо средство, а антисептичните му качества помагат срещу обриви, пъпки и други кожни проблеми. То намалява излишното омазняване, отстранява мъртвите кожни клетки. Прилагано локално, омекотява мазоли, рогови образувания и брадавици.

АСТМА/АЛЕРГИЯ: Вдишването на аромата му прочиства носната кухина и синусите, осигурявайки добро дишане. Комбинирането на по 3 капки лимоново, лавандулово и ментово масло и намазването на стъпалата, зад ушите и врата всеки ден с тях има силен антиалергичен ефект.

ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ: Със смес от лимоново масло, сода и кокосово масло се търкат 2 минути. Маслото се използва за устната хигиена и срещу халитоза (лош дъх).