Botalife
масло от лавандула

Масло от лавандула – Задължително в аптечката

Лавандулата се използва за медицински и религиозни цели още преди 2500 г. Тя е вечнозелен храст със сивозелени, тесни листа и красиви, лилавосини цветчета. Името произлиза от латинската дума lavera – “къпя се, мия се”. Маслото от лавандула е най-често използваното в света.

Ключови ползи: Трябва да имате от него вкъщи по всяко време заради релаксиращите му свойства, то освобождава от стреса и осигурява здрав сън; заради бързото му действие при изгаряния, порязвания, ухапвания от насекоми; заради антиоксидантната му сила. Свободните радикали са причина за клетъчни увреждания, за имунна недостатъчност, дори за рак и хронични заболявания. Китайски учени са наблюдавали, че лавандуловото масло регулира нивата на 3-те основни антиоксиданта в тялото и предпазва мозъчните клетки от увреждания.

История: Френският химик Рене Морис Гатефос пръв открива полезните свойства на лавандуловото масло, когато при инцидент изгаря лошо ръката си. Той често използвал в работата си чисто, неразредено лавандулово масло и то го излекувало напълно, без да останат белези. По-нови изследвания доказват, че маслото, прието вътрешно, облекчава безсънието, депресията, дори алцхаймер. То не само помага за стабилизиране на телесното тегло и отслабване, но и запазва по-дълго здрави черния дроб и бъбреците.

Получаване: Маслото се създава от цветовете на растението чрез парна дестилация. То има антисептични, болкоуспокояващи, антиспастични, бактерицидни и седативни свойства.

Терапевтичните съединения в него: алфа-терпинеол, линалол, бета-оцимен и линалилацетат. Повечето хора имат към маслотодобра толерантност.

Нека накратко обобщим и 8-те основни ползи:

Помага за добър сън. Разпръснете 5 капки около леглото си или втрийте 2-3 капки на врата, на гърдите и по слепоочията.

Облекчава болката при изгаряния – от горещи предмети или слънчеви, помага също при наранявания и порязвания.

Успокоява кожни възпаления. За целта смесете лавандулово с кокосово масло и прилагайте към проблемното място 2 пъти дневно.

Помага срещу тревожност и стрес. Масло от лаандула е познато с качеството си да релаксира и успокоява. Разпръснете малко от него или го намажете на слепоочията, китките и стъпалата.

Контролира високото кръвно налягане. За тази цел разпръснете малко от маслото на работното си място – така ще избегнете стреса и ще си осигурите нормално кръвно.

Стимулира здравословния баланс на кръвната захар. Масло от лавандула предотвратява щетите от високата кръвна глюкоза. Втрийте по врата и гърдите, разпръснете във въздуха или добавете 1 капка към чай или вода.

Помага за здрава кожа и добър външен вид. Противовъзпалителните и успокояващи свойства на лавандуловото масло са полезни също при дерматити, екзема, псориазис и акне. Може да се приложи директно или като смес с кокосово масло за по-чувствителни хора.

Поддържа хормоналния баланс.

Помага срещу главоболие и мигрена. За успокоение на главоболие инхалирайте маслото за 15 минути. Може да втривате смес от масла от лавандула и мента в слепоочията, в задната част на врата или по китките.

За деца – при порязване, обриви, изгаряне, ожулване, натъртване, измръзване и рани.

УПОТРЕБА: Вътрешно: 2-4 капки се накапват върху лъжичка с мед и се разтварят в чаша топла вода. Външно: арома лампа, инхалации, компреси, масажи, вани, гаргара, маски за лице.

Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в поредицата, както и в листовките към продуктите на Botalife, се отнасят единствено за продуктите с тази марка, за които Botalife гарантира концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.