Botalife
масло от кора на портокал

Масло от кора на портокал – 7 оранжеви супер ползи

Японците вярват, че цветовете му са символ на чистота. Нострадамус пише как са се използвали цветовете и плода му в козметиката. Херкулес толкова го ценял, че откраднал златния плод от Хисперид, който го пазел като основна храна на боговете. Негово величество портокалът и неговото масло са темата ни в този брой! Интересно е, че сладкият плод не се среща като диво растение, предполага се, че е естествен хибрид между помело и мандарина. Есенциалното масло от портокал се получава чрез студено пресовано на външната кора на плода. Използва се заради своите противоракови, антидепресивни, храносмилателни и антиоксидантни свойства. Цитрусовият аромат засилва емоциите и освобождава от стрес. Може да работи и като тайно оръжие в кухнята срещу упорити, мазни петна.

Изследвания: През 2010 г. изследване доказва, че маслото от кора на портокал може да помогне ефективно за спиране на растежа на раковите клетки в белия дроб и дебелото черво. Това се дължи на съдържащите се в маслото PMF-флавоноидни антиоксиданти, които задържат разпространението на раковите клетки и предизикват апоптоза. По-скорошно изследване дава информация, че есенциалните масла от портокал и роза помагат за почивка на мозъка. След 90-секундно въздействие доброволците изпитали забележително повишение на чувството за комфорт, релаксация, отпуснатост. Ключови ползи: Облекчава симптомите на простуда и грип; има антитуморна активност; пази от бръчки; естествен антибактериален агент; елиминира чувството на тревожност; засилва кръвообращението; подобрява кръвното налягане; поддържа лимфната система.

7 суперползи:

1. Поддържа имунната система.

Маслото се бори с вируси и бактерии. За подсилване на имунната система и ограничаване на вредите от свободните радикали вземайте по 1-2 капки вътрешно. Поставете под езика или капнете в чаша вода.

2. Показва антиракови свойства.

Тази негова активност се дължи на лимонена в маслото. Има над 200 научни статии за ползите от това вещество, които описват неговата ефективност срещу ракови клетки. Добавете 1-2 капки от маслото в чай, сок или вода.

3. Стимулира лимфната система.

Маслото може да е стимулант за лимфната система, черния дроб, бъбреците и пикочния мехур, като отстранява токсини, излишък от натрий и отпадни продукти от храносмилателния тракт. Разредете 2-4 капки с кокосово масло и разтрийте лимфните възли, гърдите и лимфните пътища.

4. Бори се с чувството на тревожност.

Има успокояващи свой- ства. Като разпръснете маслото, добавите към вана или вдишате директно, това ще ви помогне да намалите стреса.

5. Подобрява настроението.

Маслото има директен ефект върху мозъка. Предизвиква бързо емоционален отклик, повишава настрое- нието и помага за релаксация.

6. Подобрява храносмилането.

Като антивъзпалителен, релаксиращ и засилващ кръвообръщението фактор, маслото помага за по-добро храносмилане и може да облекчи колики или запек. Приложете 2-3 капки към долната част на корема при храносмилателни проблеми, а за да подобрите детоксикацията, вземете 1-2 капки вътрешно.

7. Естествено домакинско почистващо средство.

Маслото има свеж цитрусов мирис и може да се бори с микроорганизмите в дома. Добавете от него в спрей-бутилка с вода и приложете към тоалетни, умивалници, вани.

Внимание! Избягвайте слънчева светлина до 12 часа след приложение. Може да предизвика реакции при чувствителна кожа и е добре първо да се тества върху малка област от кожата.

– УПОТРЕБА: Вътрешно: 2-4 капки дневно върху лъжичка мед, разтворени в чаша топла вода.
Външно: аромотерапия, за масаж, гаргара, компреси, инхалации, сауна. Разрежда се с базово масло в съотношение 1:5. Добавено към слънцезащитни кремове, не трябва да надвишава 1%. Странични явления: При продължителна употреба или превишаване на препоръчителната доза може да предизвика оцветяване на кожата в жълто.

Продуктът не е лекарствено средство! Да не се употребява като заместител на разнообразното и пълноценно хранене! Да не се превишава препоръчителната дневна доза!

Списание ОСЕМ / Април 2017

Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в поредицата, както и в листовките към продуктите на Botalife, се отнасят единствено за про- дуктите с тази марка, за които Botalife гарантира концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.