Botalife
масло от карамфил - силно и полезно

Масло от карамфил – силно полезно ароматно

Карамфилът е ароматна подправка с голяма лечебна сила. Това се дължи на антиоксидантните, противогъбичните, антибактериалните и аналгетичните свойства на рас- тението. Маслото от карамфил се смята за най-мощния природен антиоксидант, който защитава клетките от агресивното действие на свободните радикали и предотвратява редица заболявания. Оказва се рекордьор в това отношение – по степен- та на антиоксидантна защита. Само пет капки от това масло са равни по сила на 45 килограма боровинки! Азиатската медицина го използва от незапомнени времена в кулинарията и за защита на тяло- то от заболявания. Маслото съдържа 36 съставки, сред които манган, желязо, калий, натрий, калций, омега-3 ненаситени мастни киселини, феноли, витамини К, С, В1, В6. Най-важната му активна съставка е евгенолът – със силни противовъзпалителни и аналгетични свойства.

При зъбобол: Маслото намалява възпалението и облекчава болката, достатъчно е да се натрие венецът около болния зъб.

При халитоза (лош дъх в устата): антибактериалните му компоненти неутрализират разлагащи се остатъци от храна в устната кухина. Използва се и за лечение на ушни инфекции – тампон с равни количества масла от карамфил и сусам се поставя в ушния канал.

Дори нетърпими болки в ставите и артрит се облекчават от мощните противовъзпалителни и аналгетични свойства на карам- фила. Мускулната болка също изчезва при масажиране на болното място с няколко капки, смесени със зехтин.

Подобрява нарушено храносмилане, като унищожава вредните бактерии в храносмилателния тракт и предпазва от стомашни ин- фекции, болки в стомаха, газове, хълцане. Стумулира производство- то на ензими, засилва отделяне на храносмилателни сокове и подпомага перисталтиката. Може да се прибавя към ястия.

Подобрява дишането при астма и бронхит. Този ефект се дължи на неговите противовъзпалителни и отхрачващи свойства. Може да се ползва с успех и при респираторни заболявания – настинки, кашлица, запушен нос, възпалено гърло и синуси.

Притежава силни противогъбични свойства и предотвратява инфекциите. Евгенолът инхибира развитието на Candida Albicans, патоген, предизвикващ кандидоза в човешкото тяло. Със силните си антисептични свойства предотвратява инфекциите при порязвания, изгаряния, рани, натъртвания и същевременно подсилва реге- нерацията на епителните клетки на кожата..

При диабет понижава нивата на глюкозата. Маслото има невероятен потенциал в тази посока, добре е да се взема редовно в продъл- жение на поне месец.

Маслото убива над 60 вида бактерии, включително propionibacterim acne, която причинява акне. Засегнатите области се мажат със смес от него и кокосово масло в съотношение 1:10.

Добре действа при главоболие и мигренозни пристъпи (една капка върху небцето или няколко на парче плат за 15 минути върху челото. Спира гадене и повръщане при морска болест (капка масло в чаша вода).

Маслото има свойствата на афродизиак. В минимални количества повишава тестостерона при мъжете, но в големи го понижава.

Използва се и при затлъстяване – спомага за изгаряне на мазни- ните. Антилипидните свойства се засилват, ако се добави и канела.

Употреба: Вътрешен прием: 2-4 капки, разтворени в 1/2 чаша то- пла вода с 1 к.л. мед. Това количество се приема няколко пъти на ден. Външно: аромотерапия, масаж, гаргара, компреси. Внимание! Маслото от карамфил е изключително концентрирано и е важно при външна употреба да се разрежда с базово масло в съотношение 1:5.

Посочените действия, начини на приложение и дозировки, цитирани в поредицата, както и в листовките към продуктите на Botalife, се отнасят единствено за продуктите с тази марка, за които Botalife гарантира концентрацията, чистотата, качеството и произхода на маслата.