Botalife
есенциални масла

Маслата Напиши коментар

Какво са етеричните масла?

Нека първо да кажем какво са по-често срещаните масла, наречени “фиксирани масла”. Фиксираните масла, известни още като „базови“ или „носещи“ са нелетливи масла, за разлика от етеричните. Нелетливите есенциални масла не се изпаряват във въздуха и са от животински или растителен произход. Това са маслата, които най-често разпознаваме и използваме в кухнята (кокосово, зехтин, масло от гроздови семена и др.). На някои по-популярни нелетливи масла ще отделим специално внимание заради свойствата и ползите им.

Етеричните масла, известни като летливи масла, функционират много по-различно от базовите масла, защото се изпаряват лесно и преминават по-бързо и по-лесно през кожата в тялото. Ако например поставите кокосово масло върху кожата си, две минути по-късно, тя ще изглежда мазна, но ако поставите летливо масло върху кожата си, например от тамян, след две минути няма да има остатък от него, защото една част от това масло ще се е изпарила, а другата ще е проникнала в кожата ви и ще е преминала дълбоко в клетките, тъканите, органите и кръвта.

Етеричните масла се получават от растения – цветя, листа, корени, кора по различни методи, като методите на парна дестилация, студено пресоване или екстракция с СО2. За да бъде едно етеричното масло истинско, екстрактът трябва да се получи без използване на химически разтворители, които влошават качеството на маслото.

Защо наричат етеричните масла още “есенциални” масла?

Когато нещо е описано като “есенция”, естествено е да се мисли за него като нещо „необходимо“ за живия организъм, тъй като най-често думата “есенция” означава есенциален (съществен, значим). Като например, някои витамини и минерали се описват като есенциални, защото тялото не може да ги произвежда, но те са важни и необходими за него, за може то да бъде здраво. Есенциалните аминокиселини, също като някои витамини и минерали, са нещо от което организмът се нуждае, но не може да си го произвежда сам. Тези аминокиселини трябва да бъдат извлечени от храната, която ядем. Като се има предвид използването на думата “есенция” за описване на хранителните вещества, от които телата ни се нуждаят, вероятно ще се получи известно объркване относно това, какви са етеричните масла и защо ги наричаме и есенциални.

Думата “есенция”, когато се използва за описване на етерични масла, произлиза от съвсем различна дума. Това е съкратена версия на думата “квинтесенция”. В наше време думата “квинтесенция” означава “въплъщение или притежаване същността на нещо”. Тази същност е термин, който описва етеричните масла. Тези естествени течности се извличат от самата същност на растението. Думата “квинтесенция” има история, която датира от откриването на етеричните масла, и оттогава двете думи са взаимосвързани. “Квинтесенция” буквално може да бъде преведена и да означава “петата същност”. Тази „quinta essentia“ се счита за пети и най-висш елемент, и се смята, че когато quinta essentia се съчетае със земя, въздух, огън и вода, се завършва целостта на битието. Етеричните масла извлечени от растението са същността на растението и тази същност е съставена от полезни фитохимикали, които биха могли да поддържат човешкото здраве по много начини.

Как функционират етеричните масла?

Растенията са по-сложни, отколкото мнозина си представят. Те са единствените живи същества, които могат да произвеждат собствена енергия, използвайки светлината на слънцето. Останалата част от нас – хора и животни, зависим от растенията на някакво ниво, за да си осигурим енергията и хранителните вещества, от които се нуждаем за оцеляване. Етеричните масла притежават естествени уникални химически вещества с вкусове и аромати, за да предпазят растението от вредители. Те са със сладки миризми, за да привличат опрашители, с обвивки, чиято цел е да държат бактериите и гъбичките надалеч. Някои растения дори освобождават химикали, които възпрепятстват конкурентни растителни видове да растат на тяхната територията.

Това е една от причините етеричните масла да могат да служат и на човека като мощни естествени природни средства. Чрез маслата ние улавяме терапевтичните свойства на растенията и ги използваме, за да поддържаме собствените си тела, т. е. ние извличаме защитните и лечебни сили на растението. Етеричните масла представляват сложни и жизненоважни съединения, които са от полза както за растенията, така и за хората. Библейското послание от Битие 1:12 като че ли доказва това – „И Бог каза: Да произрасти земята крехка трева, трева семеносна и плодоносно дърво, което да ражда плод, според вида си, чието семе да е в него на земята. И стана така. Земята произрасти крехка трева, трева която да дава семе, според вида си, и дърво, което да ражда плод, според вида си, чието семе е в него; и Бог видя, че беше добро.“

Безопасни ли са етеричните масла?

Когато се изпробва нов продукт е важно да се запомни, че тялото на всеки един човек е различно и ще реагира по различен начин. “Естествено” не е синоним на “безопасно”. Етеричните масла са силно концентрирани съединения. Независимо от това дали се вдишват, дали се нанасят върху кожата или се консумират, използването на толкова концентрирани етерични масла означава, че всяка чувствителност или алергия към растението-източник, което ги предизвиква, ще бъде увеличена. Силните аромати могат да предизвикат респираторни реакции при хора с астма или подобни състояния, а прилагането на маслото директно върху кожата, може да предизвика кожна реакция.

Освен това, някои растения имат естествени терапевтични качества, които могат да си взаимодействат с предписани медикаменти или да изострят медицинското състояние. Затова винаги трябва да се започва постепенно, когато се използва ново етерично масло и да се прави под наблюдение на терапевт. Препоръчва се етеричното масло да се разрежда с базов-носител – кокосово масло, масло от жожоба, зехтин, масло от семки на нар и др. преди да се прилага върху кожата. Също така би трябвало да се съгласува употребата му с лекуващия лекар, ако се приемат лекарства или при наличие на алергии. Освен това има етерични масла, които трябва да се избягват при бременност и при малки деца. Изследвайте предварително специфичните рискове, свързани с етеричното масло, което обмисляте да използвате.

Според Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA), факторите, които влияят върху безопасността на етеричните масла, са следните:

1. Качеството на използваното етерично масло (абсолютно необходимo е използването на чисти, автентични и истински етерични масла);Използването на синтетични или разредени масла увеличава вероятността от нежелана реакция.

2. Химическия състав на маслото;

3. Методът на приложение (могат да се прилагат върху кожата, да се вдишват, дифузират или да се вземат вътрешно, като всеки един от тези методи има своите важни съображения за безопасност);

4. Дозиране(етеричните масла са силно концентрирани и се използват в много малки количества с масло-носител; прекомерната употреба може да причини нежелани ефекти); Винаги се съобразявайте с препоръчителната доза от производителя.

5. Състояние на кожата (потенциално опасно е да се прилагат неразредени етерични масла върху наранена или възпалена кожа); Етеричните масла, богати на алдехиди (като канела) и феноли (като карамфил и риган), могат да причинят кожни реакции. Маслата, богати на тези съставки, винаги трябва да се разреждат преди нанасяне върху кожата. Oбърнете внимание, че хората с чувствителна кожа винаги трябва да разреждат етерични масла преди локално приложение.

6. Възраст на потребителя (някои етерични масла трябва да се избягват от бременни и кърмачета, и малките деца).

Имат ли етеричните масла странични ефекти?

Научна рецензия, публикувана от “Националната медицинска библиотека на САЩ” (U.S National Library of Medicine) през 2014 г., гласи, че изпитанията за безопасност на етеричните масла показва много малко отрицателни странични ефекти или рискове, когато се използват според указанията. В определени граници някои етерични масла са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (САЩ) като съставки в храните и са класифицирани като GRAS (общопризнат като безопасен).

Подобно на всички средства за защита на здравето, обаче, етеричните масла не са без рискове и възможни усложнения.Понякога е нужно съвсем малко количество етерично масло, за да предизвика мощна терапевтична полза. Но тъй като маслата са много концентрирани, те трябва да се използват много внимателно. Етикетите и указанията трябва да се четат и да се спазват. Етеричните масла никога не трябва да се прилагат върху очите или ушните канали. След работа с тях да се избягва случайния контакт с очите, като се измиват ръцете. Ако в очите влязат етерични масла, поставете няколко капки от масло-носител и мигайте, докато маслото се изчисти.

Ако се приемат лекарства, които се отпускат с или без рецепта, човек трябва да е наясно, че използването на етерично масло заедно с лекарството може да увеличи страничните му ефекти. Химическите съставки на етеричното масло могат да инхибират ензимите за метаболизиране на лекарството, което затруднява или възпрепятства лекарството да бъде изведено от организма или правилно да се метаболизира (етерично масло от грейпфрут е показало, че пречи на лекарствата).

Преди човек да използва есенциални масла, той трябва да е наясно с лекарствените взаимодействия на маслата. Също така се препоръчва да се говори с терапевт/фармацевт за възможните резултати. Например хората, които приемат лекарства за сърдечно-съдови заболявания, като лекарства за разреждане на кръвта, например, трябва да избягват използването на масла от градински чай (салвия), кипарис, евкалипт, джинджифил, розмарин и мащерка.

Международната асоциация по аромати (IFRA) е забранила няколко етерични масла, тъй като те са токсични при поглъщане или локално приложение. Тези масла включват: Непреработено масло от бодлива хвойна (Juniperus oxycedrus crude oil), Индийска ребреста саусюреа (Saussurea costus), Вътрешен хелиум (Inula helenium), Абсолю от листа от смокини, Хрян, Растения от семейство Картофови (Solanaceae), Блатна мента (Mentha Pulegium), Седефче (Ruta Graveolens), Сасафрас ( Sassafras Albidum), Миризлива хвойна (Juniperus Sabina), Лечебен пелин (Artemisia Abrotanum), Обикновена коприва (Urtica dioica), Балсамово гумено дърво от Суматра (Styrax Benzoin), Мексикански чай (Disphania Ambrosioides) и Обикновен пелин (Artemisia Absinthium).

Алергични реакции и кожно дразнене могат да се появят когато етеричните масла са в контакт с кожата за дълги периоди от време. Чувствителност към слънцето може да се развие, когато върху кожата се прилагат цитрусови или други масла преди излагане на слънце.

Открито е, че лавандуловото масло и маслото от чаено дърво имат хормоноподобни ефекти. Подобни на естрогена и това трябва да се има предвид. В много изследвания, включително в едно такова, публикуванo в “Доказателствена допълнителна алтернативна медицина”, се заключава, че лавандуловото масло ефективно облекчава стреса, безпокойството, депресията, неврологичните и когнитивните проблеми. Лавандуловото масло и маслото от чаено дърво също са известни с това, че намаляват болката. Работят като антиоксиданти и са противовъзпалителни средства. Други есенциални масла, които са ефективни за регулиране на нивата на хормоните, са маслата от лайка, сандалово дърво и градински чай.

Винаги трябва да се има в предвид, че етеричните масла са силно концентрирани вещества. Една капка е достатъчно мощна, за да успокои възпалените мускули. Да облекчи сърбящо ухапване от насекоми или да скъси продължителността на простуда. Не се заблуждавайте от техния “естествен” произход. Техният потенциал трябва да се познава, защото когато не се използват правилно те могат да причинят и неприятни реакции. Като кожно дразнене или да предизвикат по-сериозни последици като например дихателна недостатъчност.

Преди употреба на което и да е масло първо се запознайте със свойствата му. С инструкциите за дозиране и предпазните мерки. Когато имате някакви съмнения, консултирайте се с квалифицирани специалисти.

Насоки за безопасна употреба на етеричните масла.

 • Когато става въпрос за етерични масла, не забравяйте, че „малко“ означава „много“. Започнете с една до две капки и след това преценете вашата толерантност и желаните резултати, преди да увеличите количеството.
 • Много масла могат да се нанасят “чисти” (неразредени или без масло-носител). Но преди да го направите, първо проверете за неговата безопасност. Ако се съмнявате – разредете го.
 • Спрете незабавно употреба, ако възникне дразнене.
 • Някои масла не са безопасни за вътрешна употреба. Преди поглъщане проверете за предупрежденията за всяко масло. Консумирайте само етерични масла, които са 100 % чисти, неразредени, терапевтичен клас!
 • Някои етерични масла не са безопасни за употреба по време на бременност. По време на бременност, първо проверете за предупрежденията относно маслата.
 • Ако сте склонни към раздразнение в устата или гърлото, поставете етеричното масло в капсула или го разредете с масло. (Най-често кокосово), или храна (мед, ябълково пюре и др.) преди да го погълнете
 • Когато добавяте етерични масла към храна или течност, започнете с една капка и опитайте, преди да добавите още.
 • Повечето етерични масла трябва да се приемат с храна, а не на празен стомах.
 • Ако приемате лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, говорете с вашия лекар преди да използвате етерични масла. Някои масла могат да взаимодействат с определени лекарства.
 • Не използвайте етерични масла в очите или в ушните канали.
 • Използвайте само масла с гарантирано най-високо качество и чистота. Така си осигурявате безопасност при вътрешна или външна употреба.

Могат ли етеричните масла да лекуват болести?

Много съвременни лекарства включват растителни извлеци, и както се знае, древните лекарства се основават на естествени съставки. Въпреки това, информацията относно есенциални масла е била ограничавана. До момента, когато броят на научните изследвания за ефективността на тези масла и броят на публикувани статии значително се е повишил. В много случаи тези проучвания показват корелация между специфично етерично масло и установената от него полза за здравето.

Ароматерапията например е често срещана в Европа, където етеричните масла се използват най-често като част от цялостен план за лечение. Например в Австрия и като цяло в Европа се използват приблизително 100 вида етерични масла за ароматерапевтични цели. Предимствата на етеричните масла се реализират най-добре, когато се използват като добавка или като допълнение към други предписания за лечение. Те са компонент от цялостния здравословен начин на живот и здравословно хранене. С питателна “истинска” храна, която идва от природата и не съдържа химикали, пестициди, антибиотици и добавени хормони.

Използването на етерични масла може да подобри живота на хората по много начини, но все пак те не са панацея. Ако някой има сериозен здравословен проблем, употребата на етерично масло трябва да бъде част от контролиран план за лечение. Който трябва да е одобрен от здравен специалист.

Вашият коментар