Botalife
Карвакрол botalife

Карвакрол – благоприятни ползи за здравето Напиши коментар

Карвакрол (CV) е фенолен монотерпеноид, открит в етеричните масла от див риган (Origanum minutiflorum), мащерка (Thymus zygis), пипер (Lepidium flavum), див бергамот (Citrus aurantium bergamia) и други растения.

Карвакрола притежава широк спектър от биоактивност, предполагаемо полезни за клинични приложения като антимикробна, антиоксидантна и противоракова активност. Антимикробната активност на карвакрола е по-висока от тази на други летливи съединения, присъстващи в етеричните масла поради наличието на свободна хидроксилна група, хидрофобност и фенолна част.

Факти за Карвакрол

Той е особено ефективен срещу хранителни патогени, включително Escherichia coli, Salmonella и Bacillus cereus. Карвакролът има висока антиоксидантна активност и е успешно използван, главно свързан с тимола, като диетична фитодобавка за подобряване на антиоксидантния статус. Свойства на CV са докладвани в предклинични модели на карциноми на гърдата, черния дроб и белите дробове, действащи върху проапоптотични процеси.

1. Показва интересни резултати срещу раковите клетки

Няма да ви кажа, че карвакрол е лек за рак, но със сигурност демонстрира някаква интересна активност в предварителните изследвания. Когато е тестван срещу клетки от рак на гърдата, той ускорява смъртта на раковите клетки, като същевременно е нетоксичен. Изследователи от университета в Лонг Айлънд съобщават за подобни резултати, когато го противопоставят на ракови клетки на простатата. Всъщност, карвакролът показва едни и същи резултати, независимо от рака. Клетките от рак на белия дроб, раковите клетки на устната кухина и злокачествените мозъчни тумори – всички започват да умират, когато се противопоставят на карвакрола.

2. Почиства толкова ефективно, колкото хлора

Продуктите често се измиват, преди да бъдат предоставени за закупуване. Това е чудесно, с изключение на факта, че може да се използват химикали като хлор. Едно проучване сравнява антимикробния ефект на карвакрола с хлора като измиване на гроздови домати. За експеримента гроздовите домати били заразени със салмонела и след измити с хлор или карвакрол. Разтворът, използващ карвакрол, постига значително намаляване на Salmonella. Изследователите също така отбелязват, че естественото решение не влияе на хранителната стойност, съдържанието на антиоксиданти, външния вид или вкуса.

3. Мощен срещу вредни организми

Експериментите многократно потвърждават ефикасността на карвакрола срещу Salmonella, напр. Coli, Campylobacter jejuni и Listeria. При едно проучване е направено тестване върху целина, заразена със салмонела, карвакролът незабавно елиминира колониите от салмонела. Смята се, че това действие може да предложи алтернатива на предпазването на храната от такива вредни организми.

4. Ефективен срещу Candida

Много хора са измъчвани от гъбични инфекции и често пъти Candida albicans е виновна. Те могат да се появят в устата, храносмилателния тракт или наистина навсякъде, където има гъбички. Когато изследователите тествали карвакрола срещу Candida, взети от носещи протези, резултатите установили, че карвакролът е много ефективен; подкрепя традиционната употреба на масло от риган като естествен лек за Candida.

5. Насърчава нормалните нива на липидите

Окисляването на LDL холестерола води до натрупване по стените на артериите. Етеричното масло от риган беше едно от няколкото растителни масла, които демонстрираха защитни ефекти за LDL срещу окисляване, предизвикано от мед. Най-силно изразен ефект се наблюдава при маслото от риган и активността се приписва на карвакрола.

6. Поддържа балансирана кръвна захар

Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи в бившата държава от съветския блок Грузия е одобрило лечебно средство на базата на билки, съдържащо карвакрол и други растителни съединения, като терапевтична подкрепа при аномалии в кръвната захар. Въпреки че използвания карвакрол не произхожда от риган, изпитанията на това лекарство съобщават, че понижава кръвната захар без странични ефекти.

7. Бори се със системното зачервяване и подуване

Зачервяване и подуване са налице при почти всички форми на нараняване или дразнене. Клиничните данни показват, че карвакролът може да защити от зачервяване и подуване. Тестовете показват, че потиска експресията на COX-2, основна причина за зачервяване. Докато много етерични масла на растителна основа имат този потенциал, карвакролът е най-добрият в класа; изследванията показват, че предлага най-голяма ефективност.

8. Невероятни почистващи способности… В дома!

Карвакролът също така има силно почистващо действие и извън тялото ви. Едно проучване изследва неговата ефективност като средство за почистване на повърхността. Съобщава се, че концентрациите на масло от риган елиминират биофилмите на Listeria от пластмасови и неръждаеми стоманени повърхности, потвърждавайки го като почистващ агент дори в неорганична среда.

Източник: www.globalhealing.com

Вашият коментар