Botalife

Как да си направим компрес с рициново масло Напиши коментар

Днес ще представим още една от възможностите, които предоставя рициновото масло за здраве и красота, а именно –  компресите. Те могат да подобрят лимфния дренаж, да детоксикират тялото, да укрепят имунната система, да подобрят движенията на червата, да намалят чувствителността към храни, да намалят възпалението, да предотвратят заболявания и да подобрят цялостното здраве.

Приготвянето на компрес с рициново масло е лесно. Ще ви трябва следното:

•             Качествено, чисто рициново масло

•             Фланелен плат (мек памучен или вълнен плат)

•             Парче найлон или домакинско фолио

•             Бутилка с гореща вода/нагряваща подложка

•             Контейнер със среден размер (най-добре с капак)

•             Стари дрехи/чаршафи, кърпи, за да избегнете зацапване на дрехите или спалното бельо с рициново масло

Указания:

Уверете се, че сте добре хидратирани и сте изпразнили пикочния мехур и/или дебелото черво, преди да започнете.

Изберете пространство, където можете да легнете удобно. За да избегнете зацапване, покрийте мястото със стара кърпа, чаршаф, найлон.

Вземете парче памучен или вълнен плат, което е достатъчно голямо, за да покрие корема ви, но не по-голямо (може да се сгъне 2-3 пъти до нужния размер, особено ако е по-тънко). Накиснете  в рициново масло, така че да се напои добре, но да не капе.

Легнете по гръб на мястото, което сте си избрали, защитено от старата кърпа/найлон и покрийте корема си с компреса. Най-важното е да се уверите, че дясната ви страна (където е черният дроб) е напълно покрита.

Поставете голяма възглавница под коленете и краката си, за да премахнете стреса от долната част на гърба и да насочите кръвния поток в коремната област. Можете също така да легнете на пода и да поставите краката си на дивана.

Покрийте компреса с парче найлон или фолио (найлонов плик също върши работа) и поставете върху него нагревателната подложка или бутилката с гореща вода.

Отпуснете се за 40 – 60 минути (до 2 часа, но не се препоръчва по-дълго), докато компресът с  рициново масло си свърши работата и използвайте времето, за да се отпуснете. Можете да си пуснете релаксираща музика, да почетете, а може и дори да подремнете. Някои специалисти препоръчват плавно увеличаване на времето, за да се намалят евентуалните нежелани ефекти от детоксикацията, а иманно – в първата седмица компресът се прилага в три последователни дни само за 15 минути, следващата седмица отново за три последователни дни, а времето на приложение е 30 минути, по-следващата – 45 минути, а по-нататък може да се увеличи до час – час и половина.

Когато приключите, махнете компреса и го поставете в контейнера/стъклен буркан, затворете го плътно и го съхранявайте в хладилника до следащата употреба. Всеки следващ път, когато ще го ползвате, ще трябва да добавяте по малко рициново масло. Да, един и същи компрес се използва многократно.

Сменете компреса с рициново масло, когато забележите видима промяна на цвета или ако замирише неприятно.

Измийте останалото рициново масло върху кожата с натурален сапун или разтвор от топла вода и сода бикарбонат.

Не забравяйте да приемате достатъчно вода, тъй като нивото на хидратация ще играе критична роля в детоксикиращите ефекти от компреса.

Използването на компрес с рициново масло само за няколко дни може да е достатъчно, за да осигури облекчение на определени симптоми, но най-добрите резултати идват при продължителна практика.

Можете да  правите компресите с рициново масло в продължение на 3 – 4 последователни дни всяка седмица за 1 – 3 месеца.

Противопоказания: Компресите с рициново масло не се прилагат по време на бременност, менструация, при високо кръвно, наранена кожа, при възпаление на червата. При наличие на сериозни, остри или хронични заболявания задължително се консултирайте с вашия лекар преди да използвате компрес с рициново масло!

Рициновото масло насърчава лимфния дренаж

Когато лимфната система функционира слабо, бактериите процъфтяват в течността, която се натрупва в лимфните пътища.

Изследователите са открили, че абсорбирането на рициново масло през кожата стимулира кръвообращението, лимфния дренаж и производството на лимфоцити (вид бели кръвни клетки, принадлежащи към имунната система, които обикновено се намират в лимфната течност), които са от решаващо значение за здрава имунна система. Поради тази причина рициновото масло може да се използва при лица с отслабена имунна система.

Малко проучване, публикувано в Journal of Naturopathic Medicine в края на 90-те години, установява, че обикновеният компрес с рициново масло значително повишава броя на ключовите имунни клетки. Това проучване установява, че двучасово приложение е довело  до „значително“ увеличение на броя на Т-11 лимфоцитите.

Това повишаване на нивата на Т-11 клетъчни лимфоцити представлява генерализиран тласък в специфичната имунна защита на организма. Лимфоцитите се произвеждат в костния мозък и тимусната жлеза и функционират като защита на тялото срещу вируси и други патогени, както и срещу ракови клетки. Въпреки, че увеличението на Т-лимфоцитите е временно, това проучване показва, че с прилагането на компресите увеличава броя на Т-лимфоцитите за повече от 7 часа , преди бавно да се върне към нормалните нива.

Вашият коментар