Botalife
етеричните масла у дома

Как да използваме етеричните масла у дома Напиши коментар

Етеричните масла могат да се използват по прост и ефективен начин и в домашни условия заради аромата си, козметичните си и лечебни свойства. Те трябва да се съхраняват на хладно и тъмно, с плътно затворена капачка, за да се предпазват от фотоокисление и изпарение, и да не са достъпни за деца.

Масаж

Това е предпочитан метод в ароматерапията, прилаган към цялото тяло. Чрез масаж става ефективно абсорбиране на маслото през кожата. Уместно е да се прилага и самомасажиране на някои части на тялото, особено краката и ръцете. Добре е да се разтриват местата на дискомфорт. Ментово масло например се използва (в подходящо разреждане) за разтриване на стомаха по посока на часовниковата стрелка, майоранът пък помага при масажиране на врата за отпускане на вратните мускули.

Тъй като маслата лесно се абсорбират през кожата, те биха могли да засегнат някои вътрешни органи и при външна употреба. При артрит например, който е една индикация за образуване на токсини във ставите, използването на специална диета може да бъде подобрено значително чрез външно приложение на тамян, хвойна и бяла бреза. Те помагат за пречистване и за намаление на болка и възпаление в засегнатите места.

Кожни масла и лосиони

Те се приготвят подобно на маслата за масажи, но тук базовото масло трябва да съдържа жожоба, авокадо, кокосово и други масла с повече хранителни съставки.

Топли и студени компреси

Използват се за облекчаване на болки и възпаления. Топъл компрес може да се направи чрез напълване на бутилка с гореща вода и добавяне на 4 – 5 капки етерично масло. Намокрете кърпа или памук с водата, изстискайте и приложете към проблемното място. Студени компреси се правят по подобен начин, но с ледено студена вода.

Грижи за косата

Добавянето на няколко капки етерично масло към мек шампоан или при последното изплакване на косата може да доведе до значително подобрение на състоянието й. Подходящи масла са от розмарин, лайка, лавандула, бергамот, чаено дърво. Добър метод е и масажирането на скалпа. Любопитното тук е, че има рецепти, препоръчващи за тази цел разтвор от 100 мл водка с 5 капки етерично масло!

Бани

Пет до десет капки етерично масло към пълната с вода вана е традиционна рецепта за домашно ползване. Помага при кожни възпаления, мускулни болки и схващания, ревматизъм и артрит, облекчаване на стресови състояния. Използват се иланг иланг, лайка, лавандула, розмарин.

Арома-тампон и арома-превръзки

Препоръчват се при възпаления, гъбички и бяло течение. Към 1 супена лъжица базово масло (жожоба, кокосово, бадемово) се добавят 5 – 6 капки етерично масло. Подходящи масла са чаено дърво, евкалипт, лавандула.

Вагинални промивки

Вагиналните промивки се правят, като на 1 литър преварена вода се поставят няколко капки етерично масло. Подходящи масла са чаено дъро, лавандула, евкалипт.

Душ

Използва се при проблеми на гениталите и пикочната система, например цистит, кандида. Към съд с топла вода се добавят 5 – 10 капки масло (чаено дърво, лавандула, кипарис) и се разбърква. След това се прилага като седяща баня, в биде.

Изпарители

Съществуват различни начини за изпарение и дифундиране на етеричните масла. Това помага за ароматизиране на помещенията, за изгонване на насекоми, за здрав сън, за превенция срещу простуда и грип. Подходящи масла са тамян, кедрово дърво, лимонена трева, хвойна, розмарин, евкалипт, лавандула, портокал, гераниум.

Инхалации

Методът е особено полезен при синузит, инфекции на гърлото и гърдите. Поставят се 5 капки етерично масло, например мента или мащерка в съд с гореща вода, покриват се главата и съдът, и се дишат парите за кратко (около една минута), после процесът се повтаря.

Жабурене

Препоръчва се при възпаления в устната кухина, афти, гингвинити, стоматити.

Гаргара

Препоръчва се при възпаление на сливиците, болно гърло.

Oil pulling

Това е една стара Аюрведична техника за здраве,която повлиява на много и различни здравословни проблеми, като се започне от главоболие и проблеми в устната кухина, до диабет и астма. Препоръчва се да се прави сутрин, веднага след ставане от сън, преди да се измият зъбите. Спомага за цялостната детоксикация на тялото. Към 1 супена лъжица чисто нерафинирано кокосово масло се добавят 1 капка етерично масло: карамфилово, портокалово, лимоново, чаено дърво, мента. Опитайте се да задържите сместта около 15-20 минути, като в никакъв случай не трябва да поглъщате! След това се изплюва, измиват се зъбите и се почиства езика.

Специални приложения

Етеричните масла не се прилагат към кожата в неразредена форма. Има някои изключения от това правило. Лавандулата например може да се приложи неразредена към изгаряния, порязвания и ухапване от насекоми., лимонът към брадавици, чаеното дърво към петна и гъбички по ноктите. Бъдете внимателни към масла, които са фототоксични, защото обезцветяват кожата при излагане на пряка слънчева светлина. Такъв е бергамотът и цитрусовите масла. Други специални случаи са кожни сенсибилизатори като маслото от кора на канела.

Вътрешна употреба

Не се препоръчва маслата да се приемат вътрешно във високи концентрации. Когато става въпрос за етерични масла, не забравяйте, че „малко“ означава „много“. Маслата са силно концентрирани съединения и някои масла не са безопасни за вътрешна употреба. Преди да предпочетете каквото и да е масло за употреба, запознайте се с неговите свойства, инструкции за дозиране и предпазни мерки. Използвайте само 100 % чисти, неразредени, терапевтичен клас масла, за да гарантирате най-високо качество и чистота, и да осигурите безопасност за употреба върху или вътре в тялото си.

Методи на вътрешно приложение

Има няколко начина, по които можете да приемате вътрешно етеричните масла, но винаги се съобразявайте с указаните такива от производителя, както и с дозировката.

  • Поставете в празна капсула и поглъщайте с вода.
  • Добавете към чаша вода, бадемово мляко или кокосово мляко.
  • Добавете към 1 чаена лъжичка кокосово масло и след това консумирайте.
  • Добавете към 1 чаена лъжичка суров мед и след това консумирайте.
  • Накапете определени масла директно под езика.

Вашият коментар